Organizarea unui concediu în Noua Zeelandă

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

New-Zealand-Hobbitor

Noua Zeelandă se afla pe lista noastră de foarte mult timp, iar când planul nostru pentru vizitarea Australiei a început să se contureze, nu am putut rezista tentației de a vizita și Noua Zeelandă.

După ce am reușit să ne organizăm traseul pentru Australia, ne-au mai rămas 8 zile de concediu pe care să le petrecem în Noua Zeelandă.

Am decis să petrecem 4 zile pe Insula de Sud a Noii Zeelande și 4 zile pe Insula de Nord.

Noua Zeelandă este fără îndoială o destinație de vis și un loc de care ne-am despărțit cu greu la plecare.

Marian-Lake-New-Zealand

Munții pe a căror stânci curg lin mii de cascade, fiordurile abrupte, râurile cu o apă incredibil de limpede și albastră, zonele cu activitate vulcanică, râurile cu apă termală, lacurile colorate pe care le privești și nu-ți vine să crezi că sunt reale sau vastele terenuri verzi de pășunat sunt doar câteva dintre motivele pentru care această țară merită vizitată.

Cum ajungi în Noua Zeelandă?

Noua Zeelandă este situată în sud-vestul Oceanului Pacific și este formată din două insule principale:  Insula de Nord (Te Ika-a-Māui) și Insula de Sud (Te Waipounamu) și alte 600 de insulițe.

Limbile oficiale din Noua Zeelandă sunt engleza și māori.

Cea mai populară alegere este să zbori din Australia în Noua Zeelandă.

Dacă vrei să vizitezi și Australia, în acest articol vei găsi informații utile pentru organizarea unui concediu în Australia (viza, transport, permis internațional). Aici poți citi despre obiectivele de top din Australia iar acest articol cuprinde tot itinerarul parcurs de noi în Australia de Vest.

Dacă doar tranzitezi Australia și nu deții un alt tip de viză pentru Australia, s-ar putea să ai nevoie de o viză de tranzit, mai multe detalii vei găsi pe acest site.

Noi am zburat din Sydney în  Queenstown și din Auckland înapoi în Sydney cu Jetstar.

Pentru zorurile interne am ales compania Air New Zealand.

Interviul din aeroport:

Nu ai nevoie de o viză, dacă călătorești în Nou Zeelandă în scopuri turistice pentru o perioadă de maxim 90 de zile, înainte de octombrie 2019 și ești din una dintre țările din această listă.

Din octombrie 2019 s-ar putea să ai nevoie de un “Electronic Travel Authority” pentru a vizita Noua Zeelandă în scopuri turistice. Vei găsi toate informațiile necesare pe acest site.

Înainte să aterizezi în Noua Zeelandă trebuie să completezi un formular.

Interviul din aeroport este mai mult o discuție cu un polițist de frontieră, pentru a stabili dacă într-adevăr vizitezi țara cu scopul declarat.

Nouă ne-au fost adresate următoarele întrebări:

  • dacă suntem angajați și ce profesii avem;
  • ce țări am vizitat în ultima lună;
  • ce vom vizita în Noua Zeelandă;
  • când vom părăsi țara și dacă avem biletele de plecare cumpărate;
  • dacă continuăm călătoria sau ne întoarcem acasă din Noua Zeelandă;
  • cu ce companii aeriene vom ajunge înapoi acasă;

Cu ce să te deplasezi în Noua Zeelandă?

Sunt o mulțime de variante prin care poți descoperi insula, dar cea mai recomandată dintre ele este să parcurgi traseul cu mașina/ rulota, deoarece țara are o frumusețe naturală desăvârșită și vei vedea foarte des peisaje, care te vor convinge să te abați de la traseul tău ca să le descoperi.

Cu mașina:

În Noua Zeelandă se conduce pe partea stângă a drumului iar șoselele sunt foarte bine întreținute.  Marea majoritate a drumurilor au o singură bandă pe sens, motiv pentru care poate dura mai mult decât ai preconizat ca să ajungi la destinație.  

Permisul de conducere internațional:

Dacă permisul tău de conducere nu este în limba engleza, vei avea nevoie de un permis internațional sau o traducere acceptată pentru a-ți fi permis să conduci în Noua Zeelandă.

Drumurile cu taxă:

Pe Insula de Nord sunt 3 drumuri cu taxă (Northern Gateway Toll Road, Tauranga Eastern Link Toll Road și the Takitimu Drive Toll Road), dar aceste drumuri pot fi evitate dacă alegi o rută alternativă.

Taxa de drum se poate plăti online, prin telefon sunând la numărul 0800 40 20 20 sau la benzinăriile aflate în zona drumurilor cu taxă.

Dacă călătorești cu o mașina închiriată, s-ar putea să ai posibilitatea de a achita taxa direct companiei de la care ai închiriat mașina.

De la ce companie am închiriat mașinile?

Dat fiind faptul că șederea noastră în Noua Zeelandă a fost foarte scurtă, am ales să zburăm de pe Insula de Sud pe Insula de Nord.

Ai posibilitatea de a ajunge de pe o insulă pe cealaltă și cu feribotul,  o variantă de luat în calcul dacă vrei să închiriezi mașina/rulota de pe o insulă și să o predai pe cealaltă insulă.

Noi am închiriat amândouă mașinile de la Jucy (câte una pe fiecare insulă) – și le-am preluat din aeroporturi. Mașinile au fost noi și au funcționat impecabil. Am plătit 60 NZD/ zi inclusiv asigurarea.

De la Jucy poți închiria și rulote. Călătoria cu rulota prin Noua Zeelandă este o alegere foarte populară în rândul turiștilor și este varianta pentru care vom opta și noi la următoarea vizită.

Cu autobuzul clasic sau cu trenul:

Dacă vrei să călătorești cu autobuzul, poți alege între 2 companii: InterCity  și Skip Bus

Călătoria cu trenul nu se bucură de o foarte mare popularitate în Noua Zeelandă, dar poate fi o alternativă bună în combinație cu autobuzele clasice.

Autobuzele de tip Hop on, hop off:

La fel ca autobuzele turistice din marile orașe, aceste autobuze te vor plimba prin Noua Zeelandă și ai posibilitatea să oprești ca să vizitezi o zonă și să îți continui călătoria cu următorul autobuz.

Există 3 companii din care poți alege:

Pe jos – The Te Araroa Trail:

Acest traseu se întinde pe o distanță de 3000 de kilometri din nordul Insulei de Nord până în Sudul Insulei de Sud.

Dacă ești interesat să pornești în această aventură, găsești aici mai multe informații despre traseu și un ghid cu harta traseului.

Vremea în Noua Zeelandă:

Nu există o perioadă nepotrivită pentru a vizita Noua Zeelandă. În fiecare anotimp, te vei putea bucura de activități diferite.

Primăvara este sezonul în care vei vedea mii de cascade șiroind pe pereții stâncoși ai munților. Vara te poți relaxa pe plajele pitorești din Noua Zeelandă. Toamna este momentul să te bucuri de spectacolul de culori oferit de natura iar iarna poți exersa diferite sporturi de iarnă.

Pe Insula de Nord tinde să fie puțin mai cald decât pe Insula de Sud.

Anotimpurile în Noua Zeelandă:

  • Primăvara: septembrie – noiembrie.
  • Vara: decembrie – februarie.
  • Toamna: martie – mai.
  • Iarna: iunie – august.

Unde ne-am cazat?

Queenstown:

În Quenstown am închiriat prin Airbnb un apartament cu intrarea separată în casa unei tinere familii care s-a mutat din Europa în Noua Zeelandă, Lili și Stefan.

Apartamentul se află la 600 de metri de aeroportul din Queenstown și la câteva minute de mers pe jos de supermarket și restaurante. Cazarea dispune de parcare gratuită.

Parcul Național Fiordland:

Deoarece urma să ne petrecem 2 zile în Parcul Național Fiordland, ne-am cazat într-o cabană privată la C4 Possum Lodge Motels and Holiday Park. Cazarea este situată în orașul Manapouri, foarte aproape de lacul cu același nume.

Auckland:

În Auckland ne-am rezervat cazarea tot prin Airbnb.

Călătorim împreună de 7 ani și în Noua Zeelandă am încercat pentru prima dată să ne cazăm la cineva acasă și nu în hoteluri sau în apartamente private cum obișnuim să facem în concediile noastre.

Cazarea din Auckland este preferata noastră din întregul concediu. Casa arată foarte bine și ne-a părut rău că am petrecut foarte puțin timp acolo.

Pe lângă asta, am avut parte de o primire foarte călduroasă și ne-am simțit ca acasă.

Casa se află într-o localitate de lângă Auckland, la aproximativ 30 de minute de aeroport.

Rotorua:

În apropiere de Rotorua ne-am cazat într-o cabană privată la o fermă. Din păcate unitatea de cazare nu mai este prezentă pe Airbnb.

Ne-am dorit foarte mult să avem parte de această experiență și a fost de-a dreptul excepțional să locuim într-o mică cabană situată într-un colț de rai, într-o zonă halucinant de verde.

Este o experiență autentică și inedită, prin care vei descoperi cum arată viața fermierilor de aici și vei avea șansa să interacționezi cu diverse animale(depinde de ferma pe care o vei vizita): oi, alpaca, cai, ponei, vaci sau căprioare roșii(preferatele noastre).

Sunt o mulțime de astfel de ferme în Noua Zeelandă și recomandăm acest tip de cazare în special celor care călătoresc cu copii. Vă puteți implica în diverse activități la fermă și va fi foarte interesant și educativ pentru cei mici.

Cele două insule ale Noii Zeelande sunt foarte diferite și te invităm să descoperi fiecare insulă în parte citind articolele următoare: Fermecătoarea Insulă de Sud a Noii Zeelande și Insula de Nord a Noii Zeelande – un loc de poveste.

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

36

This Post Has One Comment

  1. vurtil opmer

    wonderful post.Never knew this, thankyou for letting me know.

Leave a Reply