Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

Cum ar fi să ieși la plimbare prin oraș după lăsarea întunericului și să treci pe lângă familii de hipopotami sau hipopotami singuraticii care pasc liniștiți la doar câțiva metri de tine? Poți trăi această experiență în St. Lucia, un oraș frumos și liniștit din sud-vestul Africii de Sud!!

Hipopotamii pot deveni agresivi când își apără teritoriul, motiv pentru care provoacă cele mai multe decese în Africa, dar hipopotamii din St. Lucia , townies după cum îi numesc localnicii, par să se fi obișnuit cu oamenii, gălăgia și cu farurile mașinilor și pasc liniștiți ignorând agitația din jurul lor. Sunt totuși animale sălbatice și imprevizibile, deci păstrează distanța și nu-i deranja!
Cum ajungi în St. Lucia?
Cu mașina din Durban:
Cel mai apropiat aeroport de orașul St. Lucia este Aeroportul Internațional King Shaka din Durban.
Noi am aterizat aici și am închiriat prin Rentalcars un Ford Figo de la Tempest, la prețul de 130 Euro pentru 3 zile și 170 euro depozit.
Aeroportul este situat la 250 de km de St. Lucia.
Cu mașina din Parcul Național Kruger:
Dacă preferi să închiriezi o singură mașină și să străbați țara de la est la vest, poți închiria mașina din aeroportul din Johannesburg și să începi prin a vizita fabulosul Parc Național Kruger și împrejurimile (am scris despre Kruger aici și despre Panorama Route aici).
Din Kruger îți poți continua traseul prin Regatul eSwatini spre St. Lucia.
Din St. Lucia ai de ales între a te îndrepta de-a lungul coastei de sud a Africii de Sud până în Cape Town sau să vizitezi și frumoasa țară Lesotho pe traseu. Citește aici despre obiectivele turistice de pe Garden Route (un traseu extrem de interesant de pe coasta de sud-vest a Africii de Sud) pe care nu ar trebui să le ratezi.
Unde să te cazezi în St Lucia:
Sunt foarte multe opțiuni de cazare în St. Lucia.

Noi am ales de dragul experienței să închiriem un cort la Monzi Safaris Backpackers care între timp si-a schimbat numele în Budget Tented Village @ Urban Glamping.
A fost pentru prima dată de când suntem împreună când am dormit în cort. Corturile sunt destul de mari, au paturi, noptiere, ventilator, și electricitate și sunt mult mai confortabile decât de așteptam.
Am văzut astfel de cazări în multe alte locații din Africa de Sud și sunt o opțiune foarte bună pentru cei care călătoresc cu un buget redus, noi am plătit doar 500 Rand pentru o noapte.
Unde să mănânci în St. Lucia
Sunt o mulțime de restaurante în acest oraș și toate arată bine.
Noi am luat cina la Barracca Restaurant deoarece era cel mai apropiat restaurant de hotel. Am comandat 2 pizza și 2 shake-uri și am plătit 320 Rand.
Dolphin Centre este supermarketul nostru preferat din oraș, are produse diverse și proaspete.

Câte zile să petreci în St. Lucia?
Noi am petrecut doar 2 zile aici, dar ne-ar fi plăcut să mai petrecem încă o zi ca să avem timp să explorăm mai mult din parcul iSimangaliso Wetland.
O să ai nevoie de minim 2 zile dacă vrei să vizitezi ambele parcuri din zonă și să faci și croaziera pe estuar.
Principalele atracții din zonă
St. Lucia – o oază de liniște
Există un singur drum care duce în St. Lucia, iar de îndată ce te apropii de oraș, vei vedea indicatoare de atenționare cu privire la prezența hipopotamilor pe străzi după lăsarea serii. Hipopotamii trăiesc în Estuarul St. Lucia pe care îl vei traversa înainte de a intra în oraș.
St. Lucia este un oraș turistic cu foarte multe unități de cazare, magazine și restaurante, iar piața de suveniruri din oraș este foarte frumoasă și plină de culoare.
Acest oraș este punctul de plecare spre rezervațiile naturale Hluhluwe–Imfolozi Park și iSimangaliso Wetland Park.
Aflându-se în imediata vecinătate a Estuarului St. Lucia, orașul este vizitat de hipopotami în fiecare noapte iar ocazional și de alte animale.
Împrejurimile orașului pot fi explorate cu bicicleta sau pe jos pe traseul Estuary Boardwalk.
Pentru cei care doresc să învețe despre cultura Zulu, se organizează tururi pentru a vizita satele tradiționale din zonă.
Estuarul St Lucia

Dacă ajungi în St. Lucia, trebuie neapărat să faci o croazieră pe estuar pentru a vedea hipopotamii și crocodilii de aproape.
Punctul de plecare pentru croaziere este Siyabonga Jetty St. Lucia, situat la ieșirea din oraș, lângă podul care trece peste estuar. Noi am făcut 3 minute cu mașina de la cazare până acolo.
Cu o lungime de 80 de km și o lățime de 23 de km, estuarul din St. Lucia este unul dintre cele mai mari estuare din Africa și este parte a parcului iSimangaliso Wetland.
Aici își au casa peste 800 de hipopotami, aproximativ 1200 de crocodili de Nil și o mulțime de păsări și alte animale interesante trăiesc în împrejurimi.

Noi am făcut o croazieră de 2 ore cu cei de la Shoreline Boat Safaris de la ora 7:15 AM, iar a doua parte a zilei am petrecut-o în iSimangaliso Wetland Park.
Barca are o capacitate de maxim 15 pasageri, iar biletul costă 300 Rand/persoană.
Am rămas impresionați de faptul că hipopotamii și crocodilii ne-au ignorat prezența deși eram la doar câțiva metri distanță.
Am văzut și câteva antilope care pășteau liniștite pe mal, 2 reptile monitor și o mulțime de păsări.
Hluhluwe–Imfolozi Park

Parcul Hluhluwe–Imfolozi, cea mai veche rezervație din Africa, este situat la o oră de mers cu mașina de St. Lucia.
Poți să faci un self-drive safari în acest parc sau poți merge într-o excursie de o zi din St. Lucia în parc cu o mașină de safari.
Rezervația a luat ființă cu scopul de a proteja rinocerul alb care era pe cale de dispariție, iar acuma este casa multor specii animale printre care și „The Big Five” (leul, leopardul, elefantul, rinocerul si bivolul – Cape Buffalo).

Drumul din St. Lucia până aici trece prin mai multe sate și este foarte interesant să vezi cum trăiesc oamenii de acolo. Dimineața am văzut mulți copii care mergeau la scoală, îmbrăcați în uniforme foarte curate și cu zâmbetul pe buze. Am trecut apoi pe lângă femei care duceau plase pline sau bidoane cu apă pe cap sau pe lângă baruri ce păreau desprinse din altă lume.
Regiunile parcului:
Parcul este împărțit în 2 zone Hluhluwe în partea de nord și Imfolozi în partea de sud. Cele două regiuni ale parcului nu sunt despărțite de porți și cu același bilet de intrare poți vizita ambele secțiuni.
Imfolozi

Noi plănuisem să vizităm doar această secțiune a parcului, deoarece nu ne așteptam să avem suficient timp pentru a vizita ambele regiuni într-o singură zi, dar până la urmă le-am vizitat pe amândouă.
Imfolozi este mărginit de râul White Imfolozi la sud și de râul Black Imfolozi la nord, râuri care erau aproape secate la vizita noastră.

Vizibilitatea în această regiune a parcului este foarte bună deoarece predomină savana.
Noi am intrat în parc pe la poarta Nyalazi și am avut o dimineață plină de surprize. Am văzut în primele ore ale dimineții elefanți, maimuțe, hiene, girafe, zebre, pumba, rinoceri, o mulțime de antilope și câteva păsări mici colorate.
În a doua parte a zilei ne-am îndreptat spre secțiunea Hluhluwe. Era foarte cald afară iar majoritatea animalelor pe care le-am văzut erau ascunse la umbră în pădure.

După ce am vizitat Hluhluwe, ne-am întors în Imfolozi pentru a petrece în această regiune a parcului ultima oră înainte ca parcul să se închidă. Afară nu mai era la fel de cald iar animalele au început să iasă din ascunzătoarea în care au stat peste zi. Ne-a părut foarte rău când a trebuit să ieșim din parc deși erau atât de multe animale în jurul nostru.
În Parcul Național Kruger văzusem doar rinoceri singuratici și de la distantă și ne-am bucurat foarte mult că aici i-am văzut de aproape și într-un număr foarte mare.

Hluhluwe
Această zonă a parcului se întinde pe mai multe dealuri și priveliștea de aici este absolut fabuloasă.
Printre animalele pe care le-am văzut aici se numără girafele, maimuțe, antilope și mulți bivolii.
Porțile de intrare în parc:
Porțile din Regiunea Imfolozi sunt Nyalazi Gate și Cengeni Gate.
Regiunea Hluhluwe are o singură poartă: Memorial Gate.
Cazare în interiorul parcului:
Sunt 2 campinguri principale în Hluhluwe–Imfolozi Park (campingurile Hilltop și Mpila) și câteva campinguri mai mici (Mtwazi Lodge, Muntulu Bush Lodge, Munyawaneni Bush Lodge, Nselweni Bush Camp, Masinda Lodge, Gqoyeni Bush Lodge și Hlatikulu Bush Lodge).
Noi am ales să ne cazăm în orașul St. Lucia care se află la o distanță de doar o oră de parc.
Unde să mănânci în parc?
Hilltop Camp, situat în secțiunea Hluhluwe, este cel mai mare camping din parc și singurul camping care are un restaurant.
Dacă ai mâncare la pachet, poți lua masa în zona de picnic din oricare camping din parc.
Programul Parcului:
Vara: 5 AM – 6 PM
Iarna: 6 AM – 5 PM
Trebuie să ajungi la poartă înainte de a se închide deoarece nu ai voie să conduci prin parc după ce se închid porțile.
Bilete de intrare:
Vizitatori internaționali: 240 Rand/adult și 120 Rand/copil sub 12 ani
Cetățenii Republicii Africa de Sud: 120 Rand/adult și 60 Rand/copil.
iSimangaliso(care înseamnă “miracle and wonder“) Wetland Park

Acest minunat parc este situat la doar câteva minute cu mașina de orașul St. Lucia. Parcul se întinde pe o distanță de 220 de km de-a lungul coastei Africii de Sud de la sud de lacul St. Lucia până la granița cu Mozambic și este împărțit de lacul St. Lucia în 2 regiuni principale Western și Eastern Shores.
Parcul este imens, iar o hartă a parcului te va ajuta să îți planifici traseul, poți descărca gratuit harta parcului de aici.
Porțile de intrare în parc:
Bhangazi Gate este poarta pe care vei intra dacă vrei să vizitezi Eastern Shores.
Western Shores are 2 porți de acces: Dukuduku Gate și Nhlozi Gate.
Cazare în interiorul parcului:
Parcul dispune de opțiuni de cazare foarte variate care să se potrivească oricărui buget. Aici găsești toate variantele de cazare din parc.
Noi am ales să ne cazăm în orașul St. Lucia care se află în imediata apropiere a parcului.
Bilete de intrare și orarul parcului
Parcul este deschis între 6 AM si 6 PM iar biletele de intrare se achiziționează separat pentru fiecare zonă a parcului (vei plăti o taxă de intrare pentru fiecare persoana și o taxă pentru mașină).
Nu ai voie să conduci prin parc după închiderea porților, așa că fii atent cum îți gestionezi timpul ca să ajungi la poartă înainte să se închidă.
Cele mai interesante activități din iSimangaliso Wetland Park
De îndată ce intri în parc vei fi surprins de diversitatea formelor de relief: plaje, savană, lacuri, pădure, dune de nisip și munți.
Aici îi poți vedea pe – The Big Seven
Între iulie și noiembrie, când balenele sunt prezente în apropierea coastei Africii de Sud, ai șansa de a-i vedea pe “The Big Seven” în parcul iSimangaliso Wetland.
The Big Seven sunt de fapt cele 5 animale din „The Big Five” (rinocerul, leul, leopardul, elefantul și bivolul – Cape buffalo) + rechinul alb și balena.
Snorkeling la Cape Vidal
Cape Vidal este o plajă superbă din parcul iSimangaliso Wetland situată la aproximativ o oră distanță de St. Lucia.
Coralii se află la doar câțiva metrii de plajă dar curenții sunt foarte puternici uneori, iar ca să te simți în siguranță, poți să mergi într-un tur organizat de snorkeling cu cei de la Cape Vidal Snorkeling.
Dacă nu vrei să intri în apă, poți pur și simplu să te relaxezi pe plajă.
Scufundări la Sodwana Bay
Sodwana Bay se află în top 10 cele mai bune spoturi de scufundări din lume.
Pe lângă coralii și peștii colorați, aici ai șansa de a vedea pisici de mare, țestoase, rechini, delfini, rechini balenă sau manta rays.
Self-drive safari în parc
Noi am făcut un self-drive safari de o jumătate de zi în parc și am văzut 4 dintre animalele care fac parte din Big Seven: rinocerul, elefantul, bivolul și balena.
Dacă ai un binoclu și petreci măcar o oră pe plajă, sunt mari șansele să vezi balenele care se ridică din apă în depărtare. Noi am văzut 2 balene adulte și una mică.

Dacă ești interesat să vezi balenele și delfinii de aproape, poți merge într-o croazieră.
Sunt mai multe zone de picnic foarte frumos amenajate în parc, unde poți coborî din mașină ca să iei masa sau pur și simplu să te bucuri de peisaj.
Safari călare:
Noi nu am avut parte de această experiență, dar ne-a fost recomandată cu căldură de un grup de tineri din Olanda pe care i-am cunoscut la cazare.
Ai de ales între safari pe plajă, în parc sau un safari în ambele locații. Un avantaj al unui astfel de safari, este reprezentat de faptul ca animalele te vor lăsa să te apropii de ele, fără să se sperie.
Night-safari
Doar firmele care oferă safari de noapte au voie să conducă prin parc în afara orelor de funcționare a porților.
Noaptea parcul este plin de viață, animalele nocturne ies la vânătoare sau la păscut și ai șansa de a vedea animalele care ziua stau ascunse.
Regiunile Parcului
Ce ne-a plăcut extrem de mult la acest parc este faptul că se poate explora din mașină, pe jos sau călare.
Parcul este împărțit în 10 regiuni diferite ca vegetație și ecosistem, iar regiunile în care sunt prezente animalele de pradă sunt delimitate de restul parcului de un gard electric, astfel că turiștii pot explora unele părți ale parcului pe jos.
Coastal Forest Reserve
Ca să ajungi în această parte a parcului trebuie să ai o mașină 4×4. Vegetația din această regiune este formată din dune de nisip acoperite de vegetație și plaje superbe (Mabibi, Island Rock, Lala Nek, Rocktail Bay și Black Rock).
Printre activitățile care se pot practica în această regiune a parcului se numără scufundări, snorkeling, pescuit și înotul cu delfinii.
Bilete de intrare: 28 Rand/adult, 16 Rand/copil și 29 Rand/mașină.
Programul porților: 6 AM – 6 PM
Programul Recepției: 7 AM – 4 PM
Cape Vidal

Aici poți merge în safari printre hipopotami, crocodili, elefanți, bivoli, rinoceri, hiene, leoparzi si multe alte animale interesante sau te poți bucura de frumoasa plajă Cape Vidal unde poți face snorkeling la reciful de corali aflat la câțiva metri de plajă.
Bilete de intrare: 51 Rand/adult, 37 Rand/copil și 61 Rand/mașină(maxim 5 pasageri, prețul crește în funcție de numărul pasagerilor).
Programul porților:
- Aprilie – Octombrie: 6 AM – 6 PM
- Noiembrie – Martie: 5 AM – 7 PM
Programul Recepției: 8 AM – 4 PM (de luni până sâmbătă), 7 AM – 3 PM (duminică)
False Bay

Regiunea este formată dintr-o combinație de pădure și savană și este locul ideal pentru a descoperii animalele de dimensiuni mici.
Ai posibilitatea de a explora această regiune a parcului călare în cadrul tururilor organizate, poți face un safari sau te poți plimba pe jos pe cele 2 trasee(Dukandlovu și Mphophomeni) pe care ai voie să le parcurgi fără să fii însoțit de ghid.
Este un loc excelent pentru a studia păsările și fluturii, dar și alte animale precum antilope, maimuțe, hipopotami și crocodili.
Bilete de intrare: 45 Rand/adult, 27 Rand/ copil și 20 Rand/mașină (maxim 5 pasageri, prețul crește în funcție de numărul pasagerilor).
Programul porților: 6 AM – 6 PM
Programul Recepției: 8 AM – 4 PM (de luni până sâmbătă), 7 AM – 3 PM (duminică)
Kosi Bay

În această parte a parcului sunt 4 lacuri (Amanzimnyama, Nhlange, Mpungwini și Makhawulani) și plaje cu nisip alb și apă albastră. Cea mai populară activitate în această regiune este pescuitul.
Zona este posibil de explorat doar cu o mașina 4×4.
Animalele pe care le poți vedea aici sunt hipopotami, crocodili, peste 250 de specii de păsări, maimuțe și balene.
Între noiembrie și mai ai șansa de a vedea țestoasele care vin să-și depună ouăle pe plajele de aici (printre care și uriașele țestoase leatherbacks).
Balenele sunt prezente în jurul coastei Africii de Sud din iulie până în noiembrie.
Bilete de intrare: 55 Rand/adult, 28 Rand/copil și 56 Rand/mașină.
Programul porților: 6 AM – 6 PM
Programul Recepției: : 8 AM – 4 PM (de luni până sâmbătă), 7 AM – 3 PM (duminică)
Lake Sibaya

Lacul Sibaya este cel mai mare lac cu apă dulce din Africa de Sud. Aici vei vedea hipopotami, crocodili și diferite specii de păsări.
Bilete de intrare: free
Programul porților: 6 AM – 6 PM
Lake St Lucia

Această regiune cuprinde estuarul St. Lucia, zonă de savană, plaje spectaculoase și recifuri de corali.
Este zona parcului în care se organizează safari călare pentru a vedea animalele de aproape. Aici trăiesc o mulțime de păsări printre care flamingo și pelicani.
Bilete de intrare: free
Nu există porți.
Maphelane

Duna Maphelane este cea mai înaltă dună acoperită de vegetație din Africa de Sud.
Traseul până de la punctul de belvedere îl poți parcurge fără să fi însoțit de ghid iar de sus vei avea o priveliște deosebită asupra oceanului și a gurii de vărsare a râului. Din orașul St. Lucia este un traseu de-a lungul plajei care ajunge în această regiune a parcului.
Pescuitul este cea mai populară activitate din zonă.
Bilete de intrare: 45 Rand/adult, 27 Rand/ copil și 20 Rand/mașină.
Programul porților:
- Aprilie – septembrie: 6 AM – 6 PM
- Octombrie – Martie: 6 AM – 7 PM
Programul Recepției: 8 AM – 12:30 PM și de la 2 PM – 4:30 PM (de luni până sâmbătă ), 7 AM – 3 PM (duminică)
Sodwana Bay
Este una dintre cele mai renumite locuri pentru scufundări din lume. Grădinile subacvatice de aici sunt casa a peste 1200 de specii de pești, iar în zonă ai șansa de a vedea balene, rechini, delfini, pisici de mare sau alte animale captivante.
Bilete de intrare: 23 Rand/adult, 19 Rand/ copil și 32 Rand/mașină(maxim 5 pasageri, prețul crește în funcție de numărul pasagerilor).
Programul porților: 24 H
Programul Recepției:
- Luni – Joi : 8:00 AM – 4:30 PM
- Vineri – sâmbătă : 7:00 AM – 4:30 PM
- Duminică : 7:00 AM – 3:00 PM
Mkhuze Game Reserve

Peste 420 de specii de păsări trăiesc în această parte a parcului și pot fi văzute în timpul unui tur ghidat.
Este de asemenea un loc potrivit pentru safari ca să vezi animale precum hipopotami, crocodili, câinii africani, leoparzi, lei, elefanți, rinoceri, girafe, hiene sau antilope.
Bilete de intrare: 51 Rand/adult, 37 Rand/ copil + 8 Rand/persoană dacă rămâi peste noapte aici și 61 Rand/mașină (maxim 5 pasageri, prețul crește în funcție de numărul pasagerilor).
Programul porților:
- Aprilie – Octombrie: 6 AM – 6 PM
- Noiembrie – Martie: 5 AM – 7 PM
Programul Recepției: 7 AM –7 PM (de luni până sâmbătă), 7 AM – 3 PM (duminică)
Charters Creek

Aici vei vedea elefanți, girafe, leoparzi, rinoceri și mai multe specii de antilope.
Dacă faci un safari în această regiune a parcului, oprește la punctele de belvedere frumos amenajate ca să privești animalele.
Bilete de intrare: 51 Rand/adult, 37 Rand/ copil și 61 Rand/mașină (maxim 5 pasageri, prețul crește în funcție de numărul pasagerilor).
Programul porților:
- Aprilie – Octombrie: 6 AM – 6 PM
- Noiembrie – Martie: 5 AM – 7 PM
Programul Recepției: 8 AM –4 PM (de luni până sâmbătă), 7 AM – 3 PM (duminică)
St. Lucia este o destinație ideală pentru un concediu reușit și locul în care vei trăi experiențe de neegalat. Aici poți explora parcurile cu animale exotice, colorata lume subacvatică, te poți relaxa pe plajele interminabile, poți face drumeții sau învăța despre cultura Zulu vizitând satele tradiționale din zonă.
Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram