Santorini – insula cu un farmec aparte

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

Fira-Santorini-blue-domed-churches

Santorini (Thira), insula cu  străzi pitorești, case albe și biserici cu cupole albastre este cea mai vizitată insulă din Grecia și o destinație de top în Europa.

Această insulă vulcanică aparține Arhipelagului Ciclade și este situată in sudul Mării Egee, la aproximativ 200 de kilometri de Grecia continentală.

Este cea mai mare insulă a unui arhipelag circular mic numit tot Santorini. Arhipelagul Santorini cuprinde 2 insule locuite: Santorini și Thirasia și 3 insule nelocuite: Nea Kameni, Palea Kameni și Aspronisi.

Cum ajungi în Santorini?

Cu feribotul din Atena:

Majoritatea feriboturilor pleacă din portul Piraeus dimineața între orele 7:00 și 8:00.

Călătoria până în Santorini durează 5 ore cu feribot de mare viteză și 8 ore cu un feribot clasic.

Dacă nu călătorești cu mașina, poți ajunge cu metroul până în port, sau cu autobuzul  X96 de la aeroport.

Biletele se pot achiziționa online sau direct din port.

Dacă plănuiești să vizitezi mai multe insule din Grecia, există curse cu feribotul care leagă insula Santorini de alte insule ale Greciei: Creta, Naxos, Mykonos, Rhodes și Paros.

Cu avionul:

În sezonul de vârf, există zboruri directe spre Santorini din mai multe orașe din Europa (Paris, Amsterdam, Londra, Manchester, Roma, Napoli sau Veneția).

Din Atena sunt curse spre Santorini pe tot parcursul anului. Noi am zburat de aici cu Ryanair și am ajuns în mai puțin de o oră în Santorini.

Aeroportul Santorini (JTR)  se află la o distanță de aproximativ 6 kilometri  de Fira, capitala insulei Santorini.

Cum ajungi din aeroport în oraș?

Cu mașina sau ATV/Buggy:

Dacă vrei să vezi cât mai mult din insulă și să ai libertatea de a-ți împărți timpul cum dorești, îți recomandăm să închiriezi o mașină sau un ATV/Buggy.

Închiriatul ATV-urilor și Buggy-urilor este cea mai populară alegere în rândul turiștilor în Santorini.

Mașinile se pot prelua și preda în și din aeroport și sunt și câteva companii dintre cele care închiriază ATV/Buggy care oferă  această opțiune.

Cu Taxi:

Taxiul costă între 15-25 euro, depinde de distanța parcursă până la destinație.

Cu autobuzul:

Există un autobuz care leagă aeroportul de Fira, capitala insulei. Călătoria durează aproximativ 15 minute si  biletul costă 1,8 Euro.

Din Fira sunt curse regulate înspre celelalte orașe de pe insulă.

Zborul cu drona în Santorini:

Zborul cu drona este legal în Grecia, dar nu și în Santorini.

Din ianuarie 2017, nu mai este permisă ridicarea dronelor în Santorini.

Când să vizitezi insula?

Sezonul de vârf ține din iunie până în septembrie dar în această perioadă, insula este foarte aglomerată.

Vremea este de asemenea plăcută și în perioada aprilie-mai sau  în luna octombrie, iar numărul turiștilor este considerabil mai mic.

Noi am vizitat insula în a doua jumătate a lunii aprilie și am avut parte de zile cu soare.

Unde ne-am cazat în Santorini?

Este recomandat să îți rezervi cazarea din timp deoarece unitățile de cazare se ocupă repede.

Noi am decis să ne cazăm în centrul orașului Fira, la Hotelul Lignos.

Ce am vizitat în Santorini în 4 zile?

Cu peisaje pe care nu te mai saturi să le pozezi, insula este pe bună dreptate atât de faimoasă.

Ziua 1:

Traseul din Fira până în Oia:

În prima zi am parcurs pe jos traseul din Fira până în Oia.

Fira-Santorini-Skaros-Rock

Acest traseu are lungimea de aproximativ 10 kilometri într-un sens.

Deși traseul poate fi parcurs în 2 ore și jumătate, noi te sfătuim să nu te grăbești să ajungi in Oia, ci să vizitezi orașele Firostefani și Imeroglivi (cu Skaros Rock) aflate pe traseu. Cu aceste opriri, poate dura în jur de 5 ore să finalizezi traseul.

Opriri pe traseu:

Fira

Traseul începe în Fira, în spatele hotelului Atlantis și continuă înspre nord, pe străduțe înguste, pline cu restaurante și magazine de suveniruri.

Firostefani

Din Fira vei ajunge în aproximativ 20 de minute în următoarea localitate, Firostefani. Locul din care se văd foarte frumos orașele și insulele din jur.

Firastephani

Imeroglivi

Imeroglivi, următorul oraș de pe traseu, a fost orașul nostru preferat în Santorini. Priveliștea de aici este memorabilă, iar orașul este mult mai liniștit decât Fira sau Oia.

Imeroglivi-caldera-view

Am fost norocoși să vizităm orașul când foarte multe dintre case erau proaspăt vopsite, astfel că, totul în jurul nostru era impecabil de alb.

Skaros Rock

Skaros Rock se vede mult mai frumos de aproape, din Imeroglivi, mai ales într-o zi de primăvară, când stânca este acoperită de verdeață.

Aici poți să alegi să continui traseul până în Oia sau să te abați din drumul tău pe poteca care duce la Skaros Rock, locul unde a fost construit un castel în secolul 13, castel care a fost distrus de un cutremur in secolul 19.

Durează aproximativ o oră să ajungi până la Skaros Rock și înapoi.

Pe bucata de traseu dintre  Imeroglivi și Oia, , bucură-te de priveliștea asupra orașului Oia și asupra insulei Nea Kameni și insulei Thirasia.

Oia:

Oia - Santorini

Oia(se pronunță IA)  se află în partea de nord a insulei și este cel mai fotogenic oraș de pe insulă.

Orașul este foarte frumos, cu o mulțime de poteci și străduțe pe care poți colinda ore în șir admirând priveliștea fermecătoare.

Aici vei trece pe lângă o mulțime de magazine cu suveniruri, case albe sau frumos colorate și biserici vopsite în alb și albastru.

Ce să faci în Oia?

Vizitează Ammoudi Bay:

Este un golf perfect pentru înot, situat în imediata apropiere a portului Ammoudi.

Se poate ajunge aici cu mașina sau pe jos, coborând scările din Oia până în port.

Atlantis Books în Oia:

Librăria se află în top 10 librării din lume și se află pe drumul spre castelul Bizantin.

Apusul în Oia?

Cel mai renumit (dar și foarte aglomerat) loc pentru a urmări apusul în Santorini sunt ruinele Castelului Bizantin din Oia.

Mijloacele de transport în comun în Santorini:

Din Oia ne-am întors în Fira cu autobuzul, iar călătoria a durat aproximativ 30 de minute.

Din Fira sunt curse regulate înspre majoritatea localităților de pe insulă. Dacă nu ai cursă directă între 2 localități, ia un autobuz până în Fira și de aici alt autobuz înspre destinația finală.

Cursa cu autobuzul costă între 1,80 Euro și 2,4 Euro, în funcție de destinație.

Ziua 2:

Croazieră de o zi din Fira:

Noi am ales o croazieră de 6 ore din Fira: Santorini Volcano Boat Tour including Hot Springs & Therasia

Sunt o mulțime de motive pentru care nu ar trebui să ratezi această activitate: din apă vei avea o priveliște panoramică diferită și unică asupra orașelor insulei Santorini, vei vizita a doua insulă locuită din arhipelag – Thirassia și te vei plimba în jurul craterului vulcanului de pe insula Nea Kemeni.

Old port of Santorini:

caldera-Cruise-from-Fira-10

Din acest port te vei îmbarca pe o frumoasă barcă tradițională din lemn și te vei îndrepta spre insula vulcanică Nea Kameni.

caldera-Cruise-from-Fira-9

În port poți ajunge din Fira cu telecabina sau coborând, la fel ca noi, cele 587 de scări.

Nea Kameni:

Nea-Kameni-Santorini

Prima oprire am făcut-o pe insula Nea Kameni, unde am ajuns în 20 de minute. Pe această insulă am petrecut o oră și jumătate și am fost însoțiți de un ghid care ne-a povestit despre istoria insulei.

Nea Kameni este o insulă vulcanică nelocuită, monitorizată în permanență de către oamenii de știință de la Institutul pentru Studiul și Monitorizarea Vulcanului Santorini (ISMOSAV).

Traseul nu este dificil, dar temperatura în timpul verii poate fi foarte ridicată aici, așa că, ar fi recomandat să ai apă la tine.

Craterul vulcanului este poziționat în cel mai înalt punct de pe insulă, și este foarte plăcut să privești de aici orașele cățărate în vârful stâncilor de pe insula Santorini, apa albastră și insulele din jur.

Nea-Kameni-Santorini-5

Palea Kameni:

caldera-Cruise-from-Fira-2

A doua oprire am făcut-o aproape de plaja Agios Nicholaos (insula Palea Kemeni) unde apa faimoaselor izvoare termale se îmbină cu apa mării, făcând din acest golf un loc excepțional pentru înot.

Barca oprește la aproximativ 30 de metri de plajă și poți ajunge pe plajă doar înotând. În primii metri apa este rece, dar pe măsură ce te îndepărtezi de barcă și te apropii de plajă, apa devine tot mai caldă.

Agios Nicholas Beach

Thirassia:

Therasia

Am petrecut 2 ore în Thirassia, insula cu aproximativ 300 de locuitori din arhipelagul Santorini. Din port trebuie să urci multe scări din piatră (pe jos sau cu măgarul) pentru a ajunge în Manolas, capitala insulei.

caldera-Cruise-from-Fira-4

Dacă nu vrei să urci până în Manolas, ai posibilitatea de a servi prânzul în unul dintre restaurantele din port sau să îți petreci timpul pe plaja de aici.

Din  satul Manolas se văd foarte frumos insulele din jur.

Therassia-2

Pe drumul de întoarcere din Thirassia în Fira, ne-am bucurat de un peisaj spectaculos asupra orașelor Oia, Firostefani și Imeroglivi.

Fira:

Din Portul din Fira ai posibilitatea de a ajunge în oraș cu telecabina(6 euro), să urci scările pe jos sau cu măgarul(6 Euro).

Apusul în Fira:

Fira-Santorini-Sunset

Am ales să luăm cina într-un restaurant cu vedere – restaurantul Eisitiri, și să privim apusul de aici. În opinia noastră acesta a fost cel mai frumos apus pe care l-am văzut în Santorini.

Seara, orașul are un farmec aparte, și te sfătuim să faci o plimbare până în partea de nord a orașului (traseul spre Oia), de unde se vede un peisaj, ce pare să fie scos dintr-o pictură.

Ziua 3:

Santorini din Buggy:

Buggy-Santorini-2-1

Majoritatea turiștilor aleg să închirieze în Santorini un ATV sau un Buggy.

Pentru un ATV o să plătești între 23 și 50 de euro, iar pentru un Buggy între 65-100 euro, depinde de sezon și de puterea motorului.

Noi am plătit 80 de euro /zi pentru un Buggy 4X4 – 800cc.

Muzeul vinului din Santorini:

Muzeul este situat la 10 minute de mers cu mașina de Fira și este deschis de luni până duminică de la 10:00 la 19:00.

Biletul de intrare costă 10 Euro și este inclusă in prețul biletului si degustarea a 4 tipuri de vin.

Am mers la acest muzeu fără să avem așteptări foarte mari și am fost de-a dreptul surprinși de cât de mult ne-a plăcut.

În interior sunt mai multe camere cu expoziții legate de istoria producerii vinului în Santorini, iar la intrare o să primești un ghid audio și vei asculta ce reprezintă fiecare dintre obiectele expuse.

Noi am petrecut în jur de o oră aici.

Două tipuri dintre vinurile din care am gustat (Kamaritis și Vinsanto) ne-au plăcut foarte mult și am cumpărat câteva sticluțe ca să le aducem acasă drept suvenir.

Pyrgos:

Următoarea noastră oprire a fost Pyrgos, localitatea cu mai multe biserici decât case. Este un oraș mai puțin turistic, situat pe un deal de unde ai o vedere diferită asupra insulei.

Pyrgos

Profitis Ilias:

Profitis-Ilias-view

Este cel mai înalt punct de pe insulă și se poate ajunge aici cu mașina/ATV/ Buggy din Pyrgos.

Drumul până aici este asfalt, iar peisajul văzut de sus este fabulos.

Profitis-Ilias-Buggy

Este considerat unul dintre cele mai bune locuri de pe insulă pentru a privi apusul.

De aici poți ajunge pe jos la Ancient Thira (50 de minute), Pyrgos (1 oră), Kamari(1 oră 30 minute) și Perissa (1 oră si 25 minute).

Perissa:

Perissa-1

Din Profitis Ilias ne-am îndreptat spre Perissa, una dintre plajele cu nisip negru din Santorini. Aici am luat prânzul si ne-am plimbat pe plaja interminabil de lungă.

Perissa este situată la 30 de minute de Fira și se poate ajunge aici și cu autobuzul.

Akrotiri:

Akrotirri-Santorini-1

Akrotiri se află in partea de sud a insulei la aproximativ 20 de km de Fira și poți să ajungi aici cu mașina/Quad sau cu autobuzul din Fira.

În timp ce faci o plimbare printre ruinele sitului arheologic, cu locuințele, sistemul de canalizare și străzile înguste foarte bine păstrate, îți poți foarte bine imagina cum arăta viața celor care locuiau aici în timpurile preistorice.

Akrotirri-Santorini-2-1

Muzeul este deschis de miercuri până luni între 8:00 și 20:00 și marți între 8:00 și 15:00 iar biletul costă 12 Euro.

Kokkini Ammos Cove – Red Beach

Red-Beach-Santorini

Plaja se află foarte aproape de situl arheologic Akrotiri. Din parcarea de la intrarea pe traseul care duce spre plajă, vei avea de parcurs aproximativ un kilometru pentru a ajunge la Red Beach.

Jocul de culori de aici este impresionant, apa albastră alături de plaja cu nisip roșiatic și stâncile de aceeași culoare care adăpostesc golful, fac din acest loc unul diferit și deosebit.

De aici poți ajunge pe plaja albă –White Beach, care este accesibilă doar cu barca.

Akrotiri Lighthouse:

A fost ultima noastră oprire din această zi.

Farul este situat în partea de sud-vest a insulei, la 30 de minute de Fira, într-o zonă liniștită, pe un colț al insulei înconjurat de mare. drumul care duce aici trece prin mai multe localități mici și pe lângă plantații de viță de vie.

Santorini

Clădirea nu este foarte impresionantă, dar merită să mergi până acolo de dragul priveliștii.

Lighthouse-Santorini

Este un alt loc de top de pe insula pentru a privi apusul, dar din păcate în seara în care am fost noi aici, soarele a fost acoperit de nori.

Se poate ajunge aici doar cu mașina sau taxi, deoarece autobuzele nu ajung în această parte a insulei.

Ziua 4

În ultima zi am ales să vizităm orașul Fira și să ne relaxăm pe una dintre plajele din Santorini.

Fira

Fira-Santorini-blue-domed-churches-2-1

Ce și unde să mănânci în Fira?

Într-una din serile în care am colindat până târziu pe străzile orașului, am descoperit o patiserie care este deschisă 24 H/zi. Aici am servit cafeaua și prăjitura în fiecare dimineață.

Îți recomandăm să servești un Gyros la Grill World, care este foarte gustos și costă în jur de 2,5 euro.

Fira-Santorini-Gyros

Ia cina la unul dintre restaurantele cu vedere, pentru a admira apusul spectaculos.

Noi am mâncat doar în restaurante tradițional grecești, dar în Fira se găsesc restaurante de toate tipurile și pentru toate gusturile și orice buget.

Fira-Santorini-4-2

Nu rata iaurtul grecesc în diverse combinații. Nouă ne-a plăcut în mod special iaurtul grecesc de la 5 Senses Fresh, unde îți prepari singur iaurtul cu ce ingrediente vrei. Preferatul nostru a fost iaurtul cu miere, nucă și căpșuni.

Santorini-joghurt-2

Cumpărături:

Străduțele înguste din partea de nord a orașului, se aseamănă foarte mult cu un bazar.

Dacă vrei să cumperi ceva care să-ți amintească de timpul petrecut în Santorini, acesta este locul ideal.

Aici se găsesc magazine de suveniruri, alimente sau haine și o mulțime de restaurante.

Vizitează Muzeul Preistoric din Fira:

Este situat în imediata apropiere a stației de autobuz din Fira și durează mai puțin de o oră să vizitezi acest muzeu. Muzeul este deschis de miercuri până luni de la 8:00 la 15:00.

Aici sunt expuse cele mai importante descoperiri de la Akrotiri și este de-a dreptul impresionant că aceste obiecte, atât de vechi sunt atât de bine păstrate.

Kamari:

Plaja cu nisip negru Kamari este una dintre cele mai lungi plaje de pe insulă.

Se poate ajunge pe plajă în aproximativ 10 minute din Fira,  cu mașina închiriată, cu taxi sau cu autobuzul.

Plaja este foarte frumos amenajată, cu umbrele și șezlonguri, iar de-a lungul promenadei se află foarte multe restaurante și cafenele.

Nouă ne-a plăcut mai mult plaja Perissa deoarece nisipul era mult mai fin și apa mării mult mai liniștită.

Din Santorini am zburat tot cu Ryanair înapoi în Atena.

Sperăm să vă placă acest loc minunat și să aveți parte de un sejur formidabil în Santorini. Dacă aveți întrebări sau alte sfaturi pentru cei care urmează să viziteze insula, ne puteți scrie în secțiunea de comentarii.

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

273

Leave a Reply