Fermecătoarea Insulă de Sud a Noii Zeelande

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

Marian-Lake-New-Zealand

Datorită frumuseții ei naturale, în forme atât de diverse, Noua Zeelandă a fost pe bună dreptate numită “God’s own country” (titlul unui poem scris de Thomas Bracken în 1890) sau ” the Paradise of the Pacific“.

Peisajele, atât de perfecte de aici, ne-au surprins la tot pasul, dar ca să îi apreciezi frumusețea la adevărata valoare, trebuie să vizitezi această țară.

Cele două insule ale Noii Zeelande diferă foarte mult, amândouă sunt unice în felul lor, iar nouă ne-a plăcut îndeosebi Insula de Sud.

Călătoria noastră a început în Sydney, de unde ne-am îmbarcat într-o cursă Jetstar cu destinația Queenstown.

Am fost inspirați să ne luăm locuri la geam în avion și astfel ne-am bucurat de o priveliște impresionantă asupra crestelor munților, lacului Wakatipu și a vastelor terenuri de pășunat înainte să aterizăm.

Queenstown-from-the-air

Am ajuns în Noua Zeelandă într-o zi de primăvară, la începutul lunii noiembrie, când crestele munților erau încă acoperite de zăpadă și aerul era destul de rece.

În Sydney erau în jur de 30 °C iar în Queenstown era o zi ploioasă și o temperatură de numai 10 °C.

Zborul nostru a ajuns seara în Queenstown și după ce am trecut de interviul din aeroport, ne-am îndreptat spre Jucy de unde urma să preluăm mașina închiriată.

De la Jucy poți închiria mașini și rulote. Noi am închiriat de la această companie 2 mașini în Noua Zeelandă și am fost foarte mulțumiți de mașinile pe care le-am primit.

Am plătit 60 NZD/zi inclusiv asigurarea și nu a trebuit să plătim depozit.

În acest articol vei găsi informații utile pentru pregătirea unui concediu în Noua Zeelandă(interviul din aeroport, modalități de transport și vremea în Noua Zeelandă).

Unde ne-am cazat în Queenstown?

Am închiriat un apartament cu intrarea separată în casa unei tinere familii de europeni mutați în Noua Zeelandă, Lili și Stefan.

Casa se află la doar câteva minute de mers pe jos de aeroport, supermarket și restaurante.

Ce am vizitat pe insula de Sud a Noii Zeelande?

Deoarece urma să petrecem doar 4 zile pe Insula de Sud a Noii Zeelande, am ales să vizităm Queenstown și două parcuri naționale aflate la câteva ore distanță de oraș.

Ziua 1:

Pentru prima zi în Noua Zeelandă ne programasem să zburăm cu elicopterul deasupra Parcului Național Fiordland și a Milford Sound.

Cu o zi înainte să ajungem în Queenstown, am fost anunțați că zborul a fost anulat din cauza condițiilor meteo și că se va reprograma pentru una din următoarele zile.

Din păcate vremea nu ne-a permis nici în următoarele 3 zile pe care le-am petrecut pe insulă să zburăm, deoarece vârfurile munților erau ascunse sub o ceață densă și ne-au fost returnați banii.

Dacă intenționezi să zbori  cu elicopterul, este bine să îți programezi zborul la începutul vacanței, astfel încât să poată fi reprogramat pentru o altă zi (în cazul condițiilor meteo nefavorabile).

Te Anau:

Dat fiind faptul că zborul a fost anulat, ne-am trezit dimineața devreme și am pornit în jurul orei 5 spre Parcul Național Fiorland.

Am oprit ca să luăm micul dejun în localitatea Te Anau, punctul de intrare în Parcul Național Fiorland.

Te Anau este cea mai populară alegere pentru cazare în rândul turiștilor care vor să viziteze parcul.

Ce poți să faci în Te Anau?

  • O excursie la – Te Anau Glow Worm Caves;
  • O croazieră pe râul Te Anau;
  • Excursii de o zi la Milfors Sound;
  • Drumeții .
  • Zbor cu elicopterul sau cu un avion de mici dimensiuni deasupra parcului;

Poți ajunge în Te Anau cu mașina sau cu autobuzul din Queenstown.

Parcul Național Fiorland:

Parcul Național Fiordland se află în partea de sud-vest a Insulei de Sud a Noii Zeelande și este cel mai mare parc național din țară și cel mai spectaculos parc vizitat de noi.

Acest parc este o adevărată Mecca pentru iubitorii de natură și de drumeții. Aici se află 3 fiorduri: Milford Sound, Dusky Sound și Doubtful Sound.

Parcul poate fi vizitat și într-o excursie de o zi din Queenstown sau Te Anau.

Ce am vizitat în Parc?

După ce plouase foarte mult în zilele precedente, ne-am bucurat foarte mult că în prima zi pe care aveam să o petrecem în parc, soarele a început să-și facă simțită prezența.

Mirror Lakes

Lacul în care munții se oglindesc perfect se află la capătul unui traseu ce poate fi parcurs în aproximativ 10 minute.

După ce am trecut de Mirror Lake, priveliștea s-a schimbat și parcul a început să-și etaleze frumusețile care îl fac atât de faimos. Peisajul de aici este asemenea unei picturi, creația celor mai renumiți pictori, care si-au unit forțele pentru a crea o capodoperă.

Ne-a fost greu să nu oprim la fiecare punct de belvedere de pe traseu ca să admirăm priveliștea. Ploaia din zilele trecute a făcut să apară mii de cascade pe versanții abrupți ai munților din jurul nostru, îmbogățind frumusețea naturală a parcului.

Lake Gunn Nature Walk (45 de minute dus-întors)

Lake-Gunn-Nature-Walk-Fiordland

Traseul se accesează din parcarea de la Cascade Creek, la aproximativ 80 de km pe Milford Road de Te Anau. Este un traseu scurt și trece pe lângă lacul Gunn și printr-o pădure verde, care te face să te simți ca într-un basm.

Lake-Gunn-Nature-Walk-Fiordland Lake Gunn

Lake Marian Falls Track (20 minute dus-întors) și Lake Marian Track (3.5 ore dus întors)

Este cel mai spectaculos traseu parcurs de noi în acest parc și începe cu traversarea unui pod de lemn, care trece peste un râu cu o apă impresionant de albastră și clară.

Lake-Marian-Track-New-Zealand-1

După ce urci 10 minute prin pădure, ajungi la locul unde râul curge la vale formând o cascadă în scări.

Lake-Marian-Falls-Track-Fiordland-NP

De la cascadă traseul continuă prin pădurea cu diferite tipuri de plante și o mulțime de păsări.

Lacul glaciar Marian este mărginit de crestele munților. Când am ajuns noi acolo, ceața dispăruse scoțând la iveală un peisaj de o frumusețe care îți taie respirația.

Marian Lake New Zealand

Ne-am așezat pe o piatră la un picnic, și am privit preț de o oră decorul cu vârfurile munților acoperite de zăpadă, lacul care avea, în bătaia soarelui, o culoare verde smarald și cascada care curgea șerpuit în lac.

The Chasm Walk (20 de minute dus-întors)

Când am ajuns în parcare am fost întâmpinați de un papagal Kea. Aceasta este singura specie de papagal alpin din lume și trăiește doar în zonele împădurite ale Insulei de Sud a Noii Zeelande.

Kea-Fiordland-National-Park

Kea, curioase din fire, se apropie foarte mult de oameni și de mașini. Pentru a proteja aceste frumoase păsări, sunteți rugați să nu le hrăniți.

Kea, o emblema Parcului Național Fiordland, este o specie protejată în Noua Zeelandă, deoarece se estimează că doar 5000 de exemplare mai trăiesc în libertate.

La finalul traseului The Chasm Walk vei ajunge la un pod, care trece peste un râu a cărui apă lovește cu mare forță în stâncile de sub pod, scoțând un sunet asurzitor.

Milford Sound

Milford Sound este principala atracție din parc.

Cele mai populare activități la care poți lua parte aici sunt: zborul cu elicopterul deasupra fiordului, croazieră de-a lungul fiordului, plimbare cu caiacul, scufundări și drumeții.

Deși urma să vizităm acest loc în ziua următoare, nu am putut rezista tentației și am mers până acolo și în prima zi.

Milford Foreshore Walk (30 de minute dus-întors)

De pe traseu se vede foarte frumos cascada Lady Bowen, cea mai înaltă cascadă din parc. Traseul începe de la parcarea principală de la Milford Sound Marina (120 de km de la Te Anau pe Milford Road).

Milford-Foreshore-Walk-Fiordland-National-Park

Milford Sound Lookout Track (20 minute dus-întors)

Se accesează din aceeași parcare ca Milford Foreshore Walk. Ca să ajungi la belvedere, trebuie să urci câteva minute prin pădure.

Unde ne-am cazat?

De la Milford Sound ne-am îndreptat spre orașul Manapouri (aflat la aproximativ 2 ore de Milford Sound), locul unde am rămas peste noapte.

Ne-am cazat într-o cabană privată la C4 Possum Lodge Motels and Holiday Park.

Ziua 2

Croazieră la Milford Sound:

Milford-Sound-Cruise-Fiordland-National-Park

Dimineața devreme ne-am îndreptat spre Milford Sound pentru a ajunge la timp pentru prima croazieră care pleca de la Milford Sound Marina la ora 9:25.

Am ales să facem o croazieră de 2 ore cu cei de la Jucy

Având în vedere faptul că închiriasem mașina de la ei, șoferul mașinii închiriate, plătea doar 50% din prețul biletului. Prețul croazierei cu Jucy este de 55 NZD/persoană.

Deși a fost cam frig și destul de multă ceață, ne-am bucurat foarte mult de croazieră. Am trecut pe lângă nenumărate cascade care curgeau pe pereții stâncoși ai fiordului și pe lângă o colonie de foci.

Key Summit Alpine Walk(3 ore dus-întors) și Howden Hut (1,5 ore dus-întors)

Următoarea oprire a fost la The Divide, de unde începe traseul Key Summit Alpine Walk.

Prima parte a traseului face parte din traseul de 32 de km – Routeburn Great și este mai mult o plimbare printr-o pădure cu câteva cascade mici.

La un moment dat traseul se împarte în două, un traseu duce spre Howden Hut iar celălalt este practic traseul Key Summit Alpine, de la această bifurcație vei ajunge în 20 de minute la Key Summit Alpine Walk.

Sus era încă zăpadă și o ceață densă. Când ceața se risipea pentru câteva secunde, apărea o priveliște panoramică excepțională a munților din jur.

După ce am parcurs traseul, începuse să se lase seara și ne-am îndreptat spre Queenstown.

Când am ajuns în dreptul lacului Wakatipu, norii au dispărut, lăsând în urma lor un cer senin.

Niciodată nu am văzut o imagine a cerului atât de frumoasă, stelele străluceau deasupra lacului Wakatipu atât de mari și atât de aproape încât chiar îți dădeau impresia că poți să le atingi.

Am oprit în prima parcare pe care am întâlnit-o și am stat să privim cerul în acea liniște deplină. La scurt timp ni s-au alăturat și alți turiști, care erau, la fel ca noi, fascinați de peisaj.

Ziua 3:

Mount Aspiring National Park

Parcul Național Mount Aspiring este al treilea parc ca mărime din Noua Zeelandă și este situat la o  distanță de 120 km de Queenstown. Parcul este împânzit de trasee spectaculoase, care trec pe lângă numeroase atracții naturale: cascade, lacuri glaciare și ghețari.

Noi am petrecut o singură zi în parc și am ales să parcurgem 2 trasee care ne-au atras în mod deosebit atenția.

Wanaka’s Blue Pools(30 minute dus-întors) și Blue-Young Link Track(2 ore dus-întors)

Traseul se află la câteva minute distanță de orașul Makarora(2 ore din Queenstown).

După o plimbare de câteva minute printr-o pădure, vei ajunge la un pod suspendat, care trece peste râul Makarora și apoi la al doilea pod.

Al doilea pod traversează râul Blue în zona unde acesta se unește cu râul Makarora formând niște piscine adânci de un albastru pur.

Culoarea unică a apei acestui râu este rezultatul reflexiei lumini în apa rece și clară a râului.

De la Blue Pools traseul Blue-Young Link Track continuă pentru alți 6 kilometri.

Traseul Rob Roy Glacier(3-4 ore dus-întors)

Drumul de la Blue Pools până aici este spectaculos. După ce vei trece pe lângă frumoasele lacuri Wanaka și Hawea (cu apă albastră și munți acoperiți de zăpadă pe fundal) vei ajunge in orașul Wanaka, punctul de plecare spre acest traseu.

Din Wakana până la traseu sunt 52 de kilometri, iar ultimii 30 pe un drum pietruit, ușor de parcurs cu o mașina 2WD.  Zona, plină de verdeață, este fabulos de frumoasă, iar drumul trece pe lângă multe ferme.

Ca să ajungi la parcarea de la intrarea pe traseu, va trebui să treci cu mașina prin mai multe pârâuri. La vizita noastră apa avea un nivel destul de scăzut și nu am avut probleme să trecem cu o mașină mică.

Punctul de plecare înspre traseu este  parcarea Raspberry Creek din Matukituki Valley.

După o plimbare lejeră de aproximativ 10 minute, vei ajunge la un pod suspendat, locul de unde începe traseul.

Traseul trece printr-o pădure deasă și se termină într-o poiană cu vegetație alpină, iar imaginea de aici este splendidă.

De la Rob Roy Glacier ne-am întors în Queenstown. Pe drum am făcut o scurtă oprire la “Cardrona Bra Fence”.

Cardrona-Bra-Fence-New-Zealand

Ziua 4:

Lacul Wanaka:

În ziua precedentă plănuisem să oprim la lacul Wanaka la întoarcerea de la   Rob Roy Glacier, dar deja se întunecase până să ajungem acolo, așa că ne-am hotărât să vizităm lacul în prima parte a ultimei zile petrecute pe insulă iar a doua parte a zilei să o petrecem în Queenstown.

Poziția fascinantă la poalele munților și apa albastră a lacului fac acest loc demn de vizitat.

Pe acest lac poți face o croazieră sau un tur cu caiacul.

Queestown

Queenstown este poziționat într-o regiune extraordinar de frumoasă, la poalele munților Remarkables și în partea de nord a lacului Wakatipu. Vei fi vrăjit de frumusețea acestei zone de îndată ce ajungi aici.

Queenstown-New-Zealand

Atracții și activități în Queestown?

Sporturi extreme

Queenstown este considerat capitala adrenalinei și  este renumit pentru sporturile extreme: bungy juming, salt cu parașuta, zipline, hang gliding, rafting, bungy swing.

Lacul Wakatipu

Acest lac impresionează datorită poziții magnifice pe care o are, fiind mărginit de munți.

Poți să faci o croazieră pe lac și să admiri frumusețea zonei.

The Queenstown Trail

O vacanță în Noua Zeelandă este visul pasionaților de ciclism, deoarece aici sunt o mulțime de trasee dedicate acestora.

The Queenstown Trail este unul dintre traseele special gândite pentru a fi parcurse pe bicicletă dar poate fi parcurs și pe jos. Acest traseu se întinde pe 110 de km și leagă următoarele regiuni: Queenstown, lacul Wakatipu, lacul Hayes, Arrowtown și Gibbston.

Skyline Gondola

Gondola urcă la 450 de metri deasupra orașului Queenstown și a lacului Wakatipu de unde te vei putea bucura de o priveliște panoramică remarcabilă.

Aurora Australis

Aurora Australis poate fi văzută din Australia sau Noua Zeelandă, noi nu am fost atât de norocoși încât să vedem acest fenomen.

Localnicii ne-au povestit că uneori, în luna iunie,  Aurora Australia se vede din Queenstown și este un adevărat spectacol să vezi cerul colorat în verde, galben și roz cum se oglindește în lacul Wakatipu.

Pe Insula de Sud a Noii Zeelande ne-am simțit în siguranță, am fost foarte plăcut surprinși de felul în care trăiau oamenii de acolo, de stilul lor liniștit de viață și de încrederea pe care o aveau în semenii lor.

Am văzut aici cât de bine e să fii înconjurat de oameni altruiști, binevoitori și răbdători. E un adevărat exemplu că, după cum spune vechiul proverb românesc, ”omul sfințește locul”

Oricât de frumoasă pare Noua Zeelandă în poze, acestea nu-i redau nici pe departe adevărata frumusețe. E una dintre destinațiile noastre preferate, și sperăm să avem șansa să petrecem aici o vacanță mai lungă în viitor.

În acest articol vei găsi informații despre cum să îți organizezi un concediu în Noua Zeelandă, iar aici poți citi despre aventura noastră pe Insula de Nord a Noii Zeelande.

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

11

Leave a Reply