Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram
Cum se obține viza pentru SUA?
În acest articol vom descrie pas cu pas procesul prin care am obținut viza pentru SUA. Pașii sunt descriși și pe site-ul ambasadei aici.
Noi am aplicat pentru viza de tipul B1/B2 (Busisess&Tourism).
Care sunt documentele de care ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi?
Pașaport:
Primul document de care aveți nevoie este pașaportul, acesta trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni de la data întoarcerii din Statele Unite.
Pe site-ul ambasadei este specificat că este obligatoriu să ai pașaportul actual si toate pașapoartele vechi (dacă ai pierdut vreun pașaport sau ți-a fost furat, trebuie să declari acest lucru când completezi Formularul DS-160).
Fotografie:
Pentru a trece la completarea Formularului DS-160, vei avea nevoie de o poză color, pe fundal alb, fără ochelari, mai nouă de 6 luni, cu rezoluție cuprinsă între 600X600 pixeli și 1200×1200 pixeli, cu dimensiunea maximă de 240 KB în format .jpg.
Mai multe detalii despre cum trebuie să arate poza, găsești aici, iar aici sunt câteva exemple cu pozele care sunt acceptate sau nu.
Noi am folosit pentru editarea pozelor site-ul snappa (site pe care îl folosim în gereral când avem nevoie de poze cu o anumită rezoluție), dar poți folosi tool-ul de pe site-ul ambasadei sau alt program de editare a pozelor.
Poți să îți faci poza și în ziua interviului direct la ambasadă și costă 20 lei.
Completarea formularului DS-160:
Formularul se completează online aici.
Pe prima pagină va trebui să selectezi localitatea în care se află ambasada la care vei aplica pentru viză, în cazul nostru București. Tot pe această pagină vei încărca și poza, după care vei începe completarea formularului prin click pe „start an application”.
Când începi completarea formularului, vei primi un numărul de identificare pe care este bine să-l notezi deoarece vei avea nevoie de el pentru a continua să completezi formularul în cazul în care sesiunea se întrerupe.
Copletarea formularului durează aproximativ o oră.
În formular ți se cer:
- datele personale
- toate conturile de pe rețelele de socializare
- tipul de viză pentru care vrei să aplici (Business and Tourism B1/B2)
- perioada în care vei călători în SUA, pentru cât timp, unde și cine va plăti pentru excursia ta (nu este obligatoriu să ai biletele de avion cumpărate, noi nu aveam biletele cumpărate în momentul aplicării și am scris cu aproximație când vrem să călătorim și unde).
- Numele persoanelor care călătoresc împreună cu tine și relația dintre voi
- Detalii despre vizitele tale anterioare în SUA (dacă este cazul)
- Persoana de contact din SUA sau numele organizației (noi nu cunoaștem pe nimeni în SUA, iar acest câmp trebuie completat obligatoriu, așa că am completat detaliile unui magazin pe care vrem să-l vedem)
- Detalii despre locul de muncă: angajator, durata contractului, salariu.
- Detalii despre studii
- Iar la final sunt câteva întrebări simple de securitate (pentru a se asigura că nu ești o persoană periculoasă).
După ce ai completat formularul, ai grijă să printezi pagina de confirmare deoarece vei avea nevoie de ea la interviu (dacă nu ai o imprimantă în momentul în care ai completat formularul, îți poți trimite pagina de confirmare prin email și să o printezi ulterior).
Contul online:
Crează-ti un cont online pe acest site. După ce te-ai înregistrat online, trebuie să tipărești ordinul de plată și să achiți taxa la Banca Transilvania (este nevoie de un ordin de plată pentru fiecare aplicant).
Achitarea taxei de viză:
Înainte de a te programa la interviu, va trebui să achiți taxa de viză. Pentru viza turistică, taxa este de 160 USD (720 lei când am aplicat noi) și se achită în lei la Banca Transilvania sau online prin transfer electronic, mai multe detalii găsești aici.
Noi am tipărit ordinele de plată și am achitat taxa la bancă.
Păstrează chitanța de la bancă deoarece vei avea nevoie de ea pentru a te programa la interviu.
Programarea la interviu:
Programarea la interviu se face din contul online, cel pe care l-ai creat înainte de achitarea taxei de viză. Vei avea nevoie de datele din pașaport, confirmarea completării formularului DS-160 și chitanța de la bancă.
Dacă sunteți un grup și vreți să susțineți interviul împreună, programați-vă la interviu de la aceeași oră și mergeți împreună la ambasadă.
Susținerea interviului:
Mergi la ambasadă în data în care ai programat interviul.
Singurele documente pe care trebuie să le ai la tine obligatoriu sunt pașaportul și confirmarea completării formularului DS-160.
Poți avea și alte documente suplimentare cu tine, în caz că îți vor fi solicitate: scrisoare din partea angajatorului, extras de cont, dovezi de proprietate, scopul călătoriei (dacă ești invitat la un eveniment), chitanța de la bancă care dovetește achitarea taxei de viză, confirmare programării la interviu. Noi am avut toate aceste documente la noi, dar nu am avut nevoie decât de pașaport și de confirmarea completării formularului DS-160.
La acest pas trebui să alegi și de unde vrei să ridici pașaportul în cazul în care viza îți este aprobată. Poți alege să îl ridici personal de la sediul TNT din orașul tău, caz în care livrarea este gratuită sau să îți fie livrat prin curier rapid la ce adresă dorești (costă 24 lei/pașaport).
Cum a decurs interviul pentru noi?
Interviul nostru era programat la ora 8 AM. Am parcat mașina într-o parcare fără plată din spatele ambasadei și am ajuns în fața ambasadei cu 10 minute înainte interviului.
Noi am mers direct la intrare unde ne-au fost verificate pașapoartele înainte de a intra la controlul de securitate (cei care ajung mult prea devreme pentru interviu, vor fi redirecționați către zona de așteptare situată vizavi de ambasadă).
Ia cu tine la interviu doar o geantă de mână mică deoarece nu e permisă intrarea cu geantă mare sau geantă de laptop (mai multe detalii găsești aici).
Am intrat în camera unde se efectuează controlul de securitate, unde am lăsat telefoanele, după care am trecut printr-o curte interioară spre clădirea unde se ține interviul.
Etapele interviului:
Imediat după intrarea în cladire, este un ghișeu unde se verifică documentele și vi se alocă un număr de ordine. Dacă sunteți mai multe persoane care urmează să călătorească împreună, atunci declarați acest lucru la ghișeu și veți primi un singur număr de ordine.
Dacă nu ai poză sau poza pe care ai încarcat-o în formular nu este bună, înainte de a primi număr de ordine, vei fi trimis la cabina foto să îți faci o poză (ai grijă să ai 20 lei cash la tine pentru orice eventualitate).
Mai departe vă așezați în sala de așteptare și urmăriți panoul unde este afișat ce număr de ordine trebuie să se prezinte la fiecare ghișeu. Ai grijă să păstrezi numărul de ordine până la final deoarece pe baza lui vei fi chemat la cele 3 ghișee pe rând.
Interviul are 3 etape, la primul ghișeu vi se verifică actele și eventual vă sunt adresate câteva întrebări (noi am fost întrebați dacă suntem cuplu și care este scopul călătoriei noastre în SUA).
După ce ai terminat la primul ghișeu te așezi iar în sală și aștepți ca numărul tău să fie anunțat pentu al doilea ghișeu, unde îți vor fi luate amprentele.
După ce ți-au fost luate amprentele te așezi iar în sală și aștepți să fi chemat la interviu. Interviul are loc fie în engleză fie în română, depinde la ce angajat ajungi și se ține la un ghișeu, unde vorbești cu angajatul ambasadei printr-un geam de sticlă. Nu ai parte de intimitate, iar cei din sala de așteptare aud ce ești întrebat și ce răspunzi.
La noi interviul a fost foarte simplu, a durat aproximativ 20 de secunde, am fost întrebați dacă suntem cuplu și ce meserii avem și ni s-a comunicat că vizele noastre au fost aprobate și că vom primi pașaportul la adresa specificată în momentul programării la interviu.
Ridicarea pașaportului:
Dacă viza îți este aprobată, pașaportul rămăne la ambasadă și îl vei primi în câteva zile la adresa specificată (noi l-am primit a doua zi).
Chiar dacă ați avut un interviu de grup, fiecare pașaport este livrat individual și va trebui fie să-l ridici personal, fie să împuternicești pe altcineva să-l ridice în numele tău (persoana împuternicită va avea nevoie de buletin, copie după buletinul tău și o împuternicire făcută de mână – mai multe detalii găsești aici).
Dacă ai ales să ridici pasaportul de la sediul TNT, vei fi informat pe email când a ajuns pașaportul la ei, dar poți urmări statusul livrări pașaportului și online, aici.
Paşaportul va rămane la firma TNT doar pentru 10 zile lucrătoare, după care va fi returnat către Ambasadă dacă nu este ridicat.
Astea fiind spuse, îți dorim mult succes în procesul de obținere a vizei și un conediu minunat în SUA.
Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram