Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram

Sankt Petersburg este un oraș cu o mulțime de clădiri impunătoare, bulevarde largi, grădini și parcuri. Râul Neva, cu numeroasele lui canale care trec prin oraș, i-au adus acestuia numele de Veneția Nordului.
Orașul a fost fondat de țarul Petru cel Mare și a fost capitala Imperiului Rus între 1713 și 1918. Este considerat centrul cultural al Rusiei, datorită prestigioaselor muzee din oraș, și este al doilea oraș ca mărime din țară, după Moscova.
Sankt Petersburg a purtat o perioadă numele de Leningrad, iar acuma Leningrad este numele regiunii administrative a cărei capitală este Sankt Petersburgul.
Vizitarea orașului este foarte usoară, dat fiind faptul că majoritatea obiectivelor turistice se află în centrul orașului, la o mică distanță de mers pe jos unele de celelalte.
Table of Contents
Fenomenul nopților albe din Sankt Petersburg (mai-iulie)
Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul Sankt Petersburg este în timpul nopților albe, când soarele nu apune pe deplin și cerul rămâne luminat toată noaptea, asemenea unui apus nesfârșit.
În această perioadă orașul este plin de viață, muzeele au un program mai lung și au loc o mulțime de evenimente, festivaluri și concerte.
Palatul de iarnă și Muzeului Ermitaj

Palatul de iarnă a fost reședința oficială a monarhilor ruși în perioada 1732-1917 iar astăzi este sediul Muzeului Ermitaj, unul dintre cele mai mari și renumite muzee din lume.
Clădirea enormă are aproximativ 1000 de săli în care sunt expuse peste 60000 de piese, printre care picturi ale celebrilor pictori Rembrandt, Rubens, Vincenzo Petrocceli, Matisse, Pablo Picasso, Paul Gauguin și 2 picturi a lui de-a lui Leonardo da Vinci.
Dacă luăm in calcul și obiectele păstrate în rezervă, atunci colecția se ridică la peste 3 milioane de obiecte.
Complexul Ermitaj este format din mai multe clădiri: Micul Ermitaj, Vechiul Ermitaj (Marele Ermitaj), Noul Ermitaj, teatrul Ermitajului, Palatul de Iarnă a lui Petru cel Mare (a fost reședința oficială a lui Petru I), clădirea Statului Major General, Centrul de Restaurare și Depozitare, Muzeul Fabricii de Porțelan Imperial și palatul Menshikov.
Primele picturi au fost cumpărate de Ecaterina a II-a în anul 1764, după care, colecția s-a îmbogățit treptat, devenind una dintre cele mai impresionante colecții de artă din lume.
Cum a decurs vizita noastră?
Noi ne-am cumpărat biletele cu 700 ruble (pentru Complexul principal al Muzeului, clădirea Statului Major General, Palatul de Iarnă a lui Petru cel Mare, palatul Menșikov și Muzeul Fabricii de Porțelan Imperial) și am ales să vizităm muzeul într-o zi de miercuri, deoarece programul este mai lung (10:30 AM – 9 PM).
Palatului Menshikov
Am început cu vizitarea Palatului Menșikov, acesta fiind în drumul nostru de la hotel spre muzeul Ermitaj. Palatul Menshikov este situat pe Insula Vasilyevsky și a fost una dintre primele clădiri din oraș.
Sălile palatului sunt mai mici și mai întunecoase decât cele ale Palatului de Iarnă și colecția din muzeu cuprinde sculpturi, picturi și piese de mobilier foarte vechi. Expoziția nu este foarte mare și am petrecut puțin peste jumătate de oră in palat.

Palatul Menșikov este singura clădire care este poziționată într-o altă zonă față de celelalte clădiri din complex, de la palat va trebui să treci podul peste râul Neva pentru a ajunge la Muzeul Ermitaj.
Palatul de Iarnă a lui Petru cel Mare

Palatul de Iarnă a lui Petru cel Mare este a doua clădire pe care am vizitat-o. Aceasta a fost reședința oficială a lui Petru cel Mare, iar expoziția de aici îi este dedicată lui.
Intrarea în palat se face prin fața palatului, în partea cu râul Neva, iar palatul se află lângă muzeul Ermitaj.
Interiorul palatului nu este la fel de fastuos ca al celorlalte palate pe care le văzusem în Rusia, dar merită vizitat deoarece aici sunt expuse obiecte care au aparținut lui Petru cel Mare.
Vizitarea muzeului durează aproximativ 30 de minute.
Clădirea Statului Major General

Clădirea Statului Major General este ultima clădire pe care am vizitat-o înainte de a intra în Muzeul Ermitaj, aceasta este situată în Piața Palatului, vizavi de Muzeul Ermitaj.
Printre exponatele de aici, se numără și o colecție de tablouri pictate de Picasso.

Muzeul Ermitaj numit și Palatul de Iarnă
Fabrica de porțelan nu am mai vizitat-o deoarece am preferat să alocăm mai mult timp vizitării muzeului Ermitaj.
După-masa muzeul Ermitaj este mai puțin aglomerat, așa că, intenționat am ales să-l vizităm la final, după ce am luat prânzul.
Accesul în muzeu se face prin cele 2 intrări din Piața Palatului, prima intrare este pentru cei care au cumpărat biletele online și cealaltă pentru cei care le-au cumpărat de la ghișeele de la muzeu.
Complexul principal al muzeului este format din 5 clădire interconectate (Micul Ermitaj, Vechiul Ermitaj (Marele Ermitaj), Noul Ermitaj, teatrul Ermitajului și Palatul de Iarnă), dar majoritatea oamenilor privesc acest ansamblu ca pe o singură clădire: Muzeul Ermitaj sau Palatul de Iarnă.
Îți recomandăm să îți iei și ghidul audio, deoarece așa vei afla informații valoroase despre colecția din muzeu.
Faptul că vei vizita un muzeu și un palat în același timp face experiența mult mai interesantă. Sălile palatului și colecțiile expuse (picturi, bijuterii, articole de mobilier) sunt impresionante.
Noi am petrecut 8 ore în muzeu, și am avut timp să vedem și să analizăm cele mai importante obiecte ale expoziției, dar prin unele săli am trecut destul de rapid, așa că, vei avea nevoie de minim 3 ore pentru a vedea cele mai importante exponate.
Program:
- Luni: închis;
- Marți, joi, sâmbătă și duminică: 10:30 AM – 6 PM.
- Miercuri și vineri: 10:30 AM – 9 PM;
Bilete de intrare:
- Intrarea este gratuită pentru toți vizitatorii în a 3-a joi din fiecare lună.
- Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionarii din Federația Rusă.
- Bilet pentru Complexul principal al Muzeului (Muzeul Ermitaj), clădirea Statului Major General, Palatul de Iarnă a lui Petru cel Mare, Palatul Menshikov și Muzeul Fabricii de Porțelan Imperial: 700 Ruble (400 Ruble pentru cetățenii Federației Ruse si cei ai Republicii Belaruse).
- Bilete de intrare pentru o singură clădire la alegere (clădirea Statului Major General, Palatul de Iarnă a lui Petru cel Mare, Palatul Menshikov sau Muzeul Fabricii de Porțelan Imperial): 300 Ruble.
- Ghid audio : 500 Ruble (300 Ruble în limba rusă).
Cum ajungi aici?
Cele mai apropiate stații de metrou sunt: Admiralteyskaya (Linia 5), Nevsky Prospect (Linia 2) și Gostiny Dvor (Linia 3).
Catedrala Sfântul Isac (1818–1858)

Cupola catedralei Sfântul Isac este una dintre cele mai mari din lume și este vizibilă aproape din orice loc din centrul istoric al orașului.
Catedrala funcționează astăzi ca un muzeu și interiorul ei este impresionant.

Îți recomandăm să urci și pe terasă “Colonnade of the Cathedral” pentru o vedere spectaculoasă asupra orașului.

Program:
- Octombrie – martie: 10:30 AM și 6 PM (închis miercuri).
- Aprilie – septembrie: 10:30 AM – 10:30 PM.
Bilete de intrare:
- 550 Ruble/ adult – Catedrala St. Isaac’s și terasa Colonnaded Walkway
- 350 Ruble – Catedrala St. Isaac’s
- 200 Ruble – Terasa Colonnaded Walkway
Catedrala Kazan

Arhitectura catedralei de pe Nevski Prospekt cu cele 96 de coloane semi-circulare are ca sursă de inspirație Basilica Sfântul Petru de la Vatican. Catedrala este dedicată icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Kazan.
Biserica poate fi vizitată zilnic între 6:30 AM și 8 PM iar intrarea este gratuită.
Biserica Învierii /Biserica Mântuitorului din Sankt Petersburg (Church of the Savior on Spilled Blood)

Acest monument grandios, cu o arhitectura în stil vechi rusesc, marchează locul în care a fost asasinat țarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Petru cel Mare a interzis construirea turlelor în forma bulbilor de ceapă, astfel că, această biserică este singura din oraș cu acest tip unic de cupolă.
Exteriorul catedralei este splendid iar interiorul de-a dreptul încântător, plin de culoare, deși nu s-a folosit vopsea, picturile fiind realizate din mozaic.

Bilete de intrare:
- Biletele costă 350 Ruble/adult și 100 Ruble copii (7-18 ani).
- Ghid audio 200 Ruble.
Program:
- Miercuri: închis.
- Octombrie – martie: joi – marți: 10:30 AM – 6 PM.
- Aprilie – septembrie: joi – marți: 10:30 AM – 10:30 PM.
Fortăreața Petru și Pavel și Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel

Fortăreața a fost construită la comanda lui Petru cel Mare în anul 1703, iar astăzi găzduiește un muzeu al istoriei orașului. Fortăreața a servit pentru o perioadă ca și închisoare destinată deținuților politici.
Cetatea ocupă o poziție dominantă în centrul orașului, aflând-se pe malul Nevei, destul de aproape de Muzeul Ermitaj, de cealaltă parte a râului Neva.
În cetate sunt mai multe muzee și catedrala Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Catedrala închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel adăpostește cavoul lui Petru cel Mare și ale altor țari ai Rusiei.
Platforma din turnul clopotniță poate fi vizitată pentru o vedere formidabilă a orașului.
Noi am avut timp să vizităm doar catedrala și închisoarea.
Cum ajungi aici?
- Noi am ajuns de la Muzeul Ermitaj pe jos in aproximativ 25 de minute.
- Cele mai apropiate stații de metrou sunt: Gorkovskaya (Linia 2) și Sportivnaya (Linia 5).
Program:
Insula Zayachy poate fi vizitată zilnic între 6 AM și 9 PM.
Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel:
- Luni – vineri: 10 AM – 7 PM
- Sâmbătă: 10 AM – 5:45 PM
- Duminică: 11 AM – 7 PM
Trubetskoy Bastion Prison:
- Zilnic între 10 AM- 7 PM;
Sălile cu expoziții:
- Joi – luni: 11 AM 7 PM
- Marți: 11 AM – 6 PM
- Miercuri: închis.
Bilete de intrare:
Există bilete de intrare pentru fiecare obiectiv în parte sau un bilet combinat, cu acesta ai acces la toate obiectivele turistice de mai jos pentru 2 zile: 700 Ruble.
- Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel: 550 Ruble;
- Trubetskoy Bastion Prison: 250 Ruble
- Muzeul explorării spațiale și tehnologiei rachetelor: 200 Ruble
- Istoria St Petersburgului – Petrograd. 1703 -1918: 200 Ruble
- Muzeul Științei și Tehnologiei: 200 Ruble.
- Keramarkh. Muzeul ceramicii arhitecturale: 200 Ruble
- Istoria Fortăreței Petru și Pavel: 100 Ruble
- Expoziții temporare: 100-200 Ruble.
Teatrul Mariinsky
Ești gata să participi la un spectacol de balet care te va transporta într-o altă lume? Dacă ajungi în Sankt Petersburg și vrei să ai parte de o experiență culturală inedită, mergi la un spectacol de operă sau balet la teatrul Mariinsky, cel mai spectaculos teatru din Sankt Petersburg!
Teatrul Mariinski a fost numit după soția țarului Alexander II – Împărăteasa Maria Alexandrovna și este cel mai spectaculos loc în care poți participa la reprezentații de operă și balet în Sankt Petersburg.
Prețul biletelor diferă de la un spectacol la altul, iar biletele se pot achiziționa online.
Cum ajungi aici?
- Cu metroul până in stațiile Sadovaya (Linia 5), Spasskaya (Linia 4), sau Sennaya Ploshchad (Linia 2).
Statuia ecvestră a lui Petru cel Mare

Statuia, opera sculptorului de origine franceză Etienne Maurice Falconet, a fost construită la ordinul Ecaterinei cea Mare ca un tribut adus lui Petru cel Mare, cel care a fondat orașul Sankt Petersburg.
Statuia înfățișându-l pe Petru cel Mare călare este așezată pe un piedestal de granit roșu, și mai poartă numele Călărețul de aramă, la fel ca în poemul lui Alexandr Pushkin.
Monumentul se află în Piața senatului, la câteva minute de mers pe jos de Muzeul Ermitaj sau de Catedrala Sfântul Isaac.
Palatul Peterhof
Palatul Petehof, situat în localitatea Peterhof – la 30 km de Sankt Petersburg, a fost construit de Petru cel Mare. Complexul palatulul cuprinde mai multe grădini, fântâni arteziene și palate și mai este numit și Versailles-ul Rusiei, dat fiind faptul că Petru cel Mare a avut ca sursă de inspirație Palatul Versailles când a ordonat ridicarea palatului.
Noi am ajuns aici cu autobuzul și am intrat direct în grădinile superioare, unde intrarea este gratuită. Grădinile superioare se întind pe o suprafață mult mai mică față de cele inferioare, iar culoarea care predomină în grădină este verdele.

Pentru a intra în grădinile inferioare va trebui să plătești biletul de intrare. Marele palat se află între cele 2 grădini, iar accesul în palat se face din grădinile inferioare.
Primul lucru pe care l-am remarcat după ce am intrat în parcul grădinilor inferioare, a fost splendida cascadă “Grand Cascade” (una dintre cele 150 de fântâni din parc) poziționată în fața impunătorului palat. Cascada, decorată cu sculpturi aurii, este cea mai mare atracție din complex și începe să funcționeze de la ora 11 AM.

Parcul este foarte mare și deosebit de frumos amenajat și este împărțit în 3 părți: partea centrală – Grand, partea vestică numită Marly și partea estică numită Monplaisir.
Cum era toamnă când am vizitat noi palatul, în timp ce ne plimbam prin parc a început ploaia și am decis să intram în palat și să vedem cealaltă parte a parcului la final. În interiorul palatului (The Grand Palace) am vizitat sălile de bal și alte camere – care conțineau expoziții cu mobilier, picturi sau alte obiecte de artă, am apreciat foarte mult prezența pieselor de mobilier, care au făcut experiența mai autentică.
Bilete de intrare și Program:
- De obicei între 14 octombrie și 24 aprilie cele mai multe fântâni din parc sunt închise. Înainte de a îți programa vizita, verifică pe site-ul lor care este programul și ce evenimente au loc la palat.
- Între 14 octombrie și 24 aprilie grădinile superioare și inferioare pot fi vizitate gratuit între 9 AM și 6 PM, dar în cealaltă parte a anului doar accesul în grădinile superioare este gratuit.
- În timpul verii, intrarea în grădinile inferioare costă 700 Ruble, și acestea pot fi vizitate între 9 AM și 8 PM.
Grand Peterhof Palace:
- Adult: 1000 Ruble.
- Ghid audio 500 Ruble.
- Copii sub 16 ani: gratuit.
- Programul între 14 octombrie și 24 aprilie este de la 10:30 AM la 6 PM.
Muzeul Royal Church:
- Adult: 500 Ruble.
- Copii sub 16 ani: gratuit.
- Programul între 14 octombrie și 24 aprilie este de la 10:30 AM la 5 PM.
Mai multe detalii legate de prețuri și program găsești aici.
Cum ajungi aici?
Noi am ajuns la palat cu microbuzul (marshrutka cu numerele 224, 300, 424, 424А) din stația de metrou Avtovo (linia 1 – roșie). Microbusul pleacă de peste drum de singura ieșire din stația de metrou Avtovo și te lasă în stația de lângă porțile de intrare în palat.
La întoarcere am luat același microbuz, din stația de peste drum de stația în care am coborât, microbuzele circulă regulat, la intervale de aproximativ 20 de minute.
Am ajuns la palat în 35 de minute și biletul a costat doar 70 Ruble/o direcție iar plata se face direct la șofer. Șoferul microbuzului vorbea puțină engleză, cât să înțeleagă că mergem la palat și chiar ne-a anunțat când să coborâm.
Cu barca din spatele muzeului Ermitaj, pe râul Neva. Biletul costă 700 ruble/ persoană și călătoria durează aproximativ 30 de minute. Cursele pleacă la fiecare 20-30 de minute.
Taxiul costă în jur de 30 Euro într-o direcție.
Grădinile si Palatul Mikhailovsky

Parcul Mikhailovsky se află în centrul orașului, lângă Biserica Mântuitorului și este un loc plăcut pentru o plimbare. Aici se află Palatul Mikhailovsky, care acuma găzduiește Muzeul Rus de Stat.
Muzeu a fost deschis de Nicolae al II-lea în onoarea tatălui său, țarul Alexandru al III-lea, care adunase o colecție mare de obiecte de artă ale artiștilor ruși.
Bilete de intrare și orar:
- Intrarea în parc este gratuită iar intrarea în palat costă 800 Ruble.
- Vineri – duminică și miercuri: 10 AM – 6 PM;
- Joi: 1 PM- 9 PM;
- Marți: închis;
Catedrala Smolny (Smolny Convent)

Catedrala, una dintre cele mai impresionante creații a lui Bartolomeo Rastrelli, se află pe malul râului Neva și a fost construită din ordinul împărătesei Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare, care își dorea să se retragă la mănăstire la bătrânețe.
Catedrala poate fi vizitată de joi până marți între 11 AM și 6 PM (închis miercuri), iar biletul de intrare costă 200 Ruble.
Cea mai apropiată stație de metrou – Stația Chernyshevskaya (linia 1), se află la aproximativ 25 se minute de mers pe jos de catedrală. Din apropierea stației Chernyshevskaya poți ajunge la catedrală și cu autobuzele 22, 46 sau 105 și troleibuzele 1 și 15.
Singer House (Dom Knigi/ House of the Book)

Librăria este situată peste drum de Catedrala Kazan, la intersecția Bulevartului Nevski Prospekt (principala arteră a orașului) cu Canalul Griboyedov. Acum este o librărie și un magazin, de unde noi ne-am cumpărat suvenirurile.
Croazieră pe Neva:

Un mod aparte de a admira orașul este în timpul unei croaziere pe râul Neva.
Catedrala Sfintei Treimi (Trinity Cathedral)

Catedrala se află în centrul orașului, și este una dintre cela mai frumoase biserici din oraș, cupolele albastre ale catedralei sunt vizibile de departe.
Metroul din Sankt Petersburg:
Metroul din Moscova este una dintre cele mai mari atracții ale orașului, dar și în Sankt Petersburg sunt câteva stații de metrou spectaculoase.
Program: 5:30 – 1:00 AM;
Prețuri:
- Bilet cu o singură călătorie: 45 ruble;
- Bilet cu 10 călătorii, valabile 7 zile: 355 ruble;
- Bilet cu 20 călătorii, valabile 15 zile: 680 ruble;
- Bilet cu 40 călătorii, valabile 30 zile: 1300 ruble;
- mai multe detalii găsești aici.
De aici poți printa harta metroului, iar aici este o hartă interactivă a metroului din Sankt Petersburg.
Unde să te cazezi?
Este recomandat să stai cât mai aproape de o stație de metrou (dacă vei călători cu metroul). Noi ne-am cazat la Mark Hotel, care este situat la 2 minute de mers pe jos de stația de Metrou Vasileostrovskaia. Este un hotel mic, cât un etaj dintr-un bloc, dar foarte curat și modern, fi atent ce rezervi doarece unele camere au baie privată și unele baie comună.
Dacă vrei să vizitezi și fermecătorul oraș Moscova, citește în acest articol despre obiectivele turistice din Moscova, iar în acest articol vei găsi detalii care te vor ajuta să îți organizezi concediul în Rusia.
Support us on Patreon Follow us on Facebook Follow us on Instagram