Panorama Route – Locul unde Natura Uimește prin Frumusețe

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

Panorama-Route

Dacă vizitezi Parcul Național Kruger, trebuie neapărat să petreci măcar o zi și pe faimoasa Panorama Route.

Cascadele de aici sunt mult mai impresionante decât ne așteptam, iar  peisajele sunt de o frumusețe care îți taie respirația, în special imaginea canionului Blyde River alături de Three Rondavels.

Am fost surprinși de amabilitatea oamenilor de la care am cumpărat biletele de intrare la fiecare dintre obiectivele turistice, aceștia ne-au făcut, cu siguranță, ziua mai frumoasă.

Unde se află Panorama Route?

Panorama Route se află la o distanță de aproximativ o oră cu mașina de Parcul Național Kruger (despre Kruger am scris aici) și 4 ore cu mașina de Johannesburg.

Cele mai potrivite puncte de plecare spre Panorama Route sunt orașele Sabie și Graskop, două orașe frumoase și liniștite unde sunt disponibile foarte multe tipuri de cazare.

Noi am stat în Hazyview deoarece orașul se află la doar câteva minute de Parcul Național Kruger, unde aveam să petrecem cele mai multe zile.

Pe traseul dintre Hazyview și Panorama Route am trecut pe lângă kilometri întregi de plantații verzi de bananieri și printr-o zonă foarte frumoasă de munte, iar în mai puțin de o oră am ajuns la prima cascadă de pe Panorama Route.

Cum se poate vizita Panorama Route?

Panorama Route este foarte ușor de vizitat cu mașina personală. Biletele de intrare le vei plăti la poartă, direct din mașina. Parcările sunt situate după porțile de intrare.

La fiecare dintre obiectivele turistice de pe Panorama Route sunt și mici piețe cu suveniruri.

Din orașele din apropiere se organizează excursii de o zi pentru a vizita obiectivele principale de pe această rută.

Ce să vizitezi pe Panorama Route?

South-Africa-Panorama-Route

Panorama Route se poate vizita într-o zi, dacă îți începi vizita dimineața devreme și ești la atent cum îți gestionezi timpul ca să te încadrezi în programul obiectivelor turistice fără să ratezi ceva important.

Noi am vizitat obiectivele turistice cele mai importante în drum spre Three Rondawels și pe cele pe care le pusesem pe listă ca opțional le-am vizitat la întoarcere.

Marea majoritate a obiectivelor turistice sunt deschise între 7:00 și 17:00 iar biletele de intrare costă între 15 Rand și 60 Rand. Totalul plătit de noi a fost de 508 Rand/2 persoane pentru toate intrările.

Noi am parcurs traseul de la sud la nord (de la Lone Creek Falls la Three Rondawels).

Lone creek Falls:

Este una dintre cele mai frumoase cascade de pe traseu, iar dacă o vei vizita, cu siguranță nu vei fi dezamăgit!

Această impresionantă cascadă are o înălțime de 70 de metri și este poziționată la doar 200 de metri de parcare, fiind foarte ușor accesibilă.

Bridal Veil Falls

Ca să ajungi la cascadă, trebuie să parcurgi un traseu foarte interesant de aproximativ 20 minute prin pădure, unde ai ocazia de a observa diferite păsări.

Apa curge de la 70 de metri înălțime într-un mic lac cu o apă limpede și rece. Este un loc foarte liniștitor unde poți petrece minute în șir admirând peisajul.

Sabie Falls – opțional

Sabie Falls

Sabie Falls sunt situate în interiorul unui parc din orașul Sabie. Cascadele nu sunt la fel de spectaculoase ca celelalte și îți recomandăm să le vizitezi doar dacă petreci mai multe zile în zona Panorama Route.

Mac Mac Pools – opțional

Mac-Mac-Pools

Mac Mac Pools sunt mai multe piscine cu apă limpede și rece. Aici sunt amenajate zone de grătar și picnic.

De la Mac Mac Pools începe traseul circular de 3 km Secretary Bird Day Trail unde poți întâlni aceste păsări captivante, noi am parcurs doar o bucată din traseu, dar nu am avut norocul să vedem nicio Secretary Bird.

Secretary-Bird-Day-Trail-1

Mac Mac Falls

Mac-Mac-Falls

Sunt 2 cascade alăturate, dar una dintre ele nu avea foarte multă apă la vizita noastră. Priveliștea de pe platforma de observare este impresionantă, cascada curge de la o înălțime de 70 de metri direct în chei. Este una dintre cele mai frumoase cascade de pe traseu, și îți recomandăm să nu o ratezi.

The Pinnacle Rock

The-Pinnacle-Rock

Sunt câteva belvederi de unde se vede roca înaltă de 30 de metri, care se ridică falnică in mijlocul cheilor Driekop.

God’s Window

God’s-Window

Este cel mai lung traseu pe care l-am parcurs pe Panorama Route. Traseul trece printr-o pădure cu diverse forme de vegetație iar odată ce ajungi la capătul lui, vei avea “lumea la picioare” și o priveliște deosebită asupra întinderii care duce prin Kruger până în Mozambic.

La toate obiectivele turistice de pe Panorama Route sunt și tarabe de unde poți cumpăra suveniruri, dar la God’s Window am văzut cele mai multe și interesante suveniruri. Dacă cumperi din micile piețe de suveniruri de pe Panorama Route, oferi un sprijin producătorilor locali.

Lisbon Falls

Lisbon Falls

Cu o înălțime de 94 de metri, cascada Lisbon este cea mai înaltă cascadă din zonă. Cascada este spectaculoasă și merită vizitată.

Berlin Falls

Berlin-Falls-panorama-Route

Noi am vizitat Panorama Route în luna August, când este iarnă și sezonul secetos în Africa de Sud, motiv pentru care cascada nu era foarte impresionantă, aceasta este mult mai spectaculoasă după ploaie sau în sezonul ploios.

Bourke’s Luck Potholes

Noi am luat prânzul la restaurantul de aici înainte să intrăm.

Bourke’s Luck Potholes se află în rezervația Blyde River Canyon, la intersecția râurilor Treur și Blyde și este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat.

Am rămas de-a dreptul impresionați de frumusețea naturală a acestui loc, de înălțimea pereților stâncoși printre care și-au croit drum râurile și de felul în care este amenajată zona.

Three Rondawels și Blyde River Canyon

Three-Rondawels

Din parcarea de la Three Rondawels vei avea acces atât la punctul de observare a faimoaselor Three Rondawels cât și asupra canionului.

Three Rondawels sunt 3 vârfuri de munte acoperite cu verdeață. De la parcare vei ajunge în câteva minute la belvederea de unde se văd foarte frumos cele 3 stânci.

Three-Rondawels-lookout

Dacă mergi la stânga de la această platformă, o să ajungi la locul care îți oferă cea mai spectaculoasă priveliște asupra canionului și a Three Rondawels. Ai grijă să nu ratezi acest loc deoarece priveliștea de aici este una dintre cele mai spectaculoase din Africa de Sud.

Blyde River Canyon este al treilea canion ca mărime din lume și cel mai mare canion verde de pe glob și ar trebui să fie un motiv suficient ca să te convingă că Panorama Route merita vizitată.

Alte obiective turistice din zona Panorama Route

Shangana Cultural Village

Satul tradițional este situat la 5 km de Hazyview și poate fi vizitat în cadrul unuia dintre tururile organizare între 9 AM și 4 PM. La cerere se organizează și tururi cu masa inclusă și dansuri tradiționale.

Biletul de intrare costă 200 Rand/persoană.

Înainte de a intra în sat este amenajată o interesantă piață cu suveniruri, în casuțe ce imită locuințele din trib.

Shangana-Cultural-Village-market

Din piață, un ghid va conduce grupul în sat pentru a vizita casa șefului tribului (un om foarte carismatic și glumeț) și casa medicului.

Pentru noi a fost interesant să aflăm detalii interesante legate de istoria, tradiția și obiceiurile acestor oameni.

Sunt și alte sate tradiționale în această zonă care pot fi vizitate, cum ar fi Nyani Cultural Village (28 de km de Hoedspruit).

Flycatcer Castle in Graskop

Dacă vrei să ai parte de o experiență mai aparte, poți să te cazezi în interiorul castelului sau poți alege doar să vizitezi acest castel.

Panorama Route este cu siguranță una dintre cele mai spectaculoase regiuni din Africa de Sud, un loc în care, parcă natura s-a decis să-și etaleze frumusețea, oferind un spectacol de culoare și contrast la fiecare pas.

Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

70

Leave a Reply