Insula de Nord a Noii Zeelande – bijuteria din Oceanul Pacific

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

Noua Zeelandă este o țară insulară, formată din 2 insule principale (Insula de Sud și Insula de Nord) și alte 600 de insule mici. Despre frumusețea naturală unică și fermecătoare a Insulei de Sud, am scris deja în acest articol.

Noua Zeelandă este situată în interiorul Cercului de Foc al Pacificului, iar din acest motiv, Insula de Nord a Noii Zeelande este una dintre insulele cu cea mai bogată activitate geotermală din lume.

Deși este o insulă de mici dimensiuni, peisajele de aici sunt surprinzător de diverse: plaje pitorești, izvoare termale, gheizere, lacuri în diferite culori, vulcani și munți.

Cum ajungi pe Insula de Nord a Noii Zeelande?

Cu feribotul de pe Insula de Sud a Noii Zeelande

Cele două insule ale Noii Zeelande sunt despărțite de strâmtoarea Cook și se poate ajunge de pe o insulă pe cealaltă cu feribotul.

Cu avionul

Cele mai importante aeroporturi pe Insula de Nord sunt situate în orașele Auckland, Wellington și Rotorua  iar pe Insula de Sud în Christchurch, Queenstown și Dunedin.

Noi am zburat din Quennstown, Insula de Sud a Noii Zeelande, cu Air New Zealand pe aeroportul din Auckland, cel mai mare aeroport din țară. La plecare am zburat tot din Auckland spre Sydney cu Jetstar.

Din aeroport, am închiriat o mașină de la Jucy la prețul de 60 NZD/zi inclusiv asigurare.

Dacă nu dorești să închiriezi o mașina, găsești în acest articol mai multe detalii despre mijloacele de transport în comun din Noua Zeelandă și alte informații care te vor ajuta sa-ți organizezi concediul în această minunată țară.

Drumurile cu taxă:

Insula de Nord are 3 drumuri cu taxă (Northern Gateway Toll Road, Tauranga Eastern Link Toll Road și the Takitimu Drive Toll Road), dar aceste drumuri pot fi evitate dacă alegi o rută alternativă.

Taxa de drum se poate plăti online, prin telefon sunând la numărul 0800 40 20 20 sau la benzinăriile aflate în zona drumurilor cu taxă.

Ce  am vizitat pe Insula de Nord a Noii Zeelande în 4 zile?

Rotorua

Rotorua se află la aproximativ 3 ore de mers cu mașina de Auckland.

Aceasta este zona cu cea mai ridicată activitate geotermală de pe insulă și este renumită pentru băile termale, bazinele cu nămol, gheizere și lacurile de diferite culori.

Ce am vizitat în Rotorua?

Wai-O-Tapu

Este un parc plin de culoare.

Wai-O-Tapu  se află la 27 de kilometri sud de Rotorua și este deschis zilnic:

 • Aprilie – Octombrie: 08:30 AM – 5:00 PM
 • Noiembrie – Martie: 08:30 AM – 6:00 PM
 • Bilet de intrare: 32,5 NZD/Adult; 11 NZD/copil; 85 NZD bilet pentru familie;

Noi am parcurs toate cele 3 trasee din parc (1,5 km – 30 minute, 2 km – 40 minute, 3 km – 75 minute).

Principalele atracții din Parc:

Inferno Crater Lake

Apa acestui lac își păstrează culoarea albastră intensă indiferent de condițiile meteo sau lumină.

The Devil’s Bathtub – un miracol al naturii

Apa acestui lac are o nuanță foarte accentuată de verde deschis și pe alocuri galben. Culoarea apei vine de la sulful care plutește la suprafața apei.

The Champagne Pool

Este cel mai fotografiat lac din parc iar numele lui este dat de faptul că se aseamănă cu un pahar cu șampanie.

The Champagne Pool New Zealand

Ngakoro Lake

Este cel mai îndepărtat lac din parc. Apa lacului are mai multe nuanțe de verde, în funcție de lumină.

Ngakoro-Lake-NZ

Lady Knox Geyser

Când acest gheizer erupe, apa este aruncată până la 20 de metri înălțime.

Este interesant faptul că gheizerul este provocat să erupă (de către angajații parcului) în fiecare dimineață la ora 10:15 AM iar spectacolul durează o oră.

Kuirau Park

Este  singurul parc geotermal public din Noua Zeelandă și se află în centrul orașului Rotorua. Aici sunt mai multe lacuri termale și fântâni cu noroi care clocotește. Traseul frumos amenajat te va ghida printre atracțiile din parc.

Hamurana Springs

Acest minunat parc se află la 16 km de localitatea Rotorua. Este prima oprire pe care noi am făcut-o pe traseul dintre Auckland și Rotorua.

Parcul este deschis zilnic intre 9:00 AM și 18:00 PM iar costul biletului este de 18 NZD/adult și 8 NZD/copil.

Este un parc liniștit, unde poți face o plimbare prin pădurea cu arbori de sequoia și diferite forme de vegetație specific neozeelandeză sau te poți bucura de un picnic în mijlocul naturii.

Kerosene Creek

Kerosene Greek este un râu cu apă caldă situat la 30 de km sud de Rotorua iar accesul este gratuit. Aici apa rece a râului se amestecă cu apa caldă a izvoarelor termale, formând niște piscine cu apă caldă unde te poți relaxa.

Este bine de știut că în unele piscine sau râuri cu apă caldă trăiesc eucariotele amoeba/amibă (“brain-eating amoeba“), iar ca să te protejezi de acestea, ai grijă să nu intri cu capul sub apă.

Te Puia

Te-Puia

Vizita în acest loc va fi cu siguranță foarte educativă. Aici poți lua parte la un tur ghidat(care are loc la fiecare oră fixă începând de la 9:00 AM) și să descoperi cultura Maori sau poți alege să te plimbi prin parc în propriul tău ritm.

Îți recomandăm să faci un tur în incinta casei nocturne Kiwi  și să te bucuri de oportunitatea de a vedea aceste păsări nocturne, endemice din Noua Zeelandă.

Aici poți, de asemenea vizita școala de sculptură în lemn și de țesut, unde vei vedea cum sculpturile, specifice acestei culturi, prind formă și ai șansa de a vedea spectacole de dansuri specifice culturii Maori.

O vizită în acest parc nu este completă fără vizitarea gheizerului Pohutu,  acesta erupe de regulă de două ori pe oră, aruncând apa până la 30 de metri înălțime.

Poți să iei cina aici și să guști bucate din bucătăria Maori, care au fost gătite în fântânile cu apă clocotindă.

Whirinaki Forest Park:

Parcul Național Whirinaki Forest este unul dintre locurile noastre preferate de pe insulă și se află la 90 de km de Rotorua.

Aici sunt o mulțime de trasee prin pădurea tropicală cu ferigi, cascade și arbori înalți de pin, kahikatea și totara.

Pădurea deasă adăpostește multe soiuri de păsări rare.

Hobbiton:

Fanii trilogiei Stăpânul Inelelor se vor bucura cu siguranță de o excursie la Hobitton.

În anul 1998, regizorul Sir Peter Jackson a început să caute locul ideal pentru a construi satul hobbiților. În timpul unei căutări aeriene a trecut pe deasupra fermei familiei Alexander și și-a dat seama că acest teren este ceea ce caută.

Ferma aceasta este un loc magic, parcă desprins din basme și decorat cu minuțiozitate, astfel că, își păstrează farmecul și acum, dându-ți impresia că hobbiți chiar locuiesc acolo.

Căsuțele hobbiților construite pe acel deal verde, lacul, potecile înguste și hanul The Green Dragon INN fac această experiență cu adevărat inedită chiar și pentru cei care nu au văzut încă filmul.

Hobbiton se poate vizita într-o excursie de o zi din Rotorua, Matamata sau The Shire’s Rest.

Noi am luat un tur ghidat de la The Shire’s Rest, situat lângă orașul Matamata. Aici vei găsi un restaurant și un magazin de suveniruri, iar biletele pot fi achiziționate și de aici.

Parcarea de la The Shire’s Rest este  foarte încăpătoare și cu siguranță îți vei putea lăsa mașina acolo, deoarece singura cale de a ajunge de acolo la Hobbiton este cu autobuzul, în cadrul unui tur ghidat.

Hobbiton Bus New Zealand

Numărul turiștilor care pot vizita satul într-o zi este limitat, așa că, este bine să îți faci rezervare în prealabil.

Prețul biletelor pentru cei care iau turul de la Matamata I-Site  sau The Shire’s Rest este de 84 NZD/adult 42 NZD/ copil (9-16 ani).

Pe parcursul întregi excursii o să fiți însoțiți de un ghid, care va avea grijă să nu ratați nicio atracție.

Excursia durează 2 ore iar la final vei face un popas la faimosul han The Green Dragon INN unde vei primi o băutură gratuit.

Waitomo Glowworm Caves:

O experiență cu adevărat plină de magie pe care am savurat-o pe deplin.

După un tur ghidat prin sălile mai mari ale peșterii, vei coborî într-o peșteră luminată doar de viermii Arachnocampa Luminosa.

De aici te vei urca pe o barcă și vei traversa peștera pentru aproximativ 15 minute.

Este o experiență unică și spectaculoasă, într-un loc ce pare ireal. Acești minunați viermi strălucesc pe tavanul peșterii asemenea stelelor pe cer noaptea.

Nu este permis să faci poze sau să filmezi în interior, dar acest lucru va face experiența mai intensă, deoarece poți să savurezi fiecare clipă fară să simți presiunea nevoii de a face poza perfectă.

Dacă vrei să vezi despre ce vorbim, vizionează acest videoclip pe Youtube, oamenii aceștia au petrecut 30 de ore în peșteră, pentru a crea acet videoclip cu imagini excepționale.

Cum ajungi la Waitomo Glowworm Caves?

Peșterile se află la 200 km sud de Auckland, 140 km vest de Rotorua și 90 km vest de Hobbiton. Noi am vizitat Waitomo Caves și Hobbiton în aceeași zi iar de aici ne-am îndreptat spre Auckland.

Unde ne-am cazat?

Auckland:

În Auckland ne-am rezervat cazarea prin Airbnb.

Cazarea din Auckland este preferata noastră din întregul concediu. Casa arată foarte bine, am avut parte de o primire foarte călduroasă și ne-am simțit ca acasă.

Casa se află într-o localitate de lângă Auckland, la aproximativ 30 de minute de aeroport.

Rotorua:

În apropiere de Rotorua ne-am cazat într-o cabană privată la o fermă. Din păcate unitatea de cazare nu mai este prezentă pe Airbnb.

A fost de-a dreptul excepțional să locuim pentru câteva zile într-o mică cabană situată într-un colț de rai, într-o zonă halucinant de verde.

Este o experiență autentică și inedită, prin care vei descoperi cum arată viața fermierilor de aici și vei avea șansa să interacționezi cu diverse animale(depinde de ferma pe care o vei vizita): oi, alpaca, cai, ponei, vaci sau căprioare roșii(preferatele noastre).

Sunt o mulțime de astfel de ferme în Noua Zeelandă și recomandăm acest tip de cazare în special celor care călătoresc cu copii. Vă puteți implica în diverse activități la fermă și va fi foarte interesant și educativ pentru cei mici.

Amândouă insulele sunt deosebit de frumoase, și te sfătuim să le vizitezi pe amândouă!

Insula de Nord are multe alte atracții, pe care sperăm să le vizitam și noi cu ocazia viitoarei noastra vizite, cele mai importante dintre ele fiind: Bay of Islands, Parcul Național Tongariro sau muntele Ruapehu.

Intenționăm să revenim în Noua Zeelandă, iar dacă ai vizitat Noua Zeelandă, intenționezi să vizitezi această fascinantă țară sau pur și simplu știi multe detalii despre ea, scrie-ne în comentarii ce ne recomanzi să vizităm la următoarea vizită.

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

4

This Post Has 2 Comments

 1. vali

  salutare!Intre sfarsitul lui noiembrie si inceputul lui decembrie anul acesta ,daca este in regula cu covidul,planuim sa plecam pentru 14zile in australia sau noua zeelanda.Intrucat voi ati fost in ambele tari, pe care ne sfatuiti sa o vedem?Multumesc!

  1. rodisimihai

   Salut Vali,
   este o decizie dificilă, având în vedere că ambele țări sunt ablosut superbe și amândouă merită vizitate.

   Pentru un concediu de 14 zile aș opta mai degrabă pentru Noua Zeelandă deoarece insulele sunt mici și ai șansa de a vizita cele mai importante atracții de pe ambele insule în 14 zile (noi în doar 8 zile am vizitat câteva parcuri deosebite din Noua Zeelandă, voi dacă stați 14 zile, aveți timp să vizitați de 2 ori mai mult:-)).

   În schimb, Australia este imensă, și e nevoie de mai mult timp pentru a vizita mai multe regiuni ale țării, totuși, 2 săptămâni sunt suficiente pentru a vedea o regiune sau pentru a parcurge unele trasee pe coasta de est sau cea de vest a Australiei.
   Ca să-ți faci o idee, noi am petrecut 2 săptămâni în Australia de Vest (Karijini, Ningaloo, Shark Bay, Kalbarri, Pinnacles Desert, Pink lake și Perth) și 2 săptămâni pe coasta de est a Australiei (Sydney, Marea Barieră de Corali, Daintree, Melbourne si The Great Ocean road).

   Sperăm și noi să se rezolve problemele cauzate de Covid până la final de an și să aveți un concediu minunat!

Leave a Reply