O Călătorie pe Tărâmul Animalelor – Ghid Complet – Parcul Național Kruger

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

“Everything in Africa bites, but the safari bug is the worst of all.” – B. Jackman.

Parcul Național Kruger este motivul principal pentru care am ales să vizităm Africa de Sud, iar acum este locul nostru preferat de pe glob. Dacă ar exista paradisul pe pământ, ar arăta ca Kruger- un loc unde există respect pentru natură, în toate formele ei.

Un safari într-o rezervație cu o suprafață imensă precum Kruger este o experiență cu totul aparte, plină de entuziasm, bucurie și suspans, deoarece nu stii ce animale îți vor ieși în cale, când și unde.

Kruger se află în partea de nord-est a Africii de Sud, la aproximativ 400 de km de Johannesburg.

În acest minunat parc, una dintre cele mai mari rezervații naturale din lume, trăiesc liber în jur de 1700 de lei, 1000 leoparzi, aproximativ 30 000 de zebre, 13750 de elefanți, în jur de 7000 de girafe și o mulțime de alte animale.

Dacă vizitezi Parcul Național Kruger, trebuie neapărat să petreci măcar o zi și pe faimoasa Panorama Route.

De ce să vizitezi Parcul Național Kruger?

Kruger-zebras

Pentru că aici ai șansa de a porni într-un safari în căutarea celor 5 – „Big Five” (leul, leopardul, elefantul, rinocerul și bivolul – Cape buffalo). Noi am fost norocoși să vedem toate animalele din Big Five în fiecare safari game dar și multe alte animale printre care: girafe, zebre, hiene, hipopotami, crocodili, babuini.

Pentru că vei fi  înconjurat de animale și îți vor tăia calea turme de elefanți, zebre, girafe sau alte animale interesante.

Vei privi cum leii se plimbă mândri și încrezători prin savană și vei înțelege de ce leul este numit regele junglei.

Lyon-family-kruger

După ora 11:00 foarte multe animale coboară la râu ca să bea apă și vei vedea pe viu imaginile pe care altădată le vedeai doar în documentare.

animals-Kruger

Pentru a înțelege că animalele sunt mai frumoase și interesante în libertate și că locul lor este în astfel de rezervații.

Drumurile în parc:

Poți alege să mergi în safari cu o mașină de safari sau poți să conduci mașina personală/ închiriată prin parc.

Drumurile din parc sunt foarte bine întreținute, chiar și cele neasfaltate, așa că nu ai nevoie de o mașină 4×4 ca să poți vizita parcul.

Limita de viteză în parc este de maxim 50 km/h și oricum, dacă conduci cu viteză redusă, vei avea mai multe șanse să observi animalele printre vegetația bogată.

Cum ajungi în Parcul Național Kruger?

Cu mașina din Johannesburg:

Noi am închiriat un Nissan Micra de la Thrifty Car Rental la prețul de 150 Euro pentru 5 zile și 125 Euro depozit.

Din aeroportul din Johannesburg am condus aproximativ 5 ore până în Hazyview, o localitate aflată la câteva minute de Kruger.

Infrastructura în Africa de Sud este foarte bine pusă la punct și, din punctul nostru de vedere, această țară este locul ideal pentru o călătorie cu mașina.

South-Africa-Road

Cu avionul:

O altă variantă ar fi să zbori pe unul dintre aeroporturile situate în apropierea parcului Kruger: aeroportul Nelspruit, Phalaborwa – Aeroportul Hendirik van Eck sau aeroportul situat în interiorul parcului – Skukuza Airport.

Din aceste aeroporturi poți ajunge la hotel cu o mașină închiriată sau cu una dintre multele firme care oferă transfer de la aeroport la hotel (dacă hotelul nu are această opțiune).

Unde să te cazezi?

Cum să te cazezi în interiorul parcului Kruger?

Există unități de cazare în fiecare parte a parcului, de la cele mai simple și economice variante până la cele mai luxoase alegeri.

Cazările din interiorul parcului se rezervă doar de pe site-ul Sanparks. Este foarte important să îți faci rezervarea cu mult timp înainte de vizita parcul.

Noi am încercat să rezervăm cazarea cu 2 luni în avans și nu am găsit nimic liber în campingurile principale din partea sudică a parcului.

Ca să rezervi cazare în interiorul parcului,  trebuie să îți faci un cont pe acest site, apoi alegi unitatea de cazare în care vrei să stai iar mai departe verifici dacă pentru perioada vizitei tale există camere libere în campingul respectiv și la final faci rezervarea.

Prețurile pentru cazare diferă în funcție de tipul de cazare ales:

  • cea mai ieftină variantă este chiria pentru spațiul verde pe care îți vei pune propriul cort.
  • apoi mici cabane (huts) cu baie și bucătărie comună.
  • Safari tents sau Bungalows pentru 2 sau mai multe persoane. Acestea au, de obicei, baie privată.
Kruger-Adventure-Lodge

Tipul unităților de cazare din Kruger:

  • Main Rest Camps – aceste campinguri au, de regulă, internet, magazin și restaurant și oferă foarte multe variante de cazare.
  • Bushveld Camps – sunt mai mici decât Main Rest Camps și nu au magazine sau restaurante.
  • Overnight Hides –  pentru o experiență cât mai autentică, vei sta într-un camping mai izolat, în mijlocul naturii.
  • Bush Lodges sau Luxury Lodges –  sunt cea mai scumpă variantă de cazare. Aici vei avea intimitate, deoarece, spre deosebire de celelalte campinguri care pot fi vizitate de cei aflați într-o vizită de o zi în parc,  aici doar oaspeții înregistrați au voie să intre.

Cazare în afara parcului:

În afara parcului te poți caza în interiorul rezervațiilor private din jurul parcului sau în orașele din apropierea porților parcului.

Deoarece campingurile din interiorul parcului Kruger în care ne-am fi dorit să stăm nu mai aveau nimic disponibil pentru periioada vizitei noastre, am stat 2 nopți în Hazyview și 2 nopți în Malelane.

Ne-a plăcut foarte mult cazarea din orașul Malelane și chiar îți recomandăm hotelul Belvedere on River, care este situat la doar câteva minute de poarta Malelane.

Camerele sunt foarte spațioase, proprietarii foarte amabili iar cireașa de pe tort este priveliștea minunată de pe terasă asupra râului Crocodile River și a animalelor care vin la râu ca să bea apă.

Aici vei lua un mic dejun fabulos în timp ce vei privi animalele din parcul  Kruger.

Câte zile să petreci în parc?

Parcul este imens, aproape de dimensiunea Belgiei, și este împărțit în 3 regiuni principale: partea de nord, centrală și de sud.

Noi am vizitat partea sudică a parcului și puțin din partea centrală iar cele mai multe animale le-am văzut în partea sudică.

Îți recomandăm să petreci minim 3 zile în parc – timp suficient ca să vizitezi o regiune a parcului.

Porțile de intrare în parc:

Kruger-Main-Gate

Poți intra în parc doar pe una dintre cele 10 porți, iar biletul de intrare îl vei achita direct la poartă.

Porțile din partea sudică a parcului:

  • Malelane Entrance Gate
  • Crocodile Bridge Entrance Gate
  • Numbi Entrance Gate
  • Paul Kruger Entrance Gate
  • Phabeni Gate

Bine de știut:

Dacă pleci în safari dimineața devreme, ai șanse mai mari de a vedea animalele de pradă care sunt active pe timpul nopții.

Dacă stai în Hazyview, poți să intri în parc pe una dintre următoarele porți: Phabeni Gate, Numbi Entrance Gate sau Paul Kruger Entrance Gate.

Pe fiecare poartă pot intra un număr limitat de mașini pe zi.

Noi am ajuns cu 20 de minute înaintea deschiderii parcului la Phabeni Gate și erau deja în jur de 20 de mașini în fața noastră și a durat aproximativ o oră să intrăm în parc, în ziua următoare am intrat pe la Paul Kruger Gate și am trecut de poartă în mai puțin de 5 minute.

Porțile din partea centrală a parcului:

  • Orpen Entrance Gate
  • Phalaborwa Entrance Gate

Porțile din partea nordică a parcului:

  • Phalaborwa Entrance Gate
  • Punda Maria Entrance Gate

Orarul porților:

Este important să fii atent la orarul porților și să ajungi la poartă înainte de închidere, în caz contrar, vei primi o amendă.

  • Noiembrie – Februarie: 5:30 – 18:30
  • Mai – iulie: 6:00 – 17:30
  • Martie și octombrie: 5:30 – 18:00
  • Aprilie, august și septembrie: 6:00 -18:00

Costul biletelor de intrare pentru vizita de o zi:

  • Cetățenii sau rezidenții Republicii Africa de Sud: 23 Rand/adult și 47 Rand/copil.
  • Cetățenii SADC: 186 Rand/Adult și 93 Rand/copil.
  • Vizitatori internaționali: 372 Rand/ adult și 186 Rand/copil.

Unde să mănânci în Kruger?

Aici vei găsi lista cu restaurantele din parc.

Noi am luat masa în fiecare din cele 3 zile petrecute în Kruger la restaurantul Cattle Baron Restaurant & Take Away din Skukuza.

Skukuza este cel mai mare camping din parc, aici vei găsi un magazin, benzinărie, un restaurant și chiar un aeroport.

Restaurantul are o terasă foarte frumoasă cu o priveliște deosebită asupra râului Sabie, unde ai șansa de a observa animalele în timp ce servești masa.

Cattle-Baron-Trerace

Dacă nu vrei să petreci foarte mult timp aici, poți să îți comanzi mâncarea la pachet de la Take Away. Avantajul dacă comanzi la Cattle Baron Take Away este ca vei primi comanda mult mai repede decât dacă mergi la restaurant.

Mâncarea  de la acest restaurant este delicioasă, iar având în vedere locația, prețurile sunt foarte bune. Noi am luat 3 mese la restaurant cu doar 80 Euro și 3 mese de la Take Away  cu doar 25 de euro.

Cattle-Baron-steack

Îți recomandăm să încerci “STEAKS THAT MADE US FAMOUS” de la Cattle Baron! Aici găsești meniul.

Când să vizitezi Parcul Național Kruger?

Parcul poate fi vizitat în orice perioadă a anului și cu siguranță e la fel de fermecător oricând l-ai vizita.

Cea mai bună vizibilitate o vei avea în lunile de iarnă (iunie –  august), deoarece vegetația nu este foarte bogată.

Iarna este sezonul uscat în Africa de Sud și plouă destul de rar, motiv pentru care, ai mereu șansa de a observa animale în apropierea surselor de apă permanente, iar în Kruger, spre deosebire de celelalte parcuri pe care le-am vizitat, drumurile trec pe lângă râu.

Animalele de pradă știu că prada va coborî să bea apă și așteaptă, leneșe, momentul potrivit ca să atace. Noi am văzut un leu la vânătoare la câțiva metri de râu.

Kruger-lyon

Este necesară vaccinarea înainte de a vizita Africa de Sud?

Nu trebuie să îți faci niciun vaccin obligatoriu înainte de a vizita Africa de Sud. Vaccinul contra febrei galbene este obligatoriu doar pentru cei care vin dintr-o țară unde există acest virus sau au vizitat o astfel de țară înainte de a intra în Africa de Sud.

Malaria în Africa de Sud:

Zona Parcului Național Kruger este una dintre puținele regiuni din Africa de Sud aflată pe harta malariei. Deși șansele de a contracta malaria sunt foarte reduse, este bine să te protejezi.

Riscul de contractare a malariei este mult mai scăzut în sezonul uscat(iunie-august).

Deocamdată nu există un vaccin contra-malariei, dar există pastile care te pot ajuta să lupți cu malaria. Tratamentul cu pastile trebuie început preventiv,  înainte de a vizita o zonă cu risc de a contracta malaria.

Rețeta pentru pastilele anti-malarie o vei primi de la medicul epidemiolog.

Deoarece malaria se transmite doar prin înțepături de țânțari, protejează-te de înțepături cu spray (la fiecare 4-6 ore) și brățară antițânțari. Dacă stai afară seara sau dimineața devreme, când țânțarii sunt mai activi, poartă haine de culoare deschisă care să-ți acopere brațele și picioarele.

Noi am folosit brățări și spray  antițânțari și am pus un aparat anti-țânțari în priză noaptea , astfel că, am plecat din zona de risc fără înțepături de țânțari.

Open Vehicle Safari:

Aventura noastră în Kruger a început cu un safari de o zi într-o mașină de safari. Majoritatea unităților de cazare din interiorul parcului sau din orașele din apropierea parcului au și mașini de safari sau sunt firme care te vor lua de la cazare și te vor duce în safari în parc.

Kruger-Safari

Ia cu tine haine groase dacă pleci dimineața în safari, deoarece este foarte, foarte rece, mai ales în lunile de iarnă.

Noi am stat 2 nopți la Kruger Adventure Lodge în Hazyview și am mers în safari cu ei.

Ei au disponibile 3 tipuri de safari:

  • Morning Safari: vei intra în parc imediat după ce se deschid porțile și  vei petrece câteva ore în parc.
  • Full Day Safari: noi am ales această opțiune și am stat 9 ore în parc.
  • Night Safari: vei petrece aproximativ 3 ore în parc, înainte de închiderea porților.

A fost o experiență interesantă și ne-a ajutat să ne facem o idee despre cum să ne organizăm self-drive safariul din următoarele zile.

Ghidul nostru era foarte experimentat și cunoștea foarte multe informații despre parc, animale și vegetație. De asemenea ne-a arătat foarte multe păsări și animale de dimensiuni mai mici, pe care le-am fi ratat dacă eram singuri.

Informații utile pentru organizarea unui self-drive safari în Kruger:

Kruger-self-drive-safari-giraffe-1

Parcul este imens și este foarte important să-ți organizezi traseul înainte de a intra în parc.

Singura cale de acces în parc sunt cele 10 porți iar biletul de intrare se achită la poartă.

Drumurile sunt foarte bine semnalizate și sunt indicatoare care arată direcția și distanța până la campinguri și la porți, acestea te vor ajuta să te orientezi.

Este foarte important să respecți regulile parcului: să nu depășești limita de viteză, să nu claxonezi, să dai muzica încet, să nu hrănești și să nu deranjezi în niciun fel animalele.

După ce ai intrat în parc, nu mai ai voie să cobori din mașină decât în interiorul campingurilor.

La porțile de intrare vei găsi un magazin de unde îți poți cumpăra mâncare, cafea sau o hartă a parcului.

În interiorul parcului vei găsi magazine sau restaurante în majoritatea campingurilor principale iar toalete pentru vizitatori sunt disponibile în toate campingurile.

Drumurile principale din parc sunt asfaltate și într-o stare foarte bună, de pe drumul principal se poate intra pe circuite ocolitoare, în general cu drum neasfaltat, care te vor duce mai departe în mijlocul naturii după care vor reveni la drumul principal.

Nu ai voie să întri pe drumurile închise sau să te abați de la șoselele marcate.

Dacă vezi foarte multe mașini oprite într-un loc, înseamnă că este ceva foarte interesant acolo. De regulă, mașinile de safari nu opresc pentru impala sau alte animale care se întâlnesc foarte des în parc.

Du-te aproape de celelalte mașini, și întreabă-i pe ceilalți vizitatori ce au văzut și unde.

Ia cu tine un binoclu, deoarece animalele nu se află întotdeauna în imediata apropiere a șoselei și vei rata foarte multe scene interesante dacă nu ai binoclu (binoclu se poate achizționa și din campigurile principale din parc).

Cumpără un ghid al parcului care cuprinde harta parcului dar și o descriere a parcului și a animalelor din el. Pe noi ne-a ajutat să ne orientăm în parc și să identificăm diferite tipuri de antilope și păsări.

Ce rută să alegi dacă vizitezi partea de sud a parcului?

Aceasta este ruta parcursă de noi și poți opta pentru aceasta indiferent dacă stai în interiorul sau în afara parcului.

În prima zi am intrat în Kruger pe la Phabeni Gate și imediat după ce am intrat am văzut primele hiene care treceau strada.

Kruger-hyenas

La doar câteva minute după ce am intrat în parc am avut surpriza de a vedea un leopard care lua micul dejun în copac.

Dacă ești într-o vizită de o zi în parc, și vrei să cobori din mașină, poți vizita campingurile din parc, acestea au toaletă și zonă de servit masa.

Noi am primit micul dejun la pachet de la hotel și după aproximativ 2 ore de condus prin parc am oprit la Nkuhlu Picnic Site pentru a lua micul dejun. Este un loc foarte frumos iar mesele sunt poziționate cu vedere la râu.

Ca în orice alt loc în care vei lua masa în Kruger, fii atent la maimuțe, deoarece vor încerca să fure orice le atrage atenția…și, rezistă tentației de a hrăni maimuțele sau oricare alt animal din parc.

După ce am luat micul dejun, ne-am întors și ne-am îndreptat spre Skukuza. Am intrat pe multe dintre drumurile neasfaltate de pe traseu, majoritatea erau ocoluri scurte care reveneau la drumul principal.

În jurul orei 11:00 am oprit lângă râu deoarece am observat foarte multe animale care coborau să bea apă (elefanți, zebre, girafe, bivoli, impala). Este o imagine absolut impresionantă.

Am luat prânzul la restaurantul Cattle Baron Restaurant din Skukuza, pe terasa restaurantului cu o vedere uimitoare asupra râului Sabie.

După prânz ne-am îndreptat spre Lower Sabie Rest Camp și am făcut o scurtă oprire la Sunset Dam –  un lac din imediata apropiere a campingului Lower Sabie, pentru a vedea de aproape hipopotamii și crocodilii.

Lower Sabie Rest Camp are și el un magazin, un restaurant și o vedere uimitoare asupra râului Sabie. Este campingul nostru preferat dintre cele pe care le-am vizitat și, la următoarea vizită, va fi cu siguranță alegerea noastră.

De la Lower Sabie ne-am îndreptat spre poarta Crocodile  Bridge.

Am făcut mai multe opriri pe drum dar cel mai mult ne-a plăcut Ntandanyathi Game Viewing Hide –  o ascunzătoare de unde poți privi animalele.

Când am ajuns la poarta Crocodile Bridge era deja întuneric și am mers direct la hotel în orașul Malelane.

Malelane se află la 60 de km de poartă și cea mai mare parte din traseu trece pe N4 – un drum luminat, semnalizat și foarte circulat pe care poți conduce fără probleme după lăsarea întunericului.

Sunset-kruger-zebra

Self Drive Safari – Ziua 2

În următoarea zi am întrat în parc pe la Malelane Gate, am luat micul dejun la Berg-en Dal si prânzul la pachet de la Baron Take Away din Skukuza.

Am așteptat mult mai puțin la Take Away decât în prima zi când am mâncat la restaurant și ne-am bucurat de aceeași priveliște ca de pe terasa restaurantului, luând masa în zona de picnic.

Cattle-Baron-take-away

Din Skukuza am parcurs același traseu ca în ziua precedentă și am ieșit din parc tot pe la poarta Crocodile Bridge.

Cât costă un safari în Kruger?

Deoarece foarte multe persoane ne-au întrebat ce costuri presupune o escapadă în Africa de Sud, am scris detaliat în acest articol cât am cheltuit în fiecare zonă pe care am vizitat-o în Africa de Sud, dar și alte detalii care te vor ajuta să îți organizezi concediul în această frumoasă țară.

Viza pentru Africa de Sud

Dacă ești cetățean român, vei avea nevoie de viză ca să vizitezi această frumoasă țară.

Dacă ai o altă cetățenie, poți verifica pe acest site dacă ai nevoie de o viză pentru a vizita Africa de Sud iar dacă ai nevoie de viză, găsești în acest articol procedura prin care vei obține viza pentru Africa de Sud.

Parcul Național Kruger este un loc excepțional, o surpriză plăcută pentru toți iubitorii de animale și îți recomandăm cu toată încrederea să îl vizitezi.

Am vizitat 4 rezervații naturale din Africa de Sud, iar Kruger este parcul nostru preferat. Aici am văzut de aproape cele mai multe animale și așteptăm cu nerăbdare să revenim în parc.

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

47

This Post Has One Comment

  1. vurtil opmer

    Appreciate it for helping out, excellent information.

Leave a Reply