Ce trebuie să știi înainte de a pregăti un concediu în Australia?

Dacă nu te poți hotărî unde să îți petreci următorul concediu, alege Australia.

Australia este o țară care te fascinează încă din primele minute și suntem siguri că indiferent ce regiune  alegi să vizitezi, nu ai cum să regreți alegerea făcută.

În Australia este ceva pentru fiecare, indiferent că ești în căutarea unei vacanțe pe o plajă cu nisip alb si apă albastru-turcoaz, că îți dorești să faci drumeții într-o pădure tropicală sau să te plimbi prin defileurile cu roci de culoare roșiatică, aici ai de unde alege.

Să nu uităm de minunata lume subacvatică, de Marea Barieră de Corali pe coasta de est și Reciful Ningaloo pe coasta de vest, unde poți face scufundări sau snorkeling în locuri de o frumusețe care îți taie respirația.

Australia este țara care ne-a făcut să ne dezvoltăm un mare interes pentru păsări. Încă din prima zi, am rămas plăcut surprinși de cât de multe tipuri pe păsări frumos colorate zburau liber în jurul nostru.

Citește despre traseul nostru in Australia de Vest aici.

Viza pentru Australia?

Cum se obține Viza pentru Australia?

Viza se obține gratuit online. Primul pas este să îți faci un cont pe acest site.

Apoi alegi  tipul de viză pentru care vrei să aplici.

Noi am aplicat pentru viza turistică, care se acordă pentru o perioadă de un an și îți permite să stai în Australia câte 3 luni de la data intrării.

Viza turistică este eVisitor (subclass 651).

După ce ai ales tipul de viză pentru care vrei să aplici, trebuie să completezi un formular.

În formular ți se vor cere câteva date personale, numele persoanei/persoanelor alături de care vei călători în Australia, mai sunt câteva întrebări la care trebuie să răspunzi cu da sau nu și mai trebuie să scrii planul de călătorie.

Noi aveam deja toate biletele de avion cumpărate, iar, la planul de călătorie am scris pe scurt când urmează să întrăm în Australia, ce  vom vizita și când vom pleca din Australia.

Cât durează să obții viza?

Nu există un răspuns exact, poate dura 24 de ore, o lună sau chiar mai mult. La noi a durat aproximativ o lună.

După ce am completat formularul online a trecut o săptămână până am primit un E-Mail în care ni se solicitau informații suplimentare.

Documentele cu informațiile suplimentare se atașează direct pe platformă, din contul tău, nu se trimit pe E-Mail, noi le-am atașat după aproximativ o săptămână  de când ne-au fost solicitate.

Iată informațiile suplimentare care ni s-au cerut în E-Mail:

La întrebările deschise, noi am scris un răspuns într-un document Word pentru fiecare punct și am atașat documentul pe platformă, alături de celelalte documente scanate.

Dacă vrei să obții viza mai repede, recomandarea noastră este să atașezi cât mai multe documente, după completarea formularului și să nu aștepți să ți le ceară ei.

Cum arată viza?

Viza se primește într-un E-Mail al cărui subiect este: “IMMI Grant Notification” – este un document PDF,  pe care este recomandat să îl listezi și să îl ai cu tine pe toată perioada în care vei sta în Australia:

Ce faci dacă cererea de acordare a vizei îți este refuzată?

În cazul unui refuz, îți vor fi comunicate și motivele care au dus la acest refuz și poți să aplici din nou, din același cont din care ai aplicat inițial. A doua oară este bine să fii mai bine pregătit și mai convingător.

Ce urmează după ce ai primit viza?

Interviul din aeroportul din care urmează să zbori în Australia:

Noi am zburat din Asia în Australia, iar în Kuala Lumpur, înainte să ne urcăm în avion am avut un interviu. Ni s-a cerut să prezentăm viza și să răspundem la câteva întrebări legate de noi și de traseul pe care urma să-l parcurgem în Australia.

Formularul care trebuie completat în avion:

În avion, înainte să aterizăm în Perth, a trebuit să completăm formularul următor:


Interviul din Australia

Am ajuns în Perth la ora 5:35 dimineața și am mers împreună la controlul pașapoartelor. Aici nu ne-au mai cerut viza, doar pașaportul și formularul completat în avion.

Ne-au mai adresat câteva întrebări despre ce urmează să vizităm în Australia și în mai puțin de 5 minute am trecut de controlul pașapoartelor.

Cum ajungi în Australia?

Noi am vizitat Asia înainte să vizităm Australia și am zburat din Kuala Lumpur în Perth cu AirAsia prețul biletelor de avion a fost 120 AUD/persoană.

Înapoi am Zburat din Sydney pe ruta: Sydney – Singapore – Berlin cu compania aeriană Scoot. Scoot este o companie low-cost deținută de Singapore Airlines.

Noi am avut o experiență foarte plăcută cu cei de la SCOOT. Nu se oferă mâncare sau băutură gratuit la bord, dar se poate cumpăra. În plus biletele de avion au fost foarte ieftine: 720 AUD/2 persoane – Sydney – Berlin.

Când iți faci cont pe site-ul celor de la Scoot (devii un “Scoot insider”), primești un voucher de reducere de 15%.

Scoot zboară înspre mai multe locații din Asia, Australia sau Noua Zeelandă.

Ce companii aeriene am ales pentru zborurile interne în Australia?

În Australia am Zburat cu Jetstar, companie low-cost deținută de Qantas Airways și cu TigerAir , varianta low-cost de la Virgin Australia.

Aplicatii pe Care le-am folosit în Australia:

Următoarele aplicații le-am instalat pe telefon și ne-au fost de mare ajutor:

Can I Fly There? – este o aplicație pe care am folosit-o pentru a verifica unde ne este permis să zburăm cu drona și unde nu.

Uber – taxi.

Fuel Map Australia: această aplicație am folosit-o în special în Australia de Vest, unde distanța dintre localități era foarte mare. Pe aplicație apar toate benzinăriile de pe traseu, programul lor, prețurile și distanța de la tine până la ele.

Wikicamps: este o aplicație care îți arată toate camping-urile sau zonele de odihnă și parcările de pe traseu, precum și detalii legate de preț. Pentru Australia de Vest noi nu ne-am luat cazare în prealabil, ci am ales să ne cazăm direct la fața locului iar aplicația ne-a fost foarte folositoare.

Închirierea mașinilor în Australia:

În Australia se circulă pe partea stângă a drumului.

Permisul de conducere internațional:

Înainte de a închiria o mașină în Australia, verifică dacă permisul tău este recunoscut și în Australia.

Deoarece permisul nostru nu era în limba engleză, a trebuit să ne facem un permis internațional. Acest permis ne-a fost verificat de fiecare dată înainte să preluăm mașinile închiriate.

Permisul internațional este o traducere a permisului de conducere în 7 limbi.

Dacă nu ai un permis internațional sunt unele state în Australia în care este acceptată și o traducere a permisului, mai multe detalii legate de traducerile acceptate puteți găsi aici.

Permisul internațional in România

În România ca să obții permisul de conducere internațional trebuie să fii membru al  ACR (Automobil Clubul Român). Permisul este valabil un an de zile și costă 900 lei: taxa de permis + taxa de membru ACR.

Noi am sunat la un număr de telefon de pe site-ul celor de la ACR ca să cerem detalii. Ei ne-au făcut o programare în Cluj Napoca, unde ne-am făcut și de unde am ridicat permisul internațional.

Taxa pentru permis se plătește direct la ACR și permisul este eliberat in 2-3 zile.

Permisul internațional în alte țări

În alte țări am văzut că permisul internațional se poate obține și online iar taxa este mult mai mică, iar în unele țări se obține gratuit.

Mașini închiriate:

Asigurarea suplimentară

Când închiriezi o mașină ai posibilitatea de a alege între a plăti doar prețul de bază iar în cazul unui accident să plătești cheltuielile prevăzute în termenii și condițiile companiei, sau poți să plătești și o asigurare suplimetară, care se calculează pe zi iar în cazul unui accident nu mai trebuie să plătești nimic.

În funcție de termenii și condițiile companiei, dacă plătești această asigurare, depozitul care se blochează pe cardul tău în momentul în care ridici mașina, poate scădea până la 0 AUD.

Noi am plătit și asigurarea suplimentară pentru fiecare mașină.

Am avut un singur incident cu una dintre mașini,  într-o zonă unde se efectuau lucrări de întreținere la drum, o pietricică a sărit de sub roțile unei mașini care trecea pe sensul opus de circulație și ne-a lovit parbrizul.

Deși fisura parbrizului a fost destul de mare, nu am plătit nimic pentru reparații.

Rulota – Australia de Vest:

Australia de Vest se vede cel mai bine din rulotă, după ce ne-am documentat foarte mult am decis că cel mai bine ar fi să închiriem și noi una

Am închiriat o rulotă de la Apollo . Nu am preluat rulota din aeroport , ci de la sediul companiei. Sediu se află la aproximativ 2 kilometri de aeroport. Distanța mică este un mare avantaj având în vedere că nu se oferă transfer gratuit de la aeroport.

Rulota a funcționat impecabil pe toată durata traseului și suntem foarte mulțumiți de alegerea făcută.

Prețul plătit a fost de 77 AUD/zi inclusiv asigurare plus 100 AUD depozit.

Coasta de est a Australiei:

Pe coasta de est am închiriat de la Apex . Sediul companiei nu era în aeroport, însă au un serviciu de transfer gratuit de la aeroport.

Mașinile sunt noi iar prețurile foarte competitive.

Un alt avantaj al acestei companii este faptul că nu a trebuit să plătim un depozit când am preluat mașina.

Prețul plătit a fost de 68 AUD/zi inclusiv asigurarea.

32

This Post Has 11 Comments

 1. Marius

  Permisul de conducere
  Cetăţenii români aflaţi temporar în Australia pot circula cu permisul de conducere românesc pentru o perioadă de 3 luni.

  După trecerea acestei perioade, este necesară obținerea permisului australian de conducere, în urma susținerii unui examen teoretic și practic.. Valabilitatea permisului australian este de 5 ani.

  Informatie preluata de pe site-ul MAE:
  https://www.mae.ro/travel-conditions/3669

  1. rodisimihai

   Bună Marius,

   informația de pe site-ul MAE este corectă, permisul de conducere românesc este valabil în Australia, dar trebuie însoțit de o traducere acceptată sau de un Permis de Conducere Internațional. Permisul de Conducere Internațional, este doar o traducere a permisului de conducere românesc și este valabil doar împreună cu permisul de conducere românesc, deci nu înlocuiește permisul românesc.

   Dacă stai mai mult de 3 luni în Australia, atunci permisul de conducere românesc nu mai este valabil, chiar dacă acesta este insoțit de Permisul de Conducere Internațional și vei avea nevoie de un permis de conducere australian.

   În termenii și condițiile companiilor de la care am închiriat noi mașinile, este specificat faptul că ,dacă permisul de conducere nu este în limba engleză, acesta trebuie însoțit de o traducere sau de un Permis Internațional:
   https://bookings.apollocamper.com/Terms/HCAUFLEX/HCAU1920

   Pentru mai multe detalii, verifică site-ul guvernului australian:

   https://www.transport.wa.gov.au/licensing/visiting-from-overseas.asp

 2. Gulfam Ashraf

  Viza Australia

 3. Elena

  Buna,

  As avea si eu o intrebare in ce priveste viza pentru Australia. Am primit acelasi mail cu toate documentele car trebuiesc trimise via la situl lor, vroiam sa sriu daca ati tradus toate acetele in engleza asa cum este spcificat in mail
  Sunt putin cam stresata pentru ca nu ma astemptam la aceste cerinte.
  Va multumesc

  1. rodisimihai

   Bună Elena,
   noi am tradus doar extrasul de cont pentru Mihai, deoarece la Raiffeisen nu exista Extras de cont în engleză, pe pașaport detaliile sunt trecute și în engleză, adeverințele de la locul de muncă le-am primit direct în engleză (dacă nu sunt în engleză trebuie traduse), iar la restul întrebărilor am scris răspunsul direct în engleză într-un document Word. Dacă ai documente în plus față de cele care se cer în email le poți atașa(noi aveam deja biletele de avion dus-întors cumpărate și le-am atașat).
   Mult succes cu viza și un concediu minunat!! 🙂

 4. Ioana

  In documentul word ati introdus si raspunsul la intrebarea: “a statement about your intentions after departure in Australia?” sau ati facut o declaratie separata? Multumesc!

  1. rodisimihai

   Salut Ioana,
   da, tot in documentul word am răspuns și la această întrebare. Practic am scris fiecare întrebare și răspunsul sub ea. Noi aveam deja toate biletele de avion cumpărate, iar din Australia urma să mergem în Noua Zeelandă, așa că, am pus în document și poze cu biletele de avion pentru tot traseul din Australia până acasă (dacă nu ai biletele de avion, este suficient să faci o declarație din care să reiasă că nu intenționezi să rămâi în Australia mai mult decât îți permite viza).
   Mult succes.

 5. Ioana

  I do not intend to extend my visa while I am in Australia.

 6. MArius

  Aia cu “all transactions for the past 3 months” mi se pare o cerinta cam prea exagerata…

 7. Maria

  Buna, poti sa-mi spuni cate ceva despre controlul bagajelor in vama australiana ?
  De exemplu, daca ai avut in bagaje vitamine/minerale/pastile din plante si ai trecut cu ele (nu au fost confiscate).
  Stiu ca in principiu trebuie declarate si poti trece cu asa ceva, dar vroiam sa te intreb daca ai avut personal o astfel de experienta.
  De asemenea as vrea sa stiu daca ai venit cu ceva produse din Duty Free-ul din Kuala Lumpur, iar cei din vama australiana au controlat acele produse.

  P.S. Sper sa nu para intrebari prea personale, dar intreb aceste lucruri pentru de obicei plec in vacanta cu ce am mentionat mai sus si pana acum in nici o tara nu am avut probleme, insa stiu ca australienii sunt foarte stricti cu cei ai voie sa aduci in tara lor.
  De asemenea si eu imi propun sa ajung in Australia venind dintr-o tara asiatica si ma gandeam ca poate voi cumpara ceva din Duty Free, de aceea am pus cea de-a doua intrebare.

  Multumesc !

  1. rodisimihai

   Salut Maria,

   medicamente nu am avut la noi, dar trebuie declarate in formularul pe care il primesti in avion si mai apoi te vor intreba detalii/ cere prescriptia in aeoport. Am vazut ca recomanda pe site-ul ambasadei sa ai prescriptie si o scrisoare medicala asupra ta, iar medicamentele sa fie in ambalajul original ca sa poata fi identificate :). Aici gasesti o lista cu toate produsele si medicamentele care sunt acceptate sau interzise, sper sa iti fie de folos: https://www.abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/can-you-bring-it-in

   Cu produse cumparate din Duty free, poti sa treci atata timp cat nu sunt produse alimentare(produsele cu care nu ai voie sa intri sunt trecute in formular).

   Noi, de exemplu, aveam echipamentul de snorkeling si incaltaminte de drumetii la noi si ne-au intrebat daca le-am spalat inainte de a intra la ei in tara. Practic daca raspunzi cu “da” la una dintre intrebarile din formular, te vor opri sa te intrebe mai multe detalii, cel putin asa a fost la noi.

   Calatorie placuta 🙂

Leave a Reply