Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

O vizită în Thailanda este incompletă fără o oprire în Bangkok, un oraș ultramodern pe de o parte, dar care, își păstrează farmecul și autenticitatea de odinioară, pe de altă parte.
Capitala Thailandei oferă posibilități nelimitate pentru petrecerea timpului liber și oricât de mult timp ai petrece aici, nu e niciodată suficient ca să-i descoperi toate secretele.
Bangkokul este poarta de intrare în Thailanda și punctul de plecare spre celelalte zone ale țării, iar dacă tot ajungi aici, ar fi păcat să nu petreci măcar câteva zile în acest oraș al contrastelor.
Am adunat în acest articol toate informațiile de care ai nevoie pentru a avea parte de un concediu reușit în acest oraș fabulos: mijloace de transport, aeroporturi și principalele atracții din oraș sau din împrejurimile acestuia.
Aeroporturile din Bangkok
Majoritatea turiștilor intră în Thailanda prin unul dintre cele 2 aeroporturi din Bangkok: Suvarnabhumi Airport (BKK) și Don Mueang Airport (DMK).
Cum ajungi de la Aeroportul Suvarnabhumi la Aeroportul Don Mueang (sau invers)?
Autobuzul numărul 554 leagă cele două aeroporturi, acesta este gratuit și circulă de la 5 AM până la miezul nopții.
Autobuzul pleacă de la Centrul de Transport Public, unde vei ajunge cu un autobuz de transfer gratuit (shuttle bus) de la aeroportul Suvarnabhumi (cu același autobuz călătorești și de la aeroportul Don Mueang spre Suvarnabhumi).
Ia în calcul faptul că vei avea nevoie de cel puțin 2 ore ca să ajungi de la un aeroport la altul.
Aeroportul Suvarnabhumi (BKK)
Este cel mai nou și cel mai mare aeroport din oraș și majoritatea curselor internaționale ajung aici.
Noi am zburat aici cu Turkish Airlines din Istanbul.
Cum ajungi din aeroport în oraș?
Cu trenul Suvarnabhumi Airport Link
Trenul Suvarnabhumi Airport Link unește aeroportul cu stațiile Makkasan (aproape de stația de metrou Petchaburi MRT) și Phaya Thai (stație comună cu BTS Skytrain – principalul sistem de transport în comun din oraș).
Călătoria costă între 15 și 45 Bath, în funcție de distanță și cursele circulă cu o frecvență de 10-15 minute.
Biletele se pot cumpăra de la automatele din stație și se pot plăti cu monede (1,5 sau 10 Bath) sau bancnote (20,50,100 sau 500 Bath).
Trenul are în total 8 stații iar în momentul în care îți cumperi biletul de la automat, va trebui să alegi numele stației în care vei coborî iar costul biletului va fi calculat automat.
Orar: 5:30 AM – 24:00
Cu taxiul/Grab
Dat fiind faptul că am fost un grup mai mare, noi am luat taxiul de la aeroport și am plătit 200 Bath.
Din aprilie 2018 Uber nu mai este disponibil în Thailanda, dar poți folosi aplicația Grab pentru a comanda un taxi.
Cu autobuzul
Există un autobuz care transportă gratuit călătorii până la Centrul de Transport Public, de unde poți lua alt autobuz înspre oricare zonă a orașului.
Aeroportul Don Mueang (DMK)
Este aeroportul vechi din oraș și găzduiește companiile low-cost din Thailanda. Noi am zburat cu AirAsia spre Chiang Mai de aici.
Cum ajungi din aeroport în oraș?
Cu autobuzul
Autobuzul A1 (Airport Limo Bus Express) leagă aeroportul de stația Mo Chit Bus. Cursele pleacă la fiecare 5 minute iar biletul costă 30 Bath. Orar: 7 AM – 24:00
A doua variantă este cu Airport Limousine Bus Express care leagă aeroportul de stația Khao San și costă 150 Bath. Orar: 10 AM – 23:30
Din ambele stații (Mo Chit Bus și Khao San) se poate ajunge în centrul orașului cu metroul sau cu BTS Skytrain.
Cu taxiul/Grab
Noi am luat taxiul până la aeroport și am plătit 200 Bath.
Unde să te cazezi în Bangkok?
După ce ne-am documentat cu privire la cele mai bune locuri în care să te cazezi în Bangkok, am ales 4 cartiere care ni se păreau cele mai potrivite: Khao San (alegerea călătorilor singuri, costul cazărilor este mic, renumită pentru viața de noapte activă și tarabele cu mâncare pentru toate gusturile, se află la aproximativ 30 minute de mers pe jos de Marele Palat sau Golden Mount), Silom (un cartier modern, aici se află parcul Lumphini, este foarte ușor de ajuns aici cu Skytrain-ul sau metroul), Siam (un cartier modern cu multe centre comerciale, aici se află Jim Thompson`s House și Sea Life Bangkok Ocean World) și Sukhumvit.
Cartierul Sukhumvit
Câștigător a ieșit cartierul Sukhumvit, un cartier ultramodern din zona centrală a orașului care se întinde de-a lungul străzii Sukhumvit.
Este foarte convenabil să stai în această zonă datorită faptului că metroul și Skytrain-ul trec pe aici. În plus, în cartier sunt mai multe centre comerciale, piețe și restaurante cu mâncare din toate colțurile lumii.




Cartierul este, de asemenea, cunoscut pentru viața de noapte activă, cluburi și Skybar-uri.
Noi am stat 3 nopți într-un apartament cu o vedere fabuloasă a zgârie-norilor din cartier.

În ultimele 2 nopți în Bangkok, ne-am cazat la The M Pool Villas Bangkok, într-un mic bungalow cu piscină privată aflat la doar 500 de metri Skytrain.

Ce mijloace de transport în comun poți folosi în Bangkok?
Sunt multe feluri în care poți explora capitala Thailandei, dar dacă vrei să descoperi adevărata față a orașului, să vezi cum trăiesc oamenii de rând și să fi și tu pentru câteva zile unul de-al lor, trebuie neapărat să încerci mijloacele de transport în comun.
Indiferent ce variantă alegi, toate mijloacele de transport sunt foarte accesibile.
Noi am călătorit cu taxiul, cu metroul ,cu tuk-tuk-ul, cu barca și cu Sky trenul.
Dacă ai internet, vei putea calcula foarte ușor traseul, dacă scrii destinația finală în aplicația Google Maps și alegi deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Pe noi ne-a ajutat de câteva ori ca să combinăm metroul cu barca și Sky trenul.
Mijloacele de transport în comun sunt de cele mai multe ori mai rapide decât taxiul.
Transportul pe apă

Chao Phraya River Express Boat
Este un mod interesant de a descoperi zonele mai puțin turistice ale orașului dar și cele mai mari atracții din oraș.
Există 4 linii (o linie fără steag și 3 linii cu steag: portocaliu, galben și verde) iar prețul unei călătorii variază între 9 și 32 Bath, în funcție de linie și distanță.
Bărcile circulă la un interval de 5-25 de minute și te sfătuim să verifici pe site orarul fiecărei linii.
De aici poți printa harta în sunt redate toate liniile, stațiile lor și stațiile în care are legătură cu Sky trenul.
Există și o barcă turistică (Chao Phraya Tourist Boat), care circulă cu o frecventă de 30 de minute zilnic între 9 AM și 8:30 PM. O singură călătorie costă 60 Bath iar biletul pentru toată ziua costă 200 Bath. Barca are stații la multe dintre atracțiile orașului iar toate detaliile sunt disponibile pe site.
Cu barca pe canalul Khlong Saen Saep (Khlong Saen Saep Boat)
Este un mijloc de transport folosit în general de localnici iar biletele costă 10-20 Bath.
Sunt disponibile 2 linii: Golden Mount Line și NIDA Line.
Verifică orarul celor 2 linii aici.
Noi am luat o astfel de barcă de la Golden Mount (stația Panfa Leelard) până în stația Sapan Hua Chang, unde aceasta are legătură cu Sky trenul (stația Ratchathewi a trenului suspendat).
Barca are legătură cu Skytrain-ul în stațiile Sapan Hua Chang (stația Ratchathewi – Sky train), Chit Lom Bridge (stația Chit Lom – Sky train) și Wireless (stația Phloen Chit – Sky train).
Feriboturi care trec râul Chao Phraya (Ferry Crossings)
Feriboturile care traversează râul se pot lua din mai multe puncte din oraș, dar cel mai des folosit de către turiști este feribotul care trece râul la templul Wat Arun.
Cursa costă aproximativ 4 Bath și programul este de la 5-6 AM la 8-9 PM.
Metroul (MRT Subway)
Biletele pentru metrou nu sunt valabile și pentru Skytrain.
Metroul are momentan 2 linii (albastră și mov) și circulă cu o frecvență de 5-10 minute zilnic între 6 AM și 24:00. Metroul are legătură cu BTS Skytrain-ul în stațiile Sukhumvit MRT, Chatuchak MRT, Phahayolthin MRT și Silom MRT.
Biletul de călătorie este valabil pentru o singură călătorie iar prețul se calculează în funcție de numărul de stații pe care le parcurgi (prețurile sunt afișate pe panou și sunt între 16 și 70 Bath).
Biletele se pot cumpăra de la ghișeu sau de la automatele din stație.
Automatele au ecran tactil și trebuie să alegi stația care este destinația finală (adică stația în care vrei să cobori) iar prețul biletului va fi calculat automat (biletul este valabil doar în ziua în care l-ai cumpărat și până la destinația finală, chiar dacă trebuie să schimbi linia de metrou).
Plata se poate face folosind monede (1,5 sau 10 Bath) sau bancnote (20,50 sau 100 Bath)
Biletul arată ca un jeton și vei avea nevoi de el atât la intrarea cât și la ieșirea de la metrou.
Oamenii se așază frumos la rând ca să aștepte metroul, așa că, odată ajuns în stație, așază-te la coadă.

Harta metroului și un calculator (pentru prețul biletului) sunt disponibile aici.
BTS Skytrain
Trenul suspendat are 2 linii (verde deschis și verde închis) care acoperă zona centrală a orașului (cartierele Sukhumvit, Silom și Sathorn) și Siam Square. Este un mod rapid și plăcut de a călători prin oraș, având în vedere că trenul trece prin mijlocul zgârie norilor iar priveliștea este superbă.
Orar: 6 AM – 24:00.
Cost bilet: la fel ca la Metrou, costul biletului este calculat în funcție de distanță iar o călătorie costă între 16 și 59 Bath (biletul este valabil doar în ziua în care a fost cumpărat).
Biletele se pot achiziționa de la ghișeu sau de la automate. La automat va trebui să alegi stația în care vrei să ajungi, iar prețul biletului va fi calculat automat. Plata se poate face cu monede (1,5 sau 10 Bath) sau bancnote (20,50 sau 100 Bath).
Skytren-ul are legătură cu linia de transfer de la aeroportul Suvarnabhumi (Airport Rail Link) în stația Phaya Thai și cu sistemul de transport pe apă în stația Saphan Taksin.
Sky trenul are legătură cu metroul în stațiile Asoke BTS, Sala Daeng BTS, Mo Chit BTS și Ha Yaek Lat Phrao BTS.
Harta interactivă a Skytren -ului este disponibilă aici.
Autobuzul
Noi nu am călătorit deloc cu autobuzul, dar cei care nu stau în apropierea unei stații a mijloacelor de transport enumerate mai sus, vor trebui să folosească și autobuzele publice, care ajung în toate părțile orașului.
Biletul se cumpără direct din autobuz, după ce a urcat toată lumea, conductorul va trece prin autobuz ca să adune banii (deci ai grijă să ai bani cash la îndemână).
Biletele costă aproximativ 10 – 25 Bath (depinde de rută și destinație).
Autobuzele opresc doar în stațiile unde sunt persoane care doresc să urce sau să coboare, și va trebui să-i faci semn șoferului dacă vrei să urci din stație sau să apeși butonul roșu când vrei să cobori din autobuz.
Ce cartelă SIM să folosești în Thailanda?
Noi am cumpărat o cartelă SIM cu 599 Bath de a AIS (AIS TRAVELLER SIM). Pachetul includea internet nelimitat pentru 15 zile și 100 Bath credit. Am făcut Hotspot de pe telefon ca să avem toți acces la internet.
Ce să vizitezi în Bankok?
Fă un tur al templelor
Religia națională a Thailandei este Budismul Theravada, iar lăcașele de cult thailandeze se numesc wat.
Primul lucru pe care ar trebuie să-l faci în Bangkok este un tur al impresionantelor temple – un pas spre cunoașterea culturii thailandeze și o călătorie spre lumea lor spirituală.
Pentru a vizita marea majoritate a templelor, va trebui să ai genunchii și umerii acoperiți, altfel nu vei fi lăsat să intri.
Este un complex din inima orașului format din mai multe temple îmbelșugat ornamentate, chedi-ul auriu Phra Siratana, macheta templului Anhkor Wat din Combodgea și statui ale unor creaturi mitice (yaksha) care păzesc intrarea.
Cândva reședința oficială a regelui, palatul este astăzi cea mai vizitată atracție din oraș. Cel mai important templu din complex este Wat Phra Kaew în care se află faimoasa statuie a lui Buddha de Smarald.
Complexul este foarte mare iar nouă ne-a luat o jumătate de zi ca să-l vizităm.
Orar: 8:30 AM – 3:30 PM.
Bilete de intrare: 500 Baht
Cum ajungi la Marele Palat?
Marele Palat, Wat Pho, Wat Prayoon și Wat Arun se află în aceeași zonă, la o mică distanță de mers pe jos unele de celelalte, iar dacă ajungi aici la ora deschiderii, le vei putea vizita pe toate 4 într-o zi.
Cu barca (Chao Phraya River Express Boat) – linia cu steag portocaliu până la Tha Thien Pier (Numărul 8) sau Ta Chang Pier (Numărul 9).
Cu barcă turistică (Chao Phraya Tourist Boat) până la Tha Thien Pier (N8).
Cu metroul (MRT Subway): stația Sanam Chai – ieșirea Sanam Chai Road.
Cu taxi sau Tuk-tuk.
Wat Pho – Templul lui Buddha Înclinat

Este situat lângă Marele Palat și este renumit pentru statuia de 46 metri lungime a lui Budha culcat.
Întregul complex este interesant, și vei avea nevoie să aloci aproximativ 2 ore vizitei.
Orar: 8:30 AM – 6:00 PM.
Bilete de intrare: 200 Baht (este inclusă și o sticlă de apă)
Wat Arun – Templul Zorilor (Wat Arun Ratchawararam)

Templul cu o arhitectură aparte este poziționat pe malul râului Chao Phraya și se poate ajunge aici într-o scurtă plimbare de la templul Wat Pho urmată de trecerea râului cu feribotul pentru 3,5 Bath (Ferry Crossings).
Orar: 8:00 AM – 5:30 PM.
Bilete de intrare: 100 Baht
Wat Prayoon/ Wat Prayurawongsawat
În apropiere templului Wat Arun, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos, se află templul Wat Prayoon. În complex sunt mai multe clădiri și o potecă ornamentată cu micuțe cranii de porțelan (Skulls), pe care te vei plimba desculț în timp ce vei reflecta la fragilitatea vieții.
O altă modalitate de a ajunge aici este cu barca până în stația Saphan Phut Pier, apoi treci podul Memorial Bridge.
Orar: 9 AM – 6 PM.
Intrarea este gratuită.
Wat Saket – The Golden Mount
Muntele de aur merită o vizită pentru vederea panoramică de 360 grade a orașului și pentru cel mai frumos apus din oraș.
Urcarea muntelui (318 trepte) este foarte plăcută iar sus vei fi surprins de liniștea din jur.
Templul este o oază de liniște în mijlocul unui oraș atât de aglomerat, un loc în care, doar sunetul clopotelor și rugăciunile călugărilor te vor acompania în călătoria spre cunoașterea lumii lor spirituale.
Templul nu este la fel de aglomerat ca celelalte temple pe care le-am enumerat mai sus, ceea ce face din vizitarea acestui templu o experiență culturală aparte.
Dacă ai suficient timp, după ce ai vizitat Chedi-ul auriu de pe munte, fă o plimbare și prin complexul de la baza muntelui și vizitează templul Loha Prasat din apropiere.
Orar: 9:00 AM – 5:00 PM.
Bilete de intrare: 50 Baht
Cum ajungi la templu?
Wat Saket și Loha Prasat sunt situate în aceeași zonă și le poți vizita pe amândouă în aceeași zi.
Noi ne aflam în zona Marelui Palat când am decis să mergem la Wat Saket și am optat pentru Tuk Tuk, deși se poate ajunge și pe jos în aproximativ 25 de minute.

La plecare, am luat barca pe canalul Khlong Saen Saep – linia Golden Mount din stația Panfa Leelard până în stația Sapan Hua Chang unde are legătură cu Sky trenul (stația Ratchathewi).
Barca circulă între 6:30 AM și 8 PM iar biletul costă 10-20 Bath (poți alege să călătorești în ambele direcții cu barca).
Cum a fost călătoria cu barca?
Am folosit aplicația Google Maps ca să ajungem în stație, și am trecut printr-o piață și pe poteci înguste printre pereți de lemn, chiar am crezut că Gps-ul se înșală și că drumul acela nu duce nicăieri, dar, după câteva minute am ajuns în stație.
În stație erau mulți localnici și 2 cupluri care păreau a fi turiști. Nu era nicio casă de bilete ci doar o persoană care ne-a întrebat unde mergem și ne-a rugat să ne alăturăm grupului și să așteptăm .
După ce am urcat în barcă și ne-am așezat, o doamnă a trecut pe la fiecare dntre noi și ne-a vândut biletele. Tot doamna aceasta a anunțat numele stațiilor care urmează pentru ca cei care doresc să coboare să se pregătească.
Te sfătuim să ai grijă cum urci și cobori din barcă deoarece îmbarcarea se face într-un ritm destul de alert.
Barca a trecut prin zonele mai puțin turistice ale orașului, unde oamenii trăiesc simplu, în case modeste și a fost o experiență interesantă să vedem și această latură a Bangkokului.
După ce am coborât din barcă, am urmat grupul de oameni din fața noastră și am ajuns în câteva minute la stația Ratchathewi.
Dacă nu ești sigur pe unde să o apuci după ce cobori din barcă, te poți folosi din nou de Google Maps, care funcționează foarte bine în Bangkok și-ți va fi un prieten bun dacă folosești mijloacele de transport în comun.
Loha Prasat – Wat Ratchanatdaram Worawihan

Templul numit și castelul de metal se află în apropierea templului Wat Saket și are o arhitectură deosebită.
La parterul templului, coloanele de susținere formează un labirint prin care se ajunge la scările în spirală care urcă pe terasa templului de unde se vede Muntele de Aur.
Orar: 9:00 AM – 5:00 PM.
Bilete de intrare: intrarea este gratuită, dar cei care doresc pot face o mică donație.
Templul Sri Mariamman / Maha Uma Devi

Este un templu hindus foarte colorat.
Pentru că se deschidea înaintarea celorlalte, ne-am început ziua cu vizitarea acestui templu. Înainte de a intra în templu, trebuie să te descalți, iar în interior nu ai voie să faci poze.
Orar: 6:00 AM – 8:00 PM.
Bilete de intrare: intrarea este gratuită.
Cum ajungi aici?
Templul se află la 20 de minute de mers pe jos de stația de metrou Sam Yan (linia albastră) și la 8 minute de stația Surasak a BTS Skytrain.
Noi am ajuns aici cu taxiul, deoarece era cea mai simplă variantă.
Alte temple din Bangkok
Templele din lista de mai sus sunt o recomandare pentru toți vizitatorii Bangkokului, iar celor care doresc să vadă mai multe temple, le recomandăm și următoarele:
Wat Traimit – Templul lui Buddha de Aur
Templul este cunoscut pentru că adăpostește cea mai mare statuie din aur a lui Buddha (3 metri înălțime și 5,5 tone greutate).
Dacă vei vizita muzeul din complex, vei afla istoria impresionantă a acestei statui. (Pentru a fi protejată, statuia a fost acoperită stuc, ca să treacă drept o statuie normală, fără valoare. Faptul că statuia este din aur a fost descoperit abia 200 de ani mai târziu, când, în timp ce se încerca transportarea statuii din Ayutthaya în Bangkok, materialul cu care statuia era acoperită s-a spart accidental, dezvăluind prețioasa statuie din interior.)
Orar: 8 AM – 5 PM
Intrarea în complex este gratuită, biletul pentru vizitarea templului în care este expusă statuia costă 40 Bath iar intrarea în muzeu costă 100 Bath.
Cum ajungi aici?
Templul se află în cartierul chinezesc din Bangkok (Chinatown) și poți ajunge aici cu metroul (stația Hua Lamphong), cu barca – Chaophraya River Express Boat (Ratchawong Pier), taxi sau tuk-tuk-ul.
Wat Suthat
Este unul dintre cele mai mari temple din oraș și se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de Marele Palat. Intrarea costă 20 Bath iar templul este deschis între 8 AM și 9 PM.
Wat Benchamabophit – Templul de Marmură.
Arhitectura templului este una dintre cele mai frumoase din oraș. Templul este deschis între 8 AM și 5:30 PM, biletul costă 50 Bath și se poate ajunge la templu cu taxiul sau tuk-tuk-ul.
Wat Mangkon Kamalawat, Wat Leng Noei Yi – Templul dragonului de lotus
Este un templu budist chinezesc, situat în cartierul chinezesc. Templul este decorat în stil clasic chinezesc, cu mai multe flori, animale și dragoni.
Poți ajunge aici cu metroul (stația Hua Lamphong), cu barca – Chaophraya River Express Boat (Ratchawong Pier), taxi sau tuk-tuk-ul.
Alte atracții din Bangkok
Sky barurile

Servirea unui cocktail colorat în timp ce te bucuri de o priveliște uimitoare a orașului este cel mai rafinat mod de a-ti petrece seara în Bangkok.
Sunt o mulțime de Sky Baruri în Bangkok iar majoritatea oferă o vedere 360 grade a orașului.
Cele mai renumite baruri din oraș sunt următoarele: Sky Bar, the Dome de la Lebua State Tower (a apărut în filmul Marea Mahmureală), Octave Rooftop Bar de la Hotelul Marriott Sukhumvit, Vertigo and Moon Bar de la Banyan Tree Hotel și Park Society de la So Sofitel.
Octave Rooftop Bar de la Hotelul Marriott Sukhumvit

Octave Rooftop Bar a fost alegerea noastră, dat fiind faptul că se afla foarte aproape de hotelul în care eram cazați.
Barul are 3 nivele:
- la primul nivel muzica este mai liniștită și este un loc potrivit pentru cei care vor să ia cina sau să poarte o conversație, scaunele sunt moderne și confortabile.
- La nivelul 2 se află un bar într-o terasă de 360 de grade, mesele de aici sunt mai înalte și au scaune de bar.
- La nivelul 3 este o atmosferă de petrecere, aici este de fapt acoperișul hotelului cu o vedere 360 de grade spectaculoasă.
Noi am ales să stăm la nivelul 3 deoarece priveliștea de acolo este absolut fantastică.
Orar: zilnic între 5 PM și 2 AM.
Cum ajungi aici?
Cu BTS Skytrain: stația Thong Lo (aproximativ 5 minute de mers pe jos).
Casa și muzeul Jim Thompson

Muzeul poate fi vizitat doar în cadrul unui tur ghidat. Casa cu o arhitectură thailandeză autentică a aparținut arhitectului și omului de afaceri american Jim Thompson. Acesta a fost și un colecționar de obiecte de artă thailandeză iar colecția lui este expusă în muzeu.
Jim Thompson a fondat în 1948 Thai Silk Company. Compania s-a bucurat de un succes răsunător în industria mătăsii și produsele companiei se vând și acuma.
Jim Thompson a dispărut într-un mod misterios în anul 1960, în timpul unei călătorii în Malaysia iar corpul lui nu a fost găsit niciodată. În urma dispariției lui, casa în care acesta a locuit a fost transformată în muzeu și a devenit unul dintre atracțiile de top ale orașului.
Turul durează aproximativ 40 de minute și este disponibil în mai multe limbi.
Orar: 9 AM – 6 PM
Intrare: 200 Bath/ adult, 100 Bath/ copil sub 10 ani.
Cum ajungi aici?
Cu BTS Skytrain-ul până în stațiile National Stadium sau Siam.
Parcul Lumphini
Este un parc verde foarte mare și frumos din centrul orașului Bangkok, situat în mijlocul zgârie norilor. Este locul perfect pentru relaxare, picnic, o plimbare, jogging, sau un tur cu barca pe lac.
Cum ajungi aici?
Cu BTS Skytrain-ul până în stația Sala Daeng Station.
Cu metroul: Stațiile Lumphini și Si Lom (linia albastră).
Centrele comerciale și piețele
Dacă ești un împătimit al cumpărăturilor, atunci ai ajuns în locul potrivit! În Bangkok sunt multe centre comerciale, unele mai moderne decât altele.
Majoritatea centrelor comerciale sunt deschise între 10 AM și 10 PM.
Noi ne-am cazat în Sukhumvit și am mers la cumpărături în cele 2 centre comerciale din cartier: Terminal 21 și Gateway Ekamai.
Centrul comercial Terminal 21 se află în apropierea stației Asok (Skytrain).

Fiecare etaj al centrului comercial Terminal 21 are o temă diferită cu decorațiuni reprezentative pentru o anumită zonă de pe glob (Istanbul, San Francisco, Londra, Paris, Roma, Tokyo și Caraibe) și merită vizitat chiar dacă nu intenționezi neapărat să cumperi ceva.
Dacă ești gata să negociezi și să cumperi de la producătorii locali, atunci vizitează piețele din oraș.
Sunt multe piețe în Bangkok, dar cea mai populară este Piața de Weekend Chatuchak, care este deschisă doar vineri (6 PM – midnight), sâmbătă (9 AM – 6 PM) și duminică (9 AM – 6 PM). Piața se află în apropierea stațiilor: Mo Chit (BTS Skytrain) și Chatuchak Park (metrou).
Piața Sampeng din cartierul chinezesc este deschisă zilnic între 9 AM și 6 PM. Este o piață foarte colorată cu nenumărate tarabe unde se vând haine, decorațiuni, fructe sau mâncare thailandeză.

Sunt, de asemenea, mai multe piețe de noapte care sunt deschise în general de la 5 PM până la miezul nopții, noi am vizitat piața de noapte ArtBox, care era situată în apropierea hotelului.
Ce poți vizita în apropierea Bangkokului?
Piața plutitoare Damnoen Saduak

În apropierea Bangkokului sunt mai multe piețe plutitoare iar vizitarea lor este o experiență unică, motiv pentru care una dintre aceste piețe trebuie să se afle și în itinerarul tău.
Cele mai importante piețe sunt:
- Piața plutitoare Amphawa (vineri – duminică 11 AM – 9:30 PM).
- Piața plutitoare Khlong Lat Mayom (sâmbătă și duminică 8 AM – 5 PM).
- Piața plutitoare Tha Kha (sâmbătă și duminică 6 AM – 3 PM).
- Piața plutitoare Bang Nam Pheung (vineri – duminică 8 AM – 2 PM).
- Piața plutitoare Taling Chan (sâmbătă și duminică 8 AM – 5 PM).
- Piața plutitoare Bangkhla (sâmbătă și duminică 8 AM – 6 PM).
- Piața plutitoare Bangnoi (sâmbătă și duminică 6 AM – 6 PM).
Noi am stat de luni până vineri în Bangkok, când majoritatea piețelor erau închise.
Piața plutitoare Damnoen Saduak este deschisă în fiecare zi între 7 AM și 5 PM, ceea ce o face să fie o alegere foarte populară printre turiști.
Piața se află la 100 km de Bangkok, iar după ce am citit mai multe recenzii despre această piață, am decis că cel mai bun mod de a vizita piața este cu un tur organizat din Bangkok. Turul l-am luat de la click2gothailand deoarece aveau prețul cel mai avantajos (490 Bath) și recenzii foarte bune.
Turul includea vizitarea pieței plutitoare Damnoen Saduak și a Maeklong Train Market.
Maeklong Train Market
Maeklong Train Market este o piața situată pe calea ferată, și de fiecare dată când trece trenul, oamenii își retrag tarabele ca să-i facă acestuia loc să treacă – acesta este cel mai așteptat moment de turiști.
De îndată ce intri în stație, vei fi lovit de o explozie de arome, gusturi și culori și va fi greu să pleci fără să cumperi ceva.
Ne-am plimbat aproximativ 40 de minute prin piață după care ne-am îndreptat spre piața plutitoare.
Damnoen Saduak
Vizitarea pieței plutitoare este într-adevăr un spectacol și o experiență cu totul aparte.
În prețul biletului era inclusă o croazieră pe canal, dar aceasta nu trecea prin mijlocul pieței, iar cei care doreau să facă un tur al pieței cu o barcă mică, trebuiau să cumpere biletul separat.
Ghidul ne-a avertizat că sunt unele persoane care cer sume enorme pentru acest tur cu barca și ne-a condus spre locul de unde se iau tururile la un preț corect de 150 Bath pentru un tur de 30 minute.
După turul cu barca am mai hoinărit aproximativ o oră prin piață iar la final am făcut croaziera care era inclusă în prețul biletului, după care ne-am îndreptat înapoi spre Bangkok.
Parcul Național Erawan

Parcul Erawan din regiunea Kanchanaburi (aproximativ 190 km de Bangkok) este unul dintre locurile cele mai frumoase pe care le-am vizitat în Thailanda.
Vedeta parcului este cascada cu 7 nivele Erawan, cele 7 nivele ale cascadei au fiecare un nume iar cascada de la nivelul 7 se numește Erawan (numele ei vine de la faptul că se aseamănă cu elefantul cu 3 capete din mitologia hindusă).

Noi suntem obișnuiți cu traseele montane și nu ni s-a părut deloc dificil traseul.
Sunt mai multe piscine naturale pe traseu, iar dacă vrei să faci o baie, nu uita să-ți iei costumul de baie.
Traseul se poate parcurge în ambele sensuri în aproximativ 2 ore, dar dacă vrei să te bucuri de peisaj sau să înoți, vei avea nevoie de minim 3 ore.

Dacă intenționezi să stai mai multe zile în parc, vei găsi în zonă mai multe posibilități de cazare și alte atracții:
- Elephants World este un sanctuar unde poți interacționa într-un mod plăcut cu aceste animale uriașe (îi hrănești, te plimbi alături de ei si le faci baie în râu).
- Parcul Național Sai Yok Yai este un loc de o frumusețe naturală impresionantă iar vedeta parcului este cascada Sai Yok Yai.
- Parcul Național Chaloem Rattanakosin este un alt parc în care ai șansa de a parcurge trasee interesante, cea mai mare atracție din parc este peștera Tham Than Lod Noi.
- Parcul Național Khuean Srinagarindra este situat în apropierea Parcului Național Erawan, aici sunt mai multe peșteri și cascada Huay Mae Khamin.
- Podul peste râul Kwai (Death Railway Bridge) este numit și podul morții din cauza numărului mare de deținuți de război care au murit în timpul construcției căii ferate.
- Muzeul Memorial și Hellfire Pass – trecătoarea de 500 de metri a fost tăiată manual în piatră, iar muzeul este dedicat oamenilor care și-au pierdut viața muncind forțat la realizarea ei.
- Templul Wat Tham Sua este un temple cu o arhitectură deosebită.
Cum a decurs vizita noastră?
Noi am luat un tur de o zi din Bangkok.
Prânzul a fost inclus în prețul biletelor si l-am servit la unul dintre restaurantele aflate în interiorul parcului, lângă parcare (nu-ti va fi permis accesul cu mâncare dincolo de primul nivel al cascadei).
Program: 8 AM – 4:30 PM
Bilet de intrare: 300 Bath
Când cumperi biletele de intrare în parc, va trebui să lași câte 20 Bath depozit pentru fiecare sticlă de plastic cu apă pe care o ai la tine, bani pe care îi vei primi înapoi la ieșirea din parc (dacă aduci sticlele de plastic înapoi și nu le arunci prin pădure), am apreciat foarte mult modul pe care l-au găsit de a se asigura că parcul rămâne curat.
Cum ajungi în Parcul Național Erawan?
Cu un tur privat din Bangkok sau din Kanchanaburi.
Cu microbuzul sau cu trenul din Bankgkok până în Kanchanaburi iar de acolo cu autobuzul sau cu Songtaew-ul (shared taxi), mai multe detalii sunt disponibile aici.
Ayutthaya
Ayutthaya se află la aproximativ 75 de km nord de Bangkok.
Ruinele vechiului oraș Ayutthaia arată măreția de odinioară a orașului, când acesta era considerat cel mai mare oraș din lume.
Denumirea oficială a Thailandei a fost pentru multă vreme Siam, iar Ayutthaya a fost capitala imperiului Siam. Ruinele templelor care pot fi vizitate azi sunt ceea ce a rămas din oraș după invazia armatei birmane din 1767, atac care a dus la prăbușirea imperiului.
Cum ajungi în Ayutthaya?
Cu trenul din Bangkok
Noi am ales să luăm trenul și ne bucurăm că am luat această decizie, fiindcă așa am văzut o parte a Thailandei care a rămas autentică iar călătoria în sine a fost agreabilă. Deși trenul nu avea aer condiționat, temperatura a fost plăcută.
Este și cea mai ieftină variantă, biletele la clasa a doua pentru călătoria dintre Bangkok și Ayutthaya costă între 230-345 Bath iar la clasa a 3-a 20 Bath – alegerea noastră. (Clasa 1 există în Thailanda doar la trenurile de noapte.)
Trenul pleacă din gara Bangkok’s Hualamphong (poți ajunge cu metroul aici) iar călătoria durează între 1,5 și 2 ore. Cursele pornesc o dată pe oră între 4:20 AM și 10 PM, iar biletele le vei cumpăra direct la fața locului.
Înapoi în Bangkok ne-am întors tot cu trenul.
În Gara din Ayutthaya este un restaurant foarte drăguț, unde poți bea sau mânca ceva în timp ce aștepți trenul.

Trenul de noapte care circulă între Bangkok și Chiand Mai poate fi luat și din Ayutthaya.
Cu microbuzul
Microbuzul se ia din apropierea stației Mo Chit a BTS Skytrain și cursa costă aproximativ 100 Bath.
Cu un tur organizat din Bangkok
Deși este cea mai scumpă variantă, are avantajele ei: vei fi însoțit de un ghid și vei afla povești interesante despre istoria orașului, îți va fi asigurat transportul între temple, prânzul este inclus, o să fi luat direct de la hotel și ai șansa de a combina turul cu microbuzul cu croaziera pe râul Chao Phraya.
Biletele costă aproximativ 60 USD.
Cum călătorești prin Ayutthaya?
Ca să ajungi de la gara din Ayutthaya la temple, va trebui să treci râul ce feribotul sau să iei una dintre celelalte mijloace de transport care sunt disponibile la gară (tuk tuk, microbuz, autobuz).
Dacă te afli doar pentru o zi în Ayutthaya, nu uita să verifici înainte de a pleca din gară la ce oră pleacă ultimul tren spre Bangkok și ai grijă să nu-l ratezi.
Cu tuk tuk-ul
Odată ce ai ajuns în gara din Ayutthaya, o să vezi o mulțime de tuk tuk-uri colorate care așteaptă turiștii.
O să ai posibilitatea de a alege între un tur al principalelor temple pentru aproximativ 300 Bath/oră (sau negociezi un preț pentru turul templelor pe care vrei să le vezi) sau să iei tuk-tuk-ul până la unul dintre temple (60-100 Bath) și de acolo să-ți continui turul templelor cu un alt tuk-tuk (varianta pentru care am optat noi).
Tuk tuk-urile au până la 6 locuri și sunt o alegere bună și pentru grupurile de prieteni.
Cu bicicleta
Templele sunt situate destul de aproape unele de celelalte, iar unul dintre cele mai plăcute și mai ieftine moduri de a face turul templelor este cu bicicleta (dacă nu este extrem de cald). Costul închirierii unei biciclete este de aproximativ 50 Bath/zi.
Ce poți vizita în Ayutthaya?
Ayutthaya se află în locul unde 3 râuri (Chao Phraya, Lopburi și Pa Sak) se întâlnesc formând o insulă, marea majoritate a templelor se află pe această insulă.
Gara este situată în afara insulei și se poate ajunge de la gară pe insulă cu feribotul sau pe șosea (cu mașina, microbuzul, tuk tuk-ul).
Cum a decurs ziua noastră?
Având în vedere că ne aflam într-o vizită de o zi în Ayutthaya, ne doream să vedem cât mai multe temple din oraș și am luat trenul dimineața din Bangkok, astfel încât să ajungem în Ayutthaya la ora la care templele se deschid.
Gara se află de acceași parte a râului cu 2 temple (Wat Yai Chai Mongkhol și Wat Phanan Choeng Worawihan), iar noi am început ziua cu vizitarea acestora.
1-Wat Yai Chai Mongkhol
Este primul templu pe care l-am vizitat și templul care ne-a plăcut cel mai mult. Este unul dintre cele mai mari și cele mai bine păstrate temple din Ayutthaya.
Grădinile, statuile și priveliștea de pe terasă sunt deosebite.
Program: 9 AM – 6 PM
Bilet de intrare: 20 Bath
2-Wat Phanan Choeng Worawihan

Templul Wat Phanan Choeng Worawihan se află la mai puțin de 2 km de Wat Yai Chai Mongkhol și este al doilea templu pe care l-am vizitat.
Templul este cunoscut pentru statuia înaltă de 19 metri a lui Buddha.
Locația templului pe malul râului este excepțională, iar după ce ai văzut principala atracție (statuia imensă), fă o plimbare prin complex și pe malul râului pentru a admira arhitectura thailandeză autentică a clădirilor.
Aici se află și un mic templu chinezesc foarte frumos decorat, care găzduiește statuia prințesei chineze Lady Soi Dok Mak, în amintirea căreia templul a fost ridicat.
Program: 8 AM – 5 PM
Bilet de intrare: 20 Bath
De aici am plecat pe insulă, unde sunt situate majoritatea templelor din Aayutthaya (Wat Mahathan, Wat Ratchaburana, Wat Trammikaarat, Wat Phra Sri Sanphet, Wat Phra Ram, Wat Lokayasutharam și Muzeul Național Chao Sam Phraya).
Parcul Istoric Ayutthaya
Ruinele templelor Wat Mahathan, Wat Ratchaburana, Wat Phra Sri Sanphet, Wat Mongkhom Bophit și Wat Phra Ram fac parte din Parcul Istoric Ayutthaya și se află în aceeași zonă, astfel că, se poate ajunge pe jos în câteva minute de la un templu la celălalt.
Muzeul Național Chao Sam Phraya se află de asemenea foarte aproape, aici sunt expuse artefactele cu o valoare culturală imensă pentru țară care au fost găsite în aceste temple.
3-Wat Mahathan

Majoritatea turiștilor vin aici pentru a fotografia capul lui Buddha pe jumătate ascuns printre rădăcinile unui copac.
Program: 8 AM – 5 PM
Bilet de intrare: 50 Bath
4-Wat Ratchaburana

Templul se află lângă Wat Mahathan și este mult mai bine conservat decât acesta. Wat Ratchaburana a fost construit de regele Borommarachathirat II în memoria fraților lui care au murit în timp ce se luptau între ei pentru tron.
Program: 8 AM – 5 PM
Bilet de intrare: 50 Bath
5-Wat Phra Sri Sanphet
Este cel mai mare templu din Parcul Istoric Ayutthaya și a fost cel mai important templu în vremea imperiului Ayutthaya.
Program: 8 AM – 6 PM
Bilet de intrare: 50 Bath
Wat Mongkhom Bophit și Wat Phra Ram
Deși se află foarte aproape de templele pe care le-am enumerat mai sus, noi nu le-am mai vizitat din lipsă de timp.
Wat Mongkhom Bophit este un templu încă activ iar Wat Phra Ram datează din secolul 13 sau 14.
6- Wat Thammikarat

Templul este situat la aproximativ 1 km de Wat Mahathan.
Este unul dintre cele mai interesante temple din oraș, format din ruinele templului vechi (cu multe statui înfățișând lei și cocoși) și alte construcții noi.
Program: 8 AM – 6 PM
Bilet de intrare: 50 Bath
7-Wat Lokayasutharam

Statuia care îl înfățișează pe Buddha culcat de aici, este cea mai mare statuie din oraș și are 8 metri înălțime și 42 metri lățime. În spatele statuii se află ruinele templului.
În imediata apropierea statuii, poți vizita gratuit alte 2 temple interesante: Wat Worachettharam și Wat Warapho (Wat Wang Rakhang).
Alte atracții din Ayutthaya:
- Muzeul Național Chao Sam Phraya
- Piața plutitoare Ayodha
- Muzeul de jucării Krirk Yoonpan
- Muzeul bărcilor
- Bang Sai Royal Folk Art and Crafts Center
- Wat Chai Watthanaram
- Wat Suwandararam
Vizitarea Bangkokului este o experiență culturală inedită, iar o singură călătorie cu barca îți va fi suficientă pentru a descoperi puțin din Thailanda autentică și din cea ultramodernă.
Bună ziua, Rodi și Mihai! Felicitări pentru acest text – cred că este cea mai amplă, limpede și perfect documentată postare despre vizita în și pe lângî Bangkok.
Salut Anca,
mulțumim pentru recenzie! Ne bucurăm să știm că informația de pe blog este de ajutor! <3
Călătorii frumoase!!