Ce să vizitezi în Australia de Vest în două săptămâni?

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

Spa-Pool-Hamersley-Gorge-Karijini-Natinal-Park-Western-Australia

Australia este a șasea țară din lume ca mărime și cel mai mic continent. Aceasta  cuprinde 6 state: Western Australia, South Australia, New South Wales, Queensland, Tasmania și Victoria și două teritorii continentale principale Northern Territory (NT) și Australian Capital Territory (ACT).

În acest articol îți vom propune un traseu de 2 săptămâni în Australia de Vest, cel mai mare stat australian.

Pentru a avea parte de experiențe cât mai autentice, cea mai bună alegere este să parcurgi traseul din Australia de Vest cu mașina.

Una dintre pasiunile noastre este să observăm animalele în mediul lor natural, iar în Australia de Vest, ne-am intersectat pe traseul nostru cu foarte multe familii de emu, cu vulturi, șopârle și câteva sute de canguri.

Zbor și Aeroportul din Perth

Înainte să vizităm Australia, am petrecut câteva zile în Asia. Din Kuala Lumpur am zburat cu AirAsia în Perth – capitala Australiei de Vest. Biletele au costat 120 AUD/persoană.

Mai multe detalii legate de procedura de obținere a vizei, companiile aeriene pe care le-am ales și despre buget poți citi aici.

Din aeroport ne-am cumpărat o cartela telefonică. Am ales o opțiune cu mai mult internet de la OPTUS la prețul de 30 AUD. Acoperirea a fost bună, mai puțin în Australia de Vest, unde, aveam semnal doar în orașele mai mari.

Dacă ai un zbor lung până în Perth, e bine să știi că există dușuri în aeroport, care se pot folosi gratuit. Dacă nu ai prosoape, se pot cumpăra din interiorul aeroportului,  de la – Baggage Storage.

Australia de Vest se vede cel mai bine din rulotă:

Noi am închiriat o rulota de la Apollo,  rulota a trebuit să o preluăm de la sediul companiei, care se afla la aproximativ 2 kilometri de aeroport. Am plătit 77 AUD/zi inclusiv asigurarea plus un depozit care ne-a fost returnat după predarea mașinii.

Personalul de la Apollo a fost foarte amabil. Ne-a fost prezentată mașina, ce dotări are și cum funcționează.  În mai puțin de 30 de minute am primit cheile mașinii și am plecat la drum.

Rulata noastră avea un pat pentru 2 persoane, televizor și o bucătărie complet echipată: frigider, chiuvetă, plită și ustensile pentu gătit.

Deoarece urma să ne petrecem următoarele zile în zonele mai puțin populate din Australia de Vest, unde restaurantele erau inexistente, ne-am făcut cumpărăturile la un supermarket înainte să plecăm din Perth. Am cumpărat tot ce aveam nevoie pentru a găti în următoarele zile și multă apă.

Aplicații pe Care le-am folosit în Australia de Vest:

Can I Fly There? – este o aplicație pe care am folosit-o pentru a verifica unde ne este permis să zburăm cu drona și unde nu.

Uber – taxi de la aeroport la sediul Apollo.

Fuel Map Australia: îți arată toate benzinăriile de pe traseu, programul lor, prețurile și distanța de la tine până la ele.

Wikicamps: este o aplicație care îți arată toate campingurile, zonele de odihnă și parcările de pe traseu, precum și detalii legate de preț.

Ce ai nevoie să îți iei cu tine în Australia de Vest?

 1. Multă apă
 2. Încălțăminte pentru drumeții
 3. Cremă de soare
 4. Pălărie
 5. Rucsac impermeabil
 6. Ochelari de soare
 7. Spray antițânțari
 8. Costum de baie

Traseu Australia De Vest:

Din Perth se poate ajunge în Parcul Național Karijini pe două rute.

Noi am ales să mergem pe o rută si să ne întoarcem pe cealaltă. Am mers până acolo pe the Great Northern Highway (un drum care trece prin regiunile mai puțin locuite din Australia) și ne-am întors în Perth pe coastă.

Iți recomandăm să parcurgi acest traseu în cel puțin 2 săptămâni.

Parcul Național Karijini:

Poți verifica online unele informații despre parcurile din Australia pe acest site.

Drumul din Perth până în Parcul Național Karijini:

Road-tren-Western-Australia-Road-trip

Primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat în Australia de Vest este Parcul Național Karijini. Distanța din Perth până în parc pe the Great Northern Highway este de 1390 kilometri, iar noi am parcurs această distanță în 2 zile.

Distanța dinte 2 localități este foarte mare în Australia de Vest, mai ales pe the Great Northern Highway, așa că te sfătuim să alimentezi de fiecare dată când găsești o benzinărie în drum. Noi aproape am rămas fără benzină pentru că am subestimat distanța dintre localități.

Cu mașina închiriată, nu ne-a fost permis să conducem după lăsarea întunericului, probabil din cauza faptului ca erau multe animale pe străzi noaptea.

În prima seară am reușit să ajungem înainte de a se înnopta  până în Meekatharra, care se află la aproape jumătate distanța dintre Perth și Karijini.

Deoarece am ales să ne rezervăm cazarea pentru Australia de Vest direct la fața locului, am folosit aplicația Wikicamps ca să căutăm cel mai apropiat camping, dar din păcate când am ajuns noi acolo, campingul era deja închis.

24-hours rest area:

În situația dată, am folosit aplicația Wikicamps ca să ajungem până la cel mai apropiat “24-hours rest area” și ne-am petrecut noaptea acolo.

Astfel de locuri  sunt foarte des întâlnite în Australia de West, sunt un fel de campinguri gratuite, unde poți să rămâi cu mașina peste noapte. Au locuri special amenajate de luat masa și toalete, dar nu au dușuri.

24-hours-rest-area-Western-Australia-1

Sunt o varianta bună, mai ales atunci când călătorești cu un buget redus. Noi am petrecut 2 nopți în astfel de campinguri și acolo erau mereu rulote, corturi sau Road-trenuri și mai ales erau foarte bine întreținute și foarte curate.

Când să vizitezi parcul?

Cea mai bună perioadă pentru a vizita parcul este din aprilie până în octombrie, pentru că în această perioadă cad cele mai puține precipitații, iar traseele sunt deschise și nu este extrem de cald.  

În lunile de iarnă sunt și foarte multe flori în parc, oferind, alături de rocile și nisipul roșu, un spectacol de culori.

Noi am vizitat parcul în Octombrie, iar temperatura a fost perfectă.

Taxa de intrare în parc:

Parcurile din Australia de Vest au o taxa de intrare, care, în momentul în care am vizitat noi parcul era de 12 AUD/mașină.

Dacă plănuiești să vizitezi mai multe parcuri în Australia de Vest, te sfătuim să cumperi un abonament – Park Pass, acesta costă 60 AUD și vă permite să întrați cu mașina în toate parcurile din Australia de West pentru o perioadă de 4 săptămâni.

Poți să îl achiziționezi online și să-l listezi sau poți să-l cumperi direct din primul parc pe care îl vizitezi  în Australia de Vest. Noi l-am cumpărat din Karijini de la Visitor Centre.

Cazare în Karijini:

Tom Price este cel mai apropiat oraș de Parcul Național Karijini. Acest oraș se află la 100 kilometri de Karijini Visitor Centre. În Tom Price vei găsi o benzinărie, supermarket-uri, restaurante și mai multe posibilități de cazare.

Este recomandat să alimentezi aici, deoarece nu o să găsești benzinărie in Karijini iar distanța dintre traseele din parc este destul de mare.

Tom Price Tourist Park:

Noi ne-am cazat pentru două nopți la Tom Price Tourist Park. Campingul este curat și bine organizat – are bucătărie, spălătorie, toaletă, dușuri și o piscină.

Dacă ești cu rulota poți opta pentru locurile de parcare conectate la curent –  42 AUD/ 2 adulți pe noapte, sau locurile care nu sunt conectate la curent – 16 AUD/persoană pentru o noapte.

Prizele din rulota noastră și frigiderul nu funcționau decât dacă aveam motorul pornit sau dacă mașina era conectată la o sursă de curent, de aceea am optat pentru parcarea cu alimentare.

În acest camping te poți  caza și în cabine sau cabane cu aer condiționat. Prețul pentru o noapte variază în funcție de facilități, mai multe detalii vei  găsi aici.

Cazare în interiorul Parcului Național Karijini:

Dales Campground

În ultima noapte ne-am cazat în interiorul Parcului Național Karijini-  la Dales Campground, unde am plătit 12 AUD/persoană.

Campingul este foarte bine poziționat, la 10 minute de mers pe jos de Fortescue Falls și de Three Ways Lookout.

Aici sunt doar spații pentru rulote sau pentru corturi, nu am văzut alte posibilități de cazare.

În camping se găsesc doar toalete, nu și dușuri, dar se pot folosi dușurile de la Karijini Visitor Centre care se află la 10 kilometri de camping.

Karijini Eco Retreat Camping:

Este situat în zona Weano Gorge, la aproximativ o oră de Dales Camp Ground. Aici sunt mai multe posibilități de cazare: locuri pentru rulote, corturi sau cabine private. În camping sunt toalete, dușuri, un restaurant și o cafenea.

Drumurile în parc:

Karijini National Park Western Australia

O parte dintre drumurile din parcul Național Karijini sunt asfaltate, iar o parte neasfaltate, însă bine întreținute și se pot accesa și cu o mașină 2WD. Te sfătuim să îți cumperi o hartă a parcului de la Karijini Visitor Centre sau să studiezi panoul cu harta de la intrarea la Visitor Centre, ca să te ajute să te orientezi.

Karijini-National-Park-Visitor-Centre

O condiție a companiei de la care am închiriat rulota era că nu avem voie să conducem pe drumuri neasfaltate mai mult de 12 kilometri, iar acești kilometri doar pentru a ajunge până la campingurile amenajate.

Noi am intrat pe distanțe scurte cu rulota și pe drumuri neasfaltate, dar am condus foarte încet și cu grijă, iar de câte ori s-a putut, am ales drumurile asfaltate chiar dacă trebuia să înconjurăm mult.

Am petrecut 3 zile în Parcul Național Karijini, și am avut timp să vizităm tot ce ne-am propus, dar ne-ar fi plăcut să mai petrecem încă 2 zile acolo, deoarece parcul este imens și sunt multe trasee interesante.

Lângă fiecare traseu există câte o parcare unde se găsesc toalete și spații amenajate pentru a lua masa.

Excursii de o zi în Karijini:

La unele dintre obiectivele turistice pe care le-am vizitat, se poate ajunge doar  pe drumuri neasfaltate, iar dacă nu vă este permis să conduceți cu mașina închiriată pe astfel de drumuri, este o companie care organizează excursii de aventură în parc.

Ei au acces la unele chei cu trasee mai dificile, unde accesul este restricționat pentru restul vizitatorilor.

Traseele pe care îți recomandăm să nu le ratezi:

Karijini Visitor Centre

Este cel mai bun loc de a începe vizita în Parcul Național Karijini. Au de vânzare suveniruri, înghețată, băuturi răcoritoare sau hărți ale parcului.

De aici ne-am cumpărat Holiday Pass-ul pentru parcurile din  Australia de Vest.

Personalul centrului îți poate răspunde la întrebările despre traseele din parc, starea drumurilor și istoria parcului, iar de la expoziția din interiorul centrului poți învăța câte ceva despre geologie, plante, animale sau istoria și cultura popoarelor aborigene.

Dales Gorge: Fortescue Falls, Fern Pool și Circular Pool:

Dales-Gorge-Fortescue-Falls-Fern-Pool-and-Circular-Pool-Karijini-National-Park

Dales Campground se află la 10 kilometri de Karijini Visitor Centre.

De la Dales Campground până la Fortescue Falls sunt aproximativ 10 minute de mers pe jos. Dacă nu te cazezi în camping,  există o parcare fix la intrarea pe traseu.

Traseul este foarte ușor, cred că este cel mai simplu traseu pe care l-am parcurs în Karijini.

Ne-a luat aproximativ 3 ore ca să vizităm Fortescue FallsFern Pool și Circular Pool. Accesul de la locul de parcare la Fortescue Falls se face coborând multe scări metalice.

Dales-Gorge-stairsFortescue-Falls-Fern-Pool-and-Circular-Pool-Karijini-National-Park

La capătul scărilor se află cascada și o piscina naturală, noi nu am înotat în ea, dar erau câteva persoane care înotau acolo.

Dales-Gorge-Fortescue-pool-Karijini-National-Park

Dacă faci dreapta la Fortescue Falls vei ajunge în aproximativ 10 minute la Fern Pool.

Dacă faci stânga, poți parcurge traseul de 2 kilometri până la capatul Dales Gorge unde se află Circular Pool.

Traseul de la Fortescue Falls până la Circular Pool a fost secțiunea noastră preferată. Am întâlnit pe acest traseu diferite tipuri de păsări și peisaje deosebite:

Noi am făcut o ora până la Circular Pool, o altă piscină naturală, aflată la capătul traseului:

Dales-Gorge-Circular-Pool-Karijini-National-Park

De la Circular Pool am urcat scările la Circular Pool Lookout, o platformă de unde poți admira Circular Pool de deasupra cheilor și Three Ways Lookout un loc de unde poți admira Dales Gorge de sus.

 Ne-am întors la mașina pe un alt traseu Gorge Rim Track, un traseu pe deasupra defileului pe care l-am făcut în 20 de minute.

Gorge-Rim-Track-Dales-Gorge-Parcul-National-Karijini-Western-Australia

Weano Gorge

Weano-Gorge-Karijini-National-Park-Australia-de-Vest

Drumul până la Weano Gorge

Weano Day Area este situată la 12 kilometri pe un drum neasfaltat de la Karijini Eco Retreat. Noi am mers acolo cu mașina închiriată iar starea drumului era foarte bună.

De la Karijini Visitor Centre se poate ajunge la Karijini Eco Retreat fie pe un drum mai scurt, dar neasfaltat, fie pe un drum asfaltat. Pe harta parcului sunt descrise toate variantele de drum și o să îți fie mai ușor să te orientezi.

Ambele drumuri sunt accesibile cu o mașina 2WD, dar pe drumul neasfaltat se circula mai greu cu o mașina 2WD și poate dura destul de mult timp să parcurgi traseul, așa că, dacă nu ai  foarte mult timp la dispoziție, îți recomandăm să alegi varianta de drum asfaltat.

Accesul la Weano Gorge, Oxer Lookout Trail  și Hancock Gorge se face din aceeași parcare – Weano Day Area.

Traseul Weano Gorge

Traseul începe cu o parte mai ușoară,  apoi urmează o secțiune din traseu unde fie alegi să treci prin apa care ajunge la nivelul genunchilor, fie alegi să te cațări pe stânci.

Când traseul devine puțin mai dificil, devine mai frumos și mai interesant. Nouă nu ni s-a părut deloc greu să mergem până la capătul traseului. Am întâlnit și familii cu copii de 5-6 ani care au parcurs întregul traseu.

La un moment dat ajungi la o secțiune unde spațiul dintre pereții cheilor devine tot mai îngust, iar aici poți face un fel de Spider Walk.

La capătul secțiunii de Spider Walk se află niște scări, care sunt foarte ușor de coborât pentru a ajunge la Handrail Pool. Aceasta este o piscină naturală imensă care este înconjurată aproape în întregime de pereții înalți ai cheilor.

De la Handrail Pool poți alege să te întorci în parcare pe același traseu sau să mergi în continuare până la capătul traseului, dar pentru a continua trebuie să fii pregătit să te uzi, deoarece în continuarea traseului trebuie să înoți.

Noi ne-am luat rucsacurile impermeabile, ne-am pus lucrurile în ele și am continuat prin apă, unele zone a trebuit să le trecem înotând, iar pe alte secțiuni doar am mers prin apă.

Traseul de la Handrail Pool până la capăt este spectaculos și durează aproximativ 20 de minute dus-întors.

La capăt ajungi la o secțiune a cheilor care este închisă și trebuie să te întorci în parcare fix pe același traseu.

Noi am făcut întregul traseu în 2 ore.

Hancock Gorge

Hancock-Gorge-Karijini-Western-Australia

Hancock Gorge se accesează din aceeași parcare ca Weano GorgeWeano Day Area. Traseul începe prin coborârea unei scări metalice destul de abruptă.

Hancock Gorge este renumit pentru Spider Walk, dar nouă ni s-a părut impresionant întregul traseu. Pentru a trece de unele secțiuni ale traseului a trebuit să întrăm prin apă iar pentru alte secțiuni am ales să ne cățărăm pe stânci.

După un traseu spectaculos, ajungi la renumita secțiune – Spider Walk pe care o poți trece doar dacă mergi cu un picior pe un perete al cheilor și cu celălalt picior pe peretele opus Este foarte important să îți fixezi mereu 3 puncte de sprijin când treci prin această secțiune.

După ce treci de Spider Walk ajungi la Kemit’s Pool, o frumoasă piscină naturală aflată între pereții înalți ai cheilor.

De aici revii în parcare pe același traseu. Noi am parcurs traseul în 2 ore.

Oxer and Junction Pool Lookouts

Junction-Pool-Lookouts-Karijini-Western-Australia

Aici se ajunge din aceeași parcare ca la Weano Gorge și Hancock Gorge Acesta este un traseu scurt de 800 de metrii care oferă o vedere spectaculoasă asupra locului unde se întâlnesc 4 chei : Weano Gorge, Hancock Gorge, Joffre Gorge și Red Gorge.

 Oxer-Lookouts-Karijini-Western-Australia

Hamersley Gorge

Hamersley-Gorge-Karijini-Natinal-Park-Western-Australia-Spa-Pool

Din Tom Price până la Hamersley Gorge distanța este de aproximativ 70 de kilometri pe care noi i-am făcut în o oră și jumătate, deoarece o parte din drum era neasfaltat.

Din parcare trebuie să cobori niște scări de piatră și ajungi la un râu,  unde poți înota de-a lungul cheilor pentru a admira multitudinea de culori din jurul tău.

În dreapta râului este o cascadă care nu avea foarte multă apă când am fost noi acolo.

Hamersley Gorge este renumit pentru Spa Pool, o piscină naturală,  mărginită aproape în totalitate de pereți de roci colorate.

Din păcate secțiunea de traseu de la cascadă până la Spa Pool a fost închisă pentru o perioadă de timp nedeterminată, din cauza multiplelor accidente care au avut loc pe acest traseu.

Ca să ajungi la Spa Pool, trebuie să urci pe lângă cascadă și să treci de o altă piscină naturală.

Hamersley-Gorge-Karijini-Natinal-Park-Western-Australia-lake

Spa pool se află la capătul traseului, piscina este destul de mică, însă cascada care se varsă în piscină și pereții frumos colorați din jurul ei, o fac cu adevărat deosebită.

Cel mai potrivit moment ca să vizitezi acest obiectiv turistic este dimineața devreme.

Din parcare până la Spa Pool se poate ajunge în 20 de minute.

Înainte să mergi  la Hamersley Gorge special pentru a vizita Spa Pool, informează-te dacă traseul a fost redeschis!

Hamersley-Gorge-Karijini-Natinal-Park-Western-Australia-natural-pool-Spa-Pool

Cum ajungi de la Hamersley Gorge la Karijini Visitor Centre?

Hamersley-Gorge-road-1

Exista 2 variante de drum de la Hamersley Gorge la Karijini Visitor Centre.

O variantă mai scurtă, (dar pe un drum neasfaltat), pe care nu îți recomandăm să intri decât dacă ai o mașina 4WD sau suficient timp la dispoziție ca să faci traseul cu o mașina 2WD.

Iar a doua variantă este de a te întorce în Tom Price și de acolo drumul este asfaltat până la Karijini Visitor Centre.

Alte trasee în Parcul Național Karijini

Joffre Gorge

Cheile se află la 5 minute de mers pe jos de Karijini Eco Retreat. Dacă nu ești cazat aici îți poți  lăsa mașina în parcarea de la intrarea pe traseu – Joffre Falls car park .

Deasupra defileului sunt 2 platforme de observare, de unde se poate vedea cascada. Traseul până la cascadă are 1.3 kilometri lungime dus-întors și se poate parcurge într-o oră.

Acest traseu seamănă destul de mult cu cel de la Weano Gorge, iar la capăt se află un amfiteatru natural, de pe al cărui pereți se varsă o cascadă într-o piscină naturală.

Kalamina Gorge

Cheile se află la jumătatea traseului pe drumul neasfaltat dintre Dales Gorge și Karijini Eco Retreat.

Traseul are 3 kilometri dus-întors și se poate parcurge în aproximativ 2 ore. Este  un traseu mai ușor și dată fiind locația mai izolată , este mai puțin aglomerat.

Knox Gorge

Drumul de intrare spre chei se află pe traseul dintre Kalamina Gorge și Karijini Eco Retreat, la intersecția dintre străzile Banjima Dr și Joffre Rd alege Joffre Road. Drumul trece pe lângă parcarea de la Joffre Gorge și se termină la Knox Gorge.

Este un traseu  mai dificil, dar spectaculos, cu multe provocări. Are lungimea de 2 kilometri dus-întors care se pot parcurge în 2 ore.

Coral Bay

Coral-Bay-Western-Australia

Drumul din Tom Price(Karijini) până în Coral Bay

Distanța dintre cele 2 localități este de 610 Kilometri. Aici am mers inițial pe ruta de pe GPS și am ajuns pe un drum neasfaltat care ducea în Nanutarra.

Ne-am întors în Tom Price, singurul loc unde aveam semnal la telefon în preajma parcului Național Karijini, pentru a căuta o altă rută cu un drum asfaltat.

Din Tom Price am luat-o înspre Paraburdoo pe un drum asfaltat și de acolo spre Nanutarra.

Deoarece am pierdut destul de mult timp până am găsit varianta de drum asfaltată, nu am reușit să ajungem până la lăsarea serii în Coral Bay și am rămas peste noapte într-o „24 hours Rest Area” între Nanutarra și Coral Bay.

Dimineața devreme ne-am continuat drumul și am ajuns în Coral Bay la timp pentru micul dejun.

Ningaloo Marine Park

Ningaloo Marine Park se întinde pe o distanța de 300 de Kilometri în Australia de Vest, de la Golful Exmouth până la nord de Carnarvon. Aici se găsesc peste 500 de specii de pești tropicali și în jur de 200 de specii de corali.

Reciful de corali Ningaloo este adesea vizitat de  balene, delfini, țestoase, manta rays sau uriașii rechini balenă (whale shark).

Din Coral Bay se organizează tururi din aprilie până în iulie pentru a înota cu rechinii balenă, care au o lungime între 4 si 12 metri.

Ce poți face în Coral Bay?

O plimbare pe – Coral Bay Walk Way

 Coral-Bay-Walk-Way-Australia

De îndată ce ajungi în parcare ai o priveliște minunată asupra întregului golf și ești surprins de culoarea parcă ireal de albastră a apei.

Coral-Bay-Walk-Way-Western-Australia

În continuare cobori pe o plajă, iar de aici traseul continuă 2 kilometri de-a lungul Recifului Ningaloo, care mărginește golful  făcând apa să pară și mai albastră.

 Western-Australia-Coral-Bay-Walk-Way

Apa este foarte transparentă, așa că sunt toate șansele să vezi delfini, manta rays sau țestoase.

Coral-Bay-Walk-Way-Western-Australia

Bill’s Bay – un paradis pentru snorkeling

Bills-Bay-Coral-Bay-Western-Australia

Este locul unde am petrecut cel mai mult timp în Coral Bay. Bill’s Bay este un golf mărginit de o plajă cu nisip alb și este foarte aproape de centrul orașului.

Plaja are 4 kilometri lungime iar apa are o culoare albastru-turcoaz.

Coral-Bay-Western-Australia-Bills-Bay

Ce ne-a impresionat cel mai mult aici este faptul că Reciful Ningaloo se află foarte aproape de plajă, trebuie să înoți doar câțiva metri ca să ajungi la bariera de corali.

Coral-Bay-Western-Australia-Bills-Bay-Ningaloo-Reef

Vizibilitatea sub apă este bună, coralii sunt foarte frumos colorați, marea majoritate albaștri, iar în jurul lor înoată o mulțime de pești colorați. Acesta a fost locul nostru preferat pentru snorkeling în Australia de Vest.

Bills-Bay-Coral-Bay-snorkeling-2

Exmouth:

Exmouth-Western-Australia

In Coral Bay am stat o zi întreagă, dar ne-ar fi plăcut să stăm mai mult. Deși există numeroase variante de cazare în Coral Bay, noi am ales să ne cazăm în Exmouth, care se afla la 150 kilometri nord de Coral Bay.

Aici, ai șansa de a înota cu unele dintre cele mai mari creaturi din ocean: Whale Shark și Manta Rays

Dacă vizita ta este între aprilie până și iulie, poți lua un tur din Exmouth pentru a înota cu rechinii balenă, care au o lungime între 4 si 12 metri.

Whale-Shark

Manta Rays sunt prezenți pe tot parcursul anului în apropierea Recifului de corali Ningaloo, dar cele mai mari șanse de a înota cu ei sunt de la jumătatea lunii mai până la jumătatea lunii septembrie, când numărul acestora crește semnificativ.

Noi te sfătuim să alegi un tur de o zi din Exmouth în care poți înota atât cu Manta Reys cât și cu rechinii balenă.

Unde ne-am cazat?

Am ajuns în Exmouth in jurul orei 21:00 iar recepția campingurilor era închisă. Am ales să ne cazăm la RAC Caravan Park în Exmouth.

Campingul se află aproape de centrul orașului, la aproximativ 10 minute de mers pe jos până la supermarket și e foarte simplu să te cazezi  dacă ești cu rulota, chiar dacă recepția este închisă, trebuie să completezi un formular cu datele tale și detaliile bancare, să introduci formularul într-o cutie poștală și să îți iei o cartelă de acces în parc.

Pe baza formularului completat de tine, angajații se vor ocupa ulterior de plată.

Exmouth este un oraș mic și elegant aflat pe coasta de vest a Australiei și vă sfătuim să petreceți cel puțin 3 zile aici deoarece sunt foarte multe de văzut și este o zonă deosebit de frumoasă.

Ce am vizitat aproape de Exmouth?

Turquoise Bay

 Exmouth-Western-Australia-Turquiose-Bay

Drumul până la Turquoise Bay

Se află la o distanță de 18 Kilometri de Exmouth iar drumul până acolo este asfaltat.

Noi am plecat dimineața foarte devreme spre Turquise Bay și am făcut aproximativ o oră cu mașina până acolo.

Pe această secțiune de drum am văzut cei mai mulți canguri în Australia. Aceștia ne priveau insistent de la marginea drumului, parcă îndemnându-ne să oprim pentru încă o sesiune foto.

Turquoise Bay

Turquoise Bay este un golf cu o apă liniștită, albastră, și o plajă cu nisip alb. Plaja este uimitor de frumoasă, una dintre cele mai frumoase plaje pe care noi le-am vizitat în Australia.

ape-Range-National-Park-Turquoise-Bay-Exmouth-Western-Australia

Deoarece am ajuns dimineața devreme, am petrecut câteva ore singuri pe plajă. La fel ca în Bill’s Bay, și aici bariera de corali se află la o distanță de câțiva metri de plajă și poți face snorkeling.

Foarte aproape de plajă am văzut mai mulți rechini de recif și am salvat o steluță de mare care fusese uitată de valuri pe nisip.

Sandy Bay

Sandy-Bay-Cape-Range-National-Park-Exmouth-2

De la Turquise Bay trebuie să mergi în continuare 17 kilometri ca să ajungi la Sandy Bay, un alt golf deosebit de frumos.

La intrarea pe plajă sunt amenajate măsuțe. Acesta este un loc ideal pentru a servi micul dejun admirând priveliștea deosebită.

Sandy-Bay-Exmouth-Western-Australia

Pe plajă mai erau câteva persoane care făceau kite-surfing.

Am făcut și aici snorkeling însă curentul ni s-a părut puțin mai puternic decât la Turquise Bay și nu am înotat foarte departe de mal.

 Sandy-Bay-Western-Australia-Exmouth

Pe tot traseul până la Sandy Bay am văzut mai multe drumuri care duceau înspre diverse plaje, noi am ales să vizităm la întoarcere câteva dintre ele.

Mangrove Bay

Este un loc special amenajat pentru a observa păsările  într-o mică lagună aflată între mangrovele de pe plajă.

Jurabi Turtle Centre

De aici poți învață multe lucruri despre tipurile de broaște țestoase care trăiesc în jurul Recifului Ningaloo.

Dacă vizita ta are loc între noiembrie și aprilie, atunci s-ar putea să vezi noaptea țestoasele care vin pe plajă pentru a-și depune ouăle.

Shark Bay Marine Park și Monkey Mia

Din Exmouth ne-am îndreptat spre Denham, distanța dintre cele două localități este de 620 de kilometri. Noi am condus o zi întreagă până acolo.

Ce poți vizita pe traseul Exmouth – Denham?

Hamelin Pool – 130 kilometri de Denham

Stromatolitele din Hamelin Pool sunt cele mai vechi și mai mari fosile vii de pe pământ. Ca să ajungi aici nu trebuie să te abați mult de la drumul principal iar vizita durează în jur de o oră.

Hamelin-Pool-Western-Australia

Shell Beach – 45 de kilometri de Denham

Este o plajă frumoasă albă, formată în totalitate din scoici. Doar două astfel de plaje există în lume.

Eagle Bluff – 23 de kilometri de Denham

Eagle-Bluff-Shark-Bay-Western-Australia

Ne-am hotărât în ultimul moment să vizităm acest loc și ne bucurăm ca am făcut-o.  Eagle Bluff este o platformă amenajată deasupra unui golf cu o apă transparentă, de un albastru foarte deschis.

Little Lagoon Denham –  5 Kilometri de Denham

Este o lagună de culoare albastru deschis, care comunică cu oceanul. Se află la 20 de kilometri de Monkey Mia.

Este un loc perfect pentru relaxare, înot, picnic sau grătar .

Little-Lagoon-Denham-Australia

Monkey Mia

Monkey-Mia-Western-Australia

Noi plănuiam să vizităm Monkey Mia dimineața devreme, dar din păcate ne-am trezit prea târziu.

Aproape în fiecare dimineață delfinii , în număr de 4 pană la 7, vin la țărm în Monkey Mia pentru a fi hrăniți de oameni. Vizitele delfinilor au loc între 7:45 si 12:00.

dolphin-Monkey-Mia-Australia-de-Vest

Noi am ratat această activitate deoarece am ajuns prea târziu, dar am văzut totuși 2 delfini care înotau în golf, unul dintre ei era foarte micuț și simpatic, despre el spuneau angajații că se află mereu pe undeva prin zonă.

Prețul biletului este de 15 Aud/ persoană. Mai multe detalii despre activități și prețuri găsiți aici.

Monkey-Mia-Western-Australia-beach

Aici plaja este foarte lungă, și este împărțită în mai multe zone. Într-o zona nu ai voie să înoți (zona în care se hrănesc delfinii dimineața), dar îți este permis să înoți într-o altă zonă.

Cât timp am stat noi pe plajă am văzut o fată care înota și un delfin s-a apropiat foarte mult de ea,  ceea ce înseamnă că dacă ai noroc, poți să înoți foarte aproape de delfini, dar trebuie să ai grijă să respecți niște reguli în cazul în care un delfin se apropie de tine în apă și ține minte că sunt animale sălbatice șo nu ai voie să-i atingi.

Denham

Denham-Shark-Bay-Western-Australia

Ne-am cazat în Denham, acesta este un oraș foarte frumos pe coasta oceanului și este foarte plăcut să te plimbi pe faleza din oraș, de-a lungul golfului și să privești apa albastră din golf. Aici exista numeroase posibilități de cazare și mai multe restaurante.

Denham-Western-Australia

Cazare în Denham:

Alegerea noastră a fost Shark Bay Caravan Park , este un camping curat și dispune de toate facilitățile: toaletă, dușuri, bucătărie și o piscină.

Parcul Național Kalbarri

Parcul-Național-Kalbarri-Western-Australia

Distanța din Denham până in Kalbari este de 377 kilometri.

Parcul era mult mai verde decât Karijini și erau foarte multe flori de o parte și de alta a drumului, oferind un spectacol cromatic.

Trasee:

Nature’s Window și The Loop Trail

Parcul-Național-Kalbarri-Australia-Natures-Window

Traseul până la Nature’s Window are lungimea de 1 kilometri dus-întors.

De la Nature’s Window începe traseul The Loop Trail, care are o lungime de 9 kilometri și îi poți parcurge în 3 ore.

Traseul este o buclă care urmează cursul râului Murchison.

Hawks Head Walk

Este un traseu scurt, de 200 de metri dus – întors.

Kalbarri-Western-Australia-Hawks-Head-Walk

Pink Lake – Hutt Lagoon

Pink-Lake-Hutt-Lagoon-Western-Australia

La 50 de Kilometri de Kalbarri este situat lacul roz Hutt Lagoon, acesta este un lac care se întinde pe o suprafață foarte mare, dacă te îndrepți spre Port Gregory, treci cu mașina fix pe lângă lac.

Pink-Lake-Australia-Hutt-Lagoon-1

Există numeroase parcări și de o parte și de alta a lacului unde poți să îți lași mașina și să mergi pe jos până la lac.

Pink-Lake-Hutt-Lagoon-Western-Australia-Port-Gregory

Cazare în Cervantes

Peste noapte am rămas în RAC Cervantes Holiday Park.

Este un camping foarte elegant, curat și oferă o diversitate de variante de cazare, dispune de toate facilitățile.

Nambung Național Park/ Pinnacles Desert

Se afla la 20 de kilometri sud de Cervantes.

Nambung-Național-Park-Pinnacles-Desert-Western-Australia

Acest parc l-am vizitat dimineața devreme. Când am ajuns noi, eram singuri în parc.

Se poate întra cu mașina și face un circuit printre miile de stâlpi de calcar, care îți dau impresia că ai pășit pe un tărâm ireal, parcă dintr-un alt univers.

Poți alege și să te plimbi pe jos, noi am intrat cu mașina iar starea drumului a fost foarte bună. Am petrecut o oră aici,  timp suficient pentru poze și pentru unele trasee scurte.

Nambung-Național-Park-Pinnacles-Desert-Australia

Pinnacles Desert se află la o distanță de 190 Kilometri de Perth, noi l-am vizitat în ultima noastră zi în Australia de Vest, iar de aici am mers direct în  Perth.

Nambung-Național-Park-Pinnacles-Desert-Western-Australia-Perth

Sandboarding

sandboarding-Western-Australia-sand-dunes

Între Pinnacles Desert și Perth sunt mai multe locuri unde poți să te oprești ca să faci sandboarding. Dunele de nisip alb sunt vizibile de pe drumul principal.

sandboarding-Western-Australia-white-sand-dunes

Perth

Kings Park and Botanic Garden

Este un parc imens  aflat aproape de inima orașului Perth și oferă o vedere spectaculoasă asupra râului Swan și a zgârie norilor de lângă râu. În parc vei întâlni foarte multe tipuri de vegetație, 80 de specii de păsări și trasee foarte interesante.

Plaja Cottesloe

Este cea mai renumită plajă din Perth și se află la 15 minute cu mașina de oraș, este un loc potrivit pentru relaxare si înot.

Cohunu Koala Park:

Cohunu-Koala-Park-Perth-Westaustralien-emu

La 40 de kilometri sud de Perth se află Cohunu Koala Park.

Sunt multe locuri în Australia unde poți întâlni koala, dar nu în toate locurile ai voie sa îi ții în brațe. Noi am ales să vizităm Cuhunu Koala Park unde ne-am făcut poze cu koala.

Biletul de intrare în parc costă 15 AUD iar dacă vrei o poză suvenir cu koala, trebuie să mai plătești 30 AUD/persoană.

Îți este permis să faci câte poze vrei cu koala cu aparatul sau telefonul personal.

Acest parc este un fel de gradină zoologică unde poți vedea mai multe animale din Australia.

Aici s-a încheiat călătoria noastră în Australia de Vest. A venit timpul să returnăm rulota și să luăm un Uber până la aeroport.

Din Perth am zburat cu Tiger Air în Sydney.

În Australia de Vest am trăit experiențe inedite și am plecat de acolo convinși că vom reveni cât de curând.

La următoarea vizită ne dorim să:

 1. Înotăm cu leii de mare în Jurien Bay.
 2. Vizităm Broome și să facem o plimbare cu cămila pe Cable Beach.
 3. Vizităm Parcul Național Kimberley.
 4. Facem o excursie de o zi din Perth pe Rottnest Island, pentru o întâlnire cu localnicii insulei – Quokka.
 5. Facem un tur din Perth până în Albany.

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

104

Leave a Reply